Agritechnica 2019 -näyttelyn parhaat uutuudet on julkistettu

John Deeren uudet innovaatiot palkittiin kulta- ja hopeamitalein

Marraskuussa 2019 järjestettävässä Agritechnica-näyttelyssä palkitaan parhaat uutuudet mitaleilla. Näyttelyn ainoan kultamitalin sai John Deeren eAutoPower-voimansiirto, joka on markkinoiden ensimmäinen
sähkön ja mekaanisen vedon avulla toteutettu portaaton voimansiirto. eAutoPowr:ssa on korvattu portaattoman voimansiirron hydrauliikka sähköllä. Tämä takaa pienemmät tehohäviöt ja paremman hyötysuhteen perinteiseen portaattomaan voimansiirtoon verrattuna. Järjestelmän generaattorilla on mahdollista tuottaa sähköä jopa 100 kW myös työkoneen käyttöön, esimerkiksi lietevaunun vetäville akseleille.

John Deere sai myös kolme hopeamitalia. Predictive Feedrate Control -automatiikka hyödyntää satelliiteista saatuja kasvustokarttoja sekä puimuriin kiinnitettyjä 3D-stereokameroita puimurin optimointiin. Saatujen tietojen perusteella puimuriin tulevan kasvuston määrää pystytään säätämään jo automatiikan avulla ennakoivasti, johon on tähän mennessä pystynyt vain kokenut kuljettaja.

Puimurit saivat myös toisen hopeamitalin uudesta tehokkuuspaketista, jossa kaikkia puimurin toimintoja on tehostettu. Muutoksilla saavutetaan merkittävästi parempi sadonkorjuukapasiteetti samalla moottoriteholla ja puintitappiot pysyvät alle prosentissa.

Kolmas hopeamitali myönnettiin John Deeren valmistamien suurkanttipaalainten ja 7R-sarjan traktoreiden uudelle toiminnolle, jossa kiihtyvyysantureiden mittaustiedon avulla pystytään poistamaan lähes kokonaan suurkanttipaalaimen traktoriin aiheuttama heilunta. Traktorin ajovoimansiirto hidastaa tai kiihdyttää traktoria tarpeen mukaan ennakoivasti, jolloin kuljettajaan kohdistuva rasitus pienenee.



 

Krone ja Väderstad palkittiin hopeamitaleilla

Krone palkittiin niin ikään kahdella hopeamitalilla. Automaattinen narunpoisto suurkanttipaalista ennen pelletöintiä parantaa tehokkuutta ja työturvallisuutta. Kronen kehittämä järjestelmä katkaisee narun, poistaa sen paalista ja kerää sen säiliöön täysin automaattisesti.

Toisen hopeamitalin Krone sai uudesta EasyCut F 400 CV Fold -etuniittomurskaimesta, jossa on 4 metrin työleveys. Koneen kuljetusleveys on uuden teräpalkkiratkaisun ansiosta alle kolme metriä. Neljän metrin työleveydellä saavutetaan suurempi limitys takakoneen kanssa, joka parantaa työjälkeä ja jolla vältetään niittämättömät raidat ilman kalliita anturointeja.

Väderstadin WideLining-toiminto tarkkuuskylvökoneisiin arvioitiin hopeamitalin arvoiseksi. Toiminnon avulla saadaan tarkkuuskylvökoneen kanssa kylväessä tehtyä leveät, 105-senttiset ajourat. Tarkkuuskylvökoneen kylvöyksiköitä ei suljeta, vaan ne siirtyvät automaattisesti lähemmäs toisiaan jolloin kylvömäärä pysyy samana. 105-senttiset ajourat mahdollistavat leveämpien renkaiden käytön myös kasvuston seassa.

 

Amazone ansaitsi kaksi hopeamitalia innovaatioistaan lannoitteenlevittimien ja ruiskujen parissa

AmaSelect Row mahdollistaa valinnan tavallisen ja rivin päälle tapahtuvan ruiskutuksen välillä. AmaSelect suutinrungolla ja 25 cm suutinvälillä yhdessä 40° suutinkulman kanssa voidaan ruiskuttaa riviviljelykasvit vain rivin päältä. Tämä voidaan yhdistää mekaanisen rikkakasvin torjuntaan, jolloin saadaan yhdistettyä molempien järjestelmien edut. Amazonen mukaan kasvinsuojeluaineita voidaan säästää jopa 60 %, kun ruiskutus tehdään vain rivin päälle. Toiminto onnistuu 50 cm ja 75 cm riviväleillä. AmaSelect mahdollistaa lohkoautomatiikan 50 cm välein sekä suuttimen sähköisen vaihdon neljän suuttimen välillä. AmaSelect Row ominaisuus on integroitu koneen järjestelmään ja vaihto normaalin sekä riviruiskutuksen välillä voidaan tehdä nappia painamalla. Lisäksi ohjelmistoon on integroitu laskuri oikean ruiskutusmäärän saavuttamiseksi.

Amazone esittelee MySpreader sovelluksen älypuhelimeen. Yksi sovelluksen toiminnoista on Agritechnicassa hopeisen palkinnon voittanut EasyMix. Erilaisia rakeisia lannoitteita voidaan sekoittaa keskenään ennen levitystä, että saavutetaan oikeat ravinnesuhteet. Sekoitettavien lannoitteiden fyysiset ominaisuudet voivat vaihdella paljon, jolloin niiden tasainen levitys on haastavaa. EasyMixin avulla käyttäjä voi valita sekoitettavat aineet ennen niiden yhdistämistä. Sovellus näyttää miten hyvin tai huonosti eri lannoitteiden levitysominaisuudet sopivat keskenään yhteen. EasyMixin avulla voidaan määrittää optimaalinen sekoitus että levitystasaisuus säilyy haluttuna.