Lue Harri Laineen kokemukset Junkkarin kylvölannoittimista.

 

Miten päädyit Junkkarin uuteen kylvölannoittimeen?

Harri Laine, maanviljelijä, agronomi Pornaisista Keski-Uudeltamaalta. Junkkari M400 -kylvökone. Tilalla viljellään n. 160 ha alalla viljoja ja palkokasveja. Tila on ollut luomuviljelyssä yli 20 vuotta ja sen myötä viljelykasvit ovat muotoutuneet monipuolisemmiksi. Vuonna 2015 viljeltiin ruista n. 30 ha, hernettä 25 ha, härkäpapua 22 ha, kauraa n. 25 ha, ohraa 15 ha ja hieman kevätspelttiä.

Useasta syystä. Päädyin M400-malliin selkeän rakenteen (hyvä näkyvyys kiekoille ja putkiin), yksinkertaisen ja toimivan vannaspainotuksen, pyörimisnopeuteen perustuvan syöttölaitteiden sekä suuren säiliökoon myötä (plus-säiliö). 12,5cm riviväli on hyvä luomuviljelyssä, sillä maa peittyy nopeammin kasvien varjostuksen vaikutuksesta.

Lannoitteiden ja siemen kylvö samaan riviin on luomuviljelyssä etu: käytän starttilannoitustyyppisesti Elosadon Viljo- tai Biolanin Arvo-lannoitteita 300-600kg/ha (N30-40kg ja P6-12kg). Suuresta säiliöstä on mahdollisuus sijoittaa jopa 1000kg/ha ko. lannoitteita. Ominaispainoltaan kevyttä lannoitetta sopii paljon ja se myös valuu sieltä tasaisesti pois!

Maat ovat Uudellamaalla savisia eli hyvin raskaita. Kylvömuokkaus tehdään ensin s-piikkiäkeellä. Junkkarin M -mallilla pystytään kylvämään ns. kovaan maahan (0,5-1cm muokkaamattomaan) varmistaen näin tasaisen itämisen. Hieman joustavilla kylvökiekoilla/vantailla saadaan anteeksi myös äestysmiehen huolimattomuuksia muokkaustarkkuudessa. Lopullisen sysäyksen koneen hankintaan antoi naapurikunnasta Kurjen Lassilta saatu vanhemman version 4 m kylvökoneen kokeilu vuonna 2014.

 

Onko sinulla aikaisempia kokemuksia Junkkarin tuotteista?

Tilalta löytyy Junkkarin 12 t viljakärry.

 

Oliko kone odotusten mukainen ja saitko Junkkarilta haluamaasi palvelua?

Kone oli aika valmis, eikä suurempia lastentauteja esiintynyt. Pari keskimerkkarien sylinteriä meni takuuseen, niissä ilmenneiden vuotojen myötä.

 

Oliko vuoden 2015 satotaso odotustesi mukainen?

Uudellamaalla kesä oli aika hyvä. Pitkä viileä kasvukausi yhdistettynä riittäviin sateisiin tuotti yhden kaikkien aikojen parhaimman sadon.

 

Minkälaisia kylvösuunnitelmia sinulla on vuodelle 2016?

Samaa rataa kuin edellisenäkin vuonna.

 

Terveisesi Junkkarille ja Junkkarin nettisivujen lukijoille?

Kyllä Pohjanmaalla osataan kylvökoneen teko. Ja rohkeutta riittää, olkoon kylvökoneen limen väri siitä esimerkkinä, vaikka se ei monen traktorin perään värillisesti istu.