Hankkija vahvistaa asemaansa luomutuotantoketjussa

Luomutuotantoalan kasvaessa Hankkija vahvistaa asemaansa luomutuotantoon soveltuvien tuotantopanosten toimittajana. Hankkijan luomutuotantoon hyväksyttyjen tuotantopanosten määrä kasvaa, kun tuotevalikoimaa täydennetään nyt markkinoille tuotavalla orgaanisella lannoitteella. Hankkijan Luomulannoite on valmistettu sataprosenttisesti kotimaisesta hygienisoidusta kananlannasta ja se sisältää ravinteita NPK 3-1-3 sekä kattavasti hivenravinteita.

Valmistusprosessissa lanta saadaan loppukäyttäjää varten helppokäyttöiseen muotoon, kovaksi rakeeksi, jonka levittäminen onnistuu pintalevittimellä, paineavusteisella kylvölannoittimella tai lannan tarkkuuslevittimellä. Toimivuutta perinteisissä kylvölannoittimissa testataan tänä vuonna. Tuotantoprosessissa hyödynnetään tarvittaessa konsentroitua perunan solunestettä, josta tuotteseen saadaan myös lisää kaliumia. Lannoite on pakattu 800 litran suursäkkeihin, joiden paino on keskimäärin 590 kg. Säkit ovat siis helposti tilalla käsiteltävissä ja varastoitavissa.

Luomuviljatuotanto on Suomessa kasvussa ja myös luomutuotannossa halutaan kehittää tuotannon kannattavuutta panostamalla sadon määrään ja laatuun. Luomutuotantoon soveltuvia lannoitteita on markkinoilla hyvin rajallisesti.

Luomuviljatiloilla käytetään paljon esim. lietelantaa, jos sitä on lähialueelta helposti saatavissa. Lietteen levitys keväällä kuitenkin rasittaa maan rakennetta, jolloin vaihtoehtoisille lannoitteille on kysyntää, jos sellaisia on järkevästi hankittavissa. "Olemme Hankkijalla todella tyytyväisiä, että meillä on nyt tarjota luomuviljan tuottajille lannoite, joka on käytettävyydeltään ja raaka-ainepohjaltaan (gmo- ja lääkejäämistä vapaa) kestävällä pohjalla myös tulevaisuutta ajatellen", iloitsee myyntipäällikkö Jukka Heinonen.

Toimivalla luomulannoitteella uskotaan olevan jatkossa kasvava kysyntä myös erikoiskasvituotannossa. Luomuna tuotettujen mansikoiden ja muiden puutarhakasvien kysyntä on nyt erityisen voimakkaassa kasvussa.

Hankkijan Luomulannoitteen valmistaja on Farmimuna Oy. Yhtiön tilalla tuotetaan kananmunia ja kananlanta saadaan tilan omasta kanalasta. Lannoite on saanut Eviran hyväksynnän. Hankkijan Luomulannoitteen toimitukset alkavat helmikuussa.

Hankkijan valikoimassa on entuudestaan luomutuotantoon sopivia tuotantopanoksia, kuten nurmen- ja kevätviljojen siemeniä, YaraVita-lehtilannoitteita, peittausaine, säilöntäaine sekä luomurehuja. Hankkija ostaa luomuviljaa ja valkuaisraaka-aineita elintarviketeollisuuden käyttöön sekä vientiin.