Matalamuokkauksen uudet tuulet

Vanha maanmuokkauksen viisaus kuuluu "muokkaa aina riittävän syvälle, mutta ei koskaan tarpeettoman syvälle". Väderstad esittelee kaudelle 2018 ennakkoluulotonta uutta tekniikkaa kylvö -ja sänkimuokkauksen tehostamiseen.
 

Crosscutter Disc

16" kulmaan asennettu 11 cm leveä lautanen saa aikaan täydellisen maaprofiilin läpileikkauksen.

Väderstad Carrier-lautasmuokkaimiin sopiva CrossCutter Disc on kehitetty "ultramatalaan" muokkaukseen, muokkaus tapahtuu erittäin intensiivisesti muutaman senttimetrin syvyyteen. Menetelmän salaisuus on vohvelimainen lautanen, joka suurella ajonopeudella lähestulkoon jyrsii pellon pinnan ja sekoittaa kasvinjätteet.

Perinteisestä maa-aineksen sivusuuntaiseen siirtoon ja lautasen pyörimisen aikaansaaman sekoittumiseen perustuvasta perinteisestä lautasmuokkauksesta täysin poikkeava työtapa on herättänyt maailmalla erittäin suurta kiinnostusta.

Kansainvälinen asiantuntijaraati huomioikin CrossCutter Discin maanmuokkauskategorian 'Machine of the Year 2018'-palkinnolla viime syksyn Agritechnica-näyttelyssä. Tavallisesti nämä kunniamaininnat eivät kovin helposti Saksan rajojen ulkopuolelle päädy, joten ymmärrettävästi olemme erittäin merkittävän uutuuden kanssa tekemisissä.

Crosscutter Discin esikuvana voidaan pitää Väderstadin 2011 lanseeraamaa Crosscutter Knife - lautamuokkaimen eteen asennettavaa veitsikelaa. Etu, jonka veitsikela toi vahvavartisten kasvien, kuten maissin ja syysrapsin, sängen muokkaukseen ja kerääjäkasvustojen maahanmuokkaamiseen, CrossCutter Disc tuo nyt edellä mainittujen lisäksi viljan sängelle ja kaikenlaiseen kylvömuokkaukseen.

 
CrossCutter Discin työtapa eroaa merkittävästi perinteisistä lautasista.

Uusi lautanen pilkkoo mullattavan kasviaineksen erittäin tehokkaasti, jolloin olki ei häiritse muuta muokkausta tai kylvöä. Maaperän pieneliötoiminta on vilkkaimmillaan siellä, missä on happea ja ruokaa saatavilla - eli pintamaassa. Matalaan kerrokseen sekoitettu pieni silppu hajoaa erittäin nopeasti pienentäen tautipainetta ja ravinteet saadaan nopeasti viljelykasvien käyttöön.

CrossCutter Discin muoto antaa viitteitä lähinnä Pohjois-Amerikassa käytetystä vertikaalimuokkausmenetelmästä. Vertikaalimuokkauksesta poiketen, kapeiden kaistojen sijaan 16° kulmassa työskentelevällä CrossCutter Discillä aikaansaadaan täydellinen maaprofiilin läpileikkaus - siis pöytätasaista kylvöalustaa myös aivan matalaan muokatessa. Vertikaalimuokkauksen tavoin, maa-aineksen pystysuuntainen liike on varsin voimallista, minkä ansiosta murustuminen on tehokasta ja edellytykset hyvälle kylvöalustalle saadaan luotua. Tämä on eduksi myös puinnin jälkeen tehtävällä ylilentäneiden ja rikkasiemenien idätysmuokkaukselle - se pystytään tekemään kevyesti ja nopeasti, äärimmäisen matalaan.

 

Maanmuokkaus on tunnetusti pohjimmiltaan maansiirtotyötä - sentti työsyvyyttä tarkoittaa 100 m³ maansiirtoa hehtaaria kohden. Perinteisellä lautasella lautasten väliin jää väkisinkin muokkaamatonta kannasta, mikä korostuu, mitä matalampi työsyvyys on. Täyden läpileikkauksen ansiosta CrossCutter Disc kumoaa vanhan sänkimuokkauksen nyrkkisäännön - tuuma työsyvyyttä olkitonnia kohden. Työsyvyys ei ole itseisarvo - muokatun maa-aineksen tilavuus suhteessa siihen sekoitettavan kasviaineksen määrään on olennainen asia. CrossCutter Disc muokkaa siis suuremman tilavuuden maata työsyvyyssenttimetriä ja pinta-alaa kohden kuin mihin tavallisella lautasella tai muilla muokkausvälineillä pystytään.

CrossCutter Discin ansiosta sänkimuokkauksen työsyvyydestä pystytään nipistämään reilusti, mikä tarkoittaa säästöjä polttoaineen menekissä. Yhdistettynä reippaaseen ajonopeuteen, yli 15 km/h, kapeallakin Carrier-lautasmuokkaimella päästään miehekkääseen työsaavutukseen. Sänki- ja kylvömuokkauksen uusi aikakausi on jo nurkan takana - CrossCutter Disc on saatavilla tehdasasenteisina syksylle 2018. Crosscutter Discin materiaali on Väderstadin lautasista tuttu, erikoiskarkaistu V-55 ja lautaset on jälkiasennettavissa Carrier-lautasmuokkaimiin sarjanumerosta 4100 alkaen.

 

BreakMix-terät

Toinen merkittävä uutuus kaudelle 2018 on uusi yhdistelmäterä Väderstadin kultivaattoreihin. Uudet BreakMix-kultivaattorin terät yhdistävät kaksi eri käyttötarkoitusta yhteen terään - kasvinjätteen tehokas sekoitus ja multaus sekä tiivistymien rikkominen syvemmältä. Kuten vanha viisaus kuuluu, tarpeetonta muokkausta tulee välttää - kultivointi kasvinjätteen multaamiseksi pystytään tekemään suhteellisen matalaan, mutta samalla ajokerralla pystytään hyödyntämään kultivaattorin murtavaa työtapaa myös syvempien tiivistymien rikkomiseksi - kuitenkin niin ettei vetovastus kasva.

BreakMix-terän ylempi osa on 80 mm leveä, ja työtavaltaan talttamaisen repivä kuten useimmat muutkin Väderstadin kultivaattorinterät. Talttakärki ohjaa irrotetun maa-aineksen MixIn-teränjatkeelle, joka saa maan rullaavaan liikkeeseen piikin eteen eli käytännössä sama maa-aines tulee muokatuksi kahteen kertaan. Tällä konstilla murustuminen on tehokasta ja kasvinjäte sekoittuu tehokkaasti muokattuun maahan - biologisesti aktiivisimpaan pintakerrokseen jolloin hajoaminen on nopeinta.

BreakMix-terän alempi, kapeampi osa kulkee 10 cm syvemmällä, rikkoen tiivistymiä kajoamatta koko maaprofiiliin. Terän alaosa on tasapintainen, jolloin se työntää maata edellään ja vuorovaikutus maan kanssa on murtava, ei leikkaava. Mikäli terä olisi veitsimäisen terävä, se leikkaisi ja ohjaisi maata terän sivuille, jolloin olemassa olevan tiivistymän lisäksi luotaisiin uusia, sivusuuntaisia tiivistymiä maaprofiiliin. Murtava vaikutus ulottuu myös terän sivuille ja alapuolelle, luoden pieniä huokosia ja kanavia helpottamaan veden ja ilman liikettä maassa. Kapean muodon ja melko pystyn teräkulman ansiosta raakamaata ei nouse pintakerrokseen, tällöin myös riski isoista, vaikeasti rikottavista kokkareista on minimaalinen.

BreakMix-terä kuuluu Väderstadin äärimmäisen kulutuskestävään Marathon-tuoteperheeseen, eli maata murtavat osat terästä ovat kovametallipinnoitetut. Marathon-terillä on tiettävästi Suomessakin ylitetty 1000 hehtaarin rajapyykki, joten lupauksille löytyy reilusti katetta. BreakMix-terät on saatavilla Opus, Cultus, TopDown ja Swift-kultivaattoreihin kesästä 2018 alkaen.)

 

Lisätietoja: Juho Säteri, tuoteryhmäpäällikkö, p. 010 76 83040, juho.sateri@hankkija.fi