KASVUN JA UUTUUKSIEN TÄYTEINEN JUHLAVUOSI

Kuluneena keväänä Väderstadilla päästiin puhaltamaan reipas nippu kynttilöitä kakun päältä yrityksen juhlistaessa 60-vuotista taivaltaan. Tilikausi 2021/2022 oli Väderstadille myös voimakkaan kasvun vuosi ja kuten juhlavuoden viralliseen teemaan kuuluu – 60 vuotta uusia ratkaisuja – vuoden aikana lanseerattiin markkinoille aimo annos uusia tuotteita ja konsepteja.

AMERIKAN VALLOITUS ON KÄYNNISSÄ

Kesällä 2021 Väderstad osti Yhdysvaltalaisen AGCO-Amity JV (AAJV) yhtiön. Kaupan myötä Väderstad Inc.:ksi nimetty AAJV valmistaa Wil-Rich, Wishek ja Concord- brändeillä maanmuokkaus- ja kylvökalustoa pohjois-amerikkalaisiin olosuhteisiin. Tunnettujen amerikkalaisbrändien ohella ehkäpä vielä tärkeämpi osa tässä investoinnissa oli pääsy AAJV:n jälleenmyyjäverkostoon, 270 dealeria joista suurin osa USA:ssa. Kuluneen vuoden aikana em. brändien tuotantoa on aseteltu ”Väderstadin muottiin” ja ensimmäiset Pohjois-Amerikan mantereelle spesifioidut Väderstad-tuotteet ovat jo nähneet päivänvalon, mm. Carrier XL 30-40 sekä Tempo K, joka yhdistää preeriakokoluokan ”cart+toolbar”-kylvöratkaisut Väderstad Tempo-tarkkuuskylvöyksiköihin. Mainittakoon vielä Amerikan terveisten lopuksi, että Kanadassa sijaitseva Väderstad Industries (Seed Hawk -tehdas) täyttää myös 30 vuotta.

VUOSIMALLI 2023 LANSEERAUS

Syyskuun lopussa Väderstad järjesti pitkästä aikaa, kiitos koronan, uuden vuosimallin lanseeraustilaisuuden Ruotsissa Väderstad AB tehtaalla ja sen välittömässä läheisyydessä. Tilaisuudessa luonnollisesti päästiin näkemään jo viime syksynä digitaalisesti lanseeratut Inspire- ja Proceed-kylvökoneet (esittelyt Kasvun osaaja 1/2022), eikä uutuudet siihen jääneet – pääpaino oli nyt uudessa maanmuokkauskonesukupolvessa.

LAUTASMUOKKAIMIA LEVEÄLLÄ RINTAMALLA

Tulevan kauden odotetuin uutuus on varmasti Carrier XT – Carrierin uusi sukupolvi. Carrier XT on saatavilla 4.25, 5.25 ja 6.25 metrin työleveyksillä, sekä nostolaitesovitteisena että hinattavana. Kiekkovaihtoehtoja on neljä: perinteinen 45 cm kartiolautanen, 47 cm TrueCut, CrossCutter Disc sekä uutuus CrossCutter Disc Aggressive. Carrier XT:n juju on työsyvyyden hallinta kääntyvillä lautasakseleilla, jolloin lautasen työkulma muuttuu työsyvyyden mukana. Matalaan ajettaessa kulma on suurempi, jolloin saavutetaan parempi läpileikkaus, ja vastaavasti syvemmälle mentäessä kulma pienenee, mutta maahakuisuus paranee. Tervetullut uudistus on myös mahdollisuus varustaa Carrier XT kaksoisjyrillä. Saatavilla on nyt Suomen olosuhteissakin hyväksi havaitut Double SoilRunner (U-profiili) sekä Double SteelRunner (teräsjyrä). Kone on aina kaksilohkoinen, joten taittotapahtuma on yksinkertainen. Perussäädöt on tehty helpoiksi ja runkorakenne on varsin yksinkertainen pohjautuen pyöreisiin profiiliputkiin. Muokkausjäljen lisäksi tämän koneen kanssa on hymy huulessa myös pestäessä. Carrier XL-mallisto täydentyy edellä mainittujen 30 ja 40-jalkaisten ”Amerikan serkkujen” lisäksi Euroopan markkinoille suunnatulla 725-mallilla, jolla mallimerkinnän mukaisesti on 7.25 m työleveyttä. Carrier XL 725 on saatavilla 51 cm TrueCut-lautasilla sekä 51 cm CrossCutter Disc tai CrossCutter Disc Aggressive -uutuuslautasilla.

CROSSCUTTER DISC AGGRESSIVE

Hyväksi havaittu CrossCutter Disc saa seurakseen sisarmallin, CrossCutter Disc Aggressiven. Lautasen koko (45/51) ja muotoilu noudattelevat tuttua kaavaa, mutta lautasen reunaan on leikattu ja koneistettu terävä loveus, kuten TrueCut-lautasissa. Loveuksen ansiosta maata vasten kantavaa pintaa on vähemmän, eli käytännössä lautasen maahan menoon tarvittava tunkeumapaine on pienempi.

UUTTA MYÖS KULTIVAATTORIRINTAMALLA

Cultus HD täydentää Väderstadin kultivaattorivalikoimaa taittuvarunkoisilla 425- ja 525-malleilla. Cultus HD:n sydän on samaa nimeä kantava kultivaattorin piikki, jonka suhteen valmistaja on vaatimaton: paras koskaan valmistamamme kultivaattorin piikki. Cultus HD:ssä nämä piikit ovat kolmella akselilla, 27 cm jaolla ja 680 kg jousilaukaisulla. Cultus HD on myös varustettavissa kaksoisjyrällä. Ennakoimme, että Double SoilRunner-U-profiilijyrä on varsin suosittu vaihtoehto. Cultus HD:n virallinen julkistus tapahtuu tämän lehden painamisen aikoihin Saksassa ja tulee saataville syksyllä 2023.MARATHON EDGE

Väderstadin suosittua äärimmäisen kestävään Marathon-kovametalliteräsarjaa on ollut saatavilla tähän asti ainoastaan jäykkäpiikkisiin kultivaattoreihin. Nyt tilanne korjaantuu Marathon Edgen myötä eli silmukkapiikkinen Swift-kultivaattori saa uudet terät. Marathon Edge on muihin sarjan teriin nähden selvästi kevyempi, joten se ei rasita värähtelevää jousipiikkiä

NEXAT ON TULEVAISUUDEN KONSEPTI

Yleisön eteen marssitettiin myös DLG-kultamitalilla talvella 2022 palkittu työkalunkantaja-konseptitraktori Nexat. Nexat-konsepti rakentuu 6-24 m pitkään/leveään runkoon 1100 hv sähköisellä voimansiirrolla ja joka on varustettavissa erilaisilla työkalumoduuleilla. Siirtoajossa mennään pitkittäin ja pellolla työskennellessä pyörät tai telat kääntyvät 90 astetta, jolloin koneen menosuunta on poikittain. Väderstad on osallisena Nexat-projektissa ollen kylvö- ja muokkausmoduulien ”hovihankkija”

VÄDERSTAD ON VAHVALLA KASVU-URALLA

Haasteellisista maailmantilanteista huolimatta Väderstad onnistui kasvamaan kuluneellakin tilikaudella jälleen huimaa vauhtia, liikevaihdon ollessa nyt noin 500 miljoonaa euroa. Voimme kaikki nostaa maljan ja onnitella hyvässä vauhdissa olevaa kuusikymppistä, skål!