Lannoita nurmi heti kun pelto kantaa


Nurmen aikainen lannoitus mahdollistaa parhaat kasvuedellytykset, suurimmat sadot ja aikaisen korjuun.YaraMila ja YaraBela -tuotteiden typpi jää kasvien käyttöön yöpakkasien aikaankin.


Aikaisen lannoituksen ansiosta juuriston kasvu lähteen käyntiin heti lannoituksen jälkeen. Muista levittää ravinteet ensin ja vasta sitten liete.


Tee myös toisen ja kolmannen sadon lannoitukset välittömästi korjuun jälkeen. Jo viikon myöhästyminen pienentää satoa 1 000 kg ka/ha.

Aikainen lannoitus

Kuva 1. Aikainen lannoitus tuotti kokonaissatoa lisää 1 800 kuiva-ainekiloa/hehtaari. Lannoituspäivien ero ensimmäisellä sadolla oli 16 päivää ja satoero 1500 kg ka/ha, toisella sadolla 3 päivää ja satoero 300 kg ka/ha.

Huippusato saavutetaan lannoittamalla

Lannoita aina kasvin tarpeen mukaan. Lannoitus määrittelee nurmisadon määrän ja laadun, kun pellon kasvukunto on muuten hyvä sekä kasvusto nuori ja tiheä. Parhaimmillaan nurmihehtaari tuottaa 10 000–14 000 kg kuiva-ainesadon, ja yli 9 000 kg keskisato on täysin mahdollinen.

 
Kuva 2. Nurmen havaintokaistoilla Siilinjärvellä saatiin oikeilla Hankkijan Kasvuohjelman mukaisilla lannoitevalinnoilla, maksimikäyttömäärillä ja aikaisella lannoituksella huikea sadonlisä: +5 000 kg ka/ha. Vaikka sato oli vallitsevaan käytäntöön verrattuna lähes kaksinkertainen, rehun kaikki kivennäis- ja hivenpitoisuudet nousivat, mm. mangaanipitoisuus +11 % ja sinkkipitoisuus +3 %.