Hankkija ja Väderstad - 30 vuotta yhteistyötä

Hankkijan ja Väderstadin logot allekkain ja välissä kultaisin numeroin 30, jonka alla lukee 1991-2021.


Hankkijan ja Väderstadin yhteistyö Suomen markkinoilla täyttää 30 vuotta. Väderstad on koko yhteistyön ajan ollut Hankkijalle tärkeä muokkaus- ja kylvökoneiden toimittaja. Tämä pitkäjänteinen ja läheinen yhteistyö on johtanut myös siihen, että suomalaisilla viljelijöillä ja Hankkijalla on tärkeä osuutensa Väderstadin tuotekehityksessä.

– Tukon maatalouskaupan loputtua olimme yhtäkkiä ilman jälleenmyyjää Suomessa. Jonkin aikaa vastasimmekin itse sekä myynnistä että markkinoinnista. Ollessani työnäytöksessä Pernajan Tjusterbyssä oli Hankkija­ Maatalous Oy:n Jussi Äärilä yhteydessä minuun tiedustel­len, olisinko kiinnostunut kuulemaan yhteistyöehdotuk­sesta heidän pääkonttorissaan Helsingissä. Kuuntelin esityksen heidän toiminnastaan ja vein sen mukanani kotiin Väderstadiin. Ennen pitkää matkasinkin takaisin Suomeen Crister Starkin kanssa tapaamaan Äärilää ja Pentti Mutkaa. Tällöin sovittiin yhteistyöstä, joka julkistettiin myöhemmin Helsingin Sokos Hotel Vaakunan 10.kerros ­ravintolassa, sanoo Per Andersson, entinen Suomen aluevastaava Väderstadilta.

 

Rapid 30 vuotta

 

Samana syksynä viriteltiin alkusoittoa myös Väderstadin menestystarinalle kylvötekniikan maailmaan. Crister Stark ja insinööri Gert Gilstring olivat jo 80­-luvulla työstäneet kustannustehokkaamman viljelymenetelmän mahdollista­vaa kylvövannasta, joka realisoitui DS-­suorakylvökoneena. DS:n kiekkovannas soveltui kuitenkin mainiosti muuhunkin kuin suorakylvöön, joten vuonna 91 lanseerattu Rapid oli luonnollista kehitystä DS-­konseptille.

– Kaiken muun muutimme, mutta vantaan perusajatus on DS:stä, toteaa Crister.

Rapidin sydän on kumijousitetun varren päässä oleva kiekko, jota takana tuleva pyörä ohjaa haluttuun syvyyteen sekä painaa vaon kiinni, leikaten luotisuorasti kovaakin maata ja mahdollistaen kylvön tarvittaessa hyvin vähäisel­läkin esimuokkauksella. Vantaiston perusrakenne on tänä päivänäkin edelleen sama – itse konetta toimivan vannas­konseptin ympärillä on jalostettu vuodesta toiseen.

 

 

Merkkipaaluja Rapidin historiassa

1991: Lanseeraus, ensimmäiset 50 konetta
1992: Matalanostotoiminto, pneumaattinen Rapid 600F lanseerataan
1996: Työsyvyyden hallinta ajon aikana
1997: Uusi syöttölaitteisto
1998: Pyöränvälijyrä
2001: Rapid A 600C lanseerataan
2002: Control Station ohjain ja isommat pyörät
2003: Super XL, isommat säiliöt ja System Disc
2006: Offset­pyörästö
2010: Crossboard Heavy – järeä etulata
2014: Matalapainerenkaat
2015: Uusi 300­400C mallisto, hydraulinen syöttö, E­Control, ISOBUS
2016: SeedEye lanseerataan, uudet pneumaattisetRapid A 600­800S
2021: Rapid 30 vuotta, 28 000 konetta valmistettu

Hankkija on tänä aikana maahantuonut hyvän matkaa yli 2000 Rapidia, mikä tarkoittaa työleveys­metrein mitattuna yli 7,2 km! Skål!

 

 
Peltomaisema, muokattu pelto aurinkoisella säällä, metsä taustalla.
Tästä näkee hyvin millainen muokkausvoima pelkällä Rapid-vantaistolla on – vasemmalla puolella Rapid­-kylvöä matalaan kultivoituun, yksi ajokerta BreakMix + 8 asteen siipiterät­yhdistelmällä noin 5 cm syvyydellä.

Voittavan konseptin kulmakivi – reaktiotangoilla ohjatut yksikiekkoiset vantaat leikkaavat maahan kuin pizzaleikkurit. Kiekkojen asemaa suhteessa jyräpyörään – eli työsyvyyttä kyetään näin hallitsemaan hydraulisesti muistisylinterin avulla.


 
17 miestä seisoo rivissä vierekkäin aurinkoisena kesäpäivänä pellon laidalla. Taustalla on punakeltainen Väderstad Rapid A 600C.
Joukko eturivin viljelijöitä tutustumassa uuteen Rapid A 600C ­-malliin 2000­luvun alussa Per Anderssonin ja silloisen tuoteryhmäpäällikön Tapio Ärölän johdolla.


Tulevaisuudennäkymiä

 

Ilmastonäkökulmat ovat olleet varsin vahvasti esillä viime aikoina maanviljelyynkin liittyvissä keskusteluissa. Keskeinen teema on hiilen kierto, ja varsinkin hiilen sitominen maaperään, josta joissakin yhteyksissä on käytetty termiä hiiliviljely. Ilmakehän hiilidioksidista peräisin olevaa hiiltä sitoutuu kasvimassaan fotosynteesin yhteydessä niin maan päällisiin osiin kuin juuristoon. Osa tästä päätyy takaisin kiertoon korjatun sadon käytössä, osa maanmuokkauksen kiihdyttämän mikrobitoiminnan kautta ja loput sitoutuu peltomaahan. Tavoitetila olisi ylläpitää ja parantaa pellon kasvukuntoa tekemällä muokkaus­ ja kylvötoimenpiteet siten, että hiiltä kerryt­tävää yhteyttävää lehtipinta­-alaa olisi pellolla mahdolli­simman pitkään, eikä tarpeettoman syviä tai useita muokkauksia tehtäisi. Kerryttämällä orgaanista ainesta peltoon, hiilitaseen ollessa positiivinen – eli maahan kertyy enemmän hiiltä kuin lähtee – kasvukunto ja äärevien olosuhteidenkin kesto paranee multavuuden noustessa. Monta työtä yhdellä ajokerralla sekä selviytyminen hyvinkin erilaisista kylvöalustoista kunnialla ovat aina olleet Rapidin vahvuuksia. Rapid­-kylvökone yhdessä hyvin matalaan muokkaukseen CrossCutter Disc­-Carrierilla taikka nykyaikaisen kultivaattorin kaverina, olisiko siinä aineksia positiiviselle kierteelle?


Teksti: Juho Säteri, Hankkija Oy