Katse toisen sadon lannoitukseen – Yara HIVENSALPIETARI Se+

Yara Hivensalpietari Se+ ja YaraMila NK 2 -suursäkit

Nurmet tuottavat viileässä ja sateisessa säässä suuren sadon. Ensimmäisestä nurmisadosta onkin tulossa suuri, jos on seurattu Hankkijan Kasvuohjelman lannoitusreseptejä. Toisen sadon lannoitus lähestyy.

Karjanlannan paras käyttöajankohta on toisen sadon lannoitus. Tällöin ravinteet vapautuvat toiselle ja kolmannelle sadolle. Nurmilohkoille, joilla kaliumtila on tyydyttävä, kannattaa karjanlannan täydennyslannoitukseen valita Yara HIVENSALPIETARI Se+. Se täydentää karjanlannan ravinteita optimaalisesti, esimerkiksi rikin määrä on korkeampi.

Yara HIVENSALPIETARI Se+ sopii hivenravinnekoostumuksensa puolesta erinomaisesti apilapitoisten ja monilajisten nurmiseosten lannoitukseen. Yara HIVENSALPIETARI Se+ sisältää typensitojakasveille tärkeitä Mg, Mn ja Zn sekä enemmän S, B ja Se.

Yara HIVENSALPIETARI Se+ on seleenirikas lannoite, jonka käyttö on sallittua karjanlannan täydennyslannoitukseen.

Ilman karjanlantaa huipputuote toisen ja kolmannen sadon lannoitukseen ja apilapitoisille nurmille on YaraMila NK2. Mikäli nurmilohkolla fosforiluvut ovat alhaisia, tällöin tulee valita sopiva YaraMila Y -lannos.

50 % sääntö

Hyvä nyrkkisääntö karjanlannan täydennyslannoitukseen on, että puolet typestä tulee karjanlannasta, puolet YaraMila- tai YaraBela-lannoitteesta. Tällöin ravinteiden käyttö on tehokkainta ja nurmirehun laatu on optimaalinen.

Nurmia ei koskaan tule lannoittaa pelkällä lietteellä. Sadon määrä voi olla suuri, mutta heikko laatu nostaa täydennysvalkuaisen tarvetta ruokinnassa ja se tulee kalliiksi. Tämä todettiin viime kasvukaudella Hankkijan Kasvuohjelman Siikajoen havaintokaistoilla.

Lannoita ja korjaa, et lannoita – älä korjaa

Suuren ensimmäisen nurmisadon myötä tulee kiusaus jättää seuraavan sato lannoittamatta. Tätä virhettä ei kannata tehdä. Sen sijaan kannattaa laskea vielä tarvittava nurmirehun määrä ja lannoittaa ne lohkot, jotka korjataan sadoksi.
Lannoittamattomia nurmilohkoja ei kannata korjata rehuksi. Nurmirehu on heikkolaatuista ja samalla tyhjennetään nurmilohkon ravinnevaroja seuraavien vuosien sadoilta.

 


Mervi Seppänen
Kehityspäällikkö, nurmet
YaraSuomi

Liittyvät tuotteet