AMAZONE SmartSprayerillä todellista täsmäruiskutusta

AMAZONE:lla on pitkä historia täsmäruiskutuksessa. Ensimmäisiä kaupallisia ratkaisuja oli AmaSpot-teknolo­gia, jossa 25 cm:n suutinvälillä ja suutti­men pulssiteknolo­gialla saavutettiin merkittäviä säästöjä glyfosaatin käytössä. Järjestelmä tunnisti automaattisesti vihreät alueet muuten ruskeasta taustasta.

 

"Aktiivinen pellon tutkiminen ja täsmäruiskutus mahdollistavat olosuhteista riippuen jopa 90 prosentin säästön kasvinsuojeluaineiden käytössä"

 

Tänä päivänä myynnissä on AmaSelect-­järjestelmä, joka voidaan laajentaa 25 cm:n suutinvälille ja suuttimia voidaan hallita erikseen. Dronella kuvattu pelto käsitellään ja sieltä tunnistetaan rikkapesäkkeet, jotka käsitellään erikseen AmaSelect Spot ­-teknologialla. Tämä tarvitsee kuitenkin erillisen käynnin pellolla ja datan käsittelyn. Mitä jos tämä kaikki voidaan tehdä samalla ajokerralla?

 
AMAZONE SmartSprayer täsämäruiskutuskalusto pellolla lähes pilvettomänä kesäpäivänä
AMAZONE SmartSprayer ­-konsepti on Amazonen, Boschin ja BASF:in yhteistyön tulos.


AMAZONE testasi tällä kaudella käytännössä uutta UX SmartSprayer ­-teknologiaa. Siinä UX 5201 Super ­-ruisku on varusteltu 36 metrin puomistolla, ja AmaSpot -teknologiasta tutulla pulssiteknologialla. Tarkoituk­seen sopivilla pistesuuttimilla saadaan hieman yli 25 cm:n työleveys per suutin. ContourControl­ ja SwingsStop­ -järjestelmät huolehtivat erittäin tarkasta työkorkeudesta ja puomin vakaudesta. Puomistoon on kiinnitetty Boschin valmistamat kamerat ja erityiset led­valot, jotka takaavat tarkan kuvanlaadun kellonajasta riippumatta. Kerätty kuvamateriaali käsitellään BASF xarvio® -ohjelmistolla ja -­tekniikalla. Kuvan perusteella ruisku osaa käsitellä millimetrin tarkasti erikseen koko työleveyden jopa 12 km/h työnopeudella. Ruiskussa on kaksi suutinlinjaa, joiden ansiosta koko alue voidaan käsitellä normaalisti ja ongelma-­alueet tai ­rikat täsmäkäsit­telynä.
Aktiivinen pellon tutkiminen ja täsmäruiskutus mahdollistavat olosuhteista riippuen jopa 90 prosentin säästön kasvinsuojeluaineiden käytössä. AMAZONE testaa tätä järjestelmää sokerijuurikkaalla, maissilla ja rapsilla. Täsmäruiskutus on tämän päivän teknologialla täysin mahdollista!


Teksti: Olli Korhonen, Hankkija Oy