Agronicin työkoneet miellyttävät maitoyrittäjää

Kolmas akseli parantaa huomattavasti vaunun käyttöominaisuuksia. Agronic -keinuteli- ja hydraulijousitetut HS -vaunut voidaan varustaa erillisellä kolmannella akselilla.

Kokemuksia Agronicin 17 kuutioisesta lietevaunusta

Kirvesmäki on erityisen tyytyväinen lietevaunun toimiviin akseliratkaisuihin. Taustalla olevassa robottipihatossa asustaa 90 lehmää.

Karstulalainen maidontuottaja Jari Kirvesmäki luottaa Haapavedellä valmistettuihin Agronic-työkoneisiin. Agronic-paalain on ollut tilalla 16 vuotta ja lietevaunu kolme vuotta.

Kirvesmäki valitsi 17 kuutioisen Agronic -lietevaunun lisäakselilla ja rapuohjauksella. Valintapäätökseen vaikutti ratkaisevasti akseliston rakenne.

– Kolmas akseli parantaa huomattavasti vaunun käyttöominaisuuksia. Kun nostaa etummaisen akselin ylös, saa siirrettyä traktorille lisämassaa ja vetotehoa. Akseleiden rapuohjaus on myös erittäin hyvä. Maa ei tiivisty, kun lietevaunun renkaat kulkevat eri uraa kuin traktorin renkaat, Kirvesmäki kuvailee.

Rapulevitin on hauska näky pellolla. Kone kulkee samalla tavalla kylki edellä kuin rapu tai ajatuksissaan jolkotteleva ajokoira.

– Tiivistymisen estämiseksi valitsin vaunuun mahdollisimman leveät renkaat. Taka-akseleilla on 850 milliä ja etuakselilla 710 milliä leveät renkaat. Kertaakaan en ole vielä uponnut, vaikka pelloistani 70 prosenttia on turvemaita.

Kirvesmäki on tyytyväinen myös lietevaunun kulkuun maantiellä.

– Vaunu on erittäin hyvä ja vakaa vetää tiellä sekä täytenä että tyhjänä. Aikaa ei hukkaannu maantieajossa.


Agronic-rapuohjauksella pystytään vähentämään pellon tiivistymistä. Pellolla kaikki akselit voivat kääntyä.

Maantiellä akselit lukitaan tarkasti keskelle, jolloin ajo-ominaisuudet ovat hyvät jopa 60 kilometrin tuntivauhdissa.

Agronicin lietevaunu on nopea täyttää ja purkaa

– Puomikuormain on ylettyvä ja tehokas. Myös kuormaimen purkutoiminto on meille tärkeä, sillä joudumme tekemään jonkin verran lietteen siirtoajoa etäsäiliöihin. Lietevaunun nopeudesta kertoo hyvin se, että multasimme viime syksynä yli 1 000 kuutiota lietettä päivässä, Kirvesmäki havainnollistaa.

Levittimenä Kirvesmäellä on kahdeksanmetrinen kiekkomultain. Sen vannasväli on 20 senttiä, letkukoko 50 milliä ja teho noin 8 000 litraa minuutissa.

17 kuution lietevaunu liikkuu hyvin Kirvesmäen 190-hevosvoimaisella traktorilla.

– Vetoteho tulee enemmänkin traktorin massasta kuin hevosvoimista, Kirvesmäki muistuttaa.

Kirvesmäki käyttää lietevaunua lähes pelkästään oman tilan lietteen levitykseen. Levitysalaa on noin 140 hehtaaria ja nurmille liete ajetaan kahteen kertaan. Lietevaunu viiruttaa 250–300 hehtaaria vuodessa.

– Tavoitteena on ajaa tällä koneella kymmenen vuotta. Ainakin alku näyttää lupaavalta, Kirvesmäki hymyilee.

Neljäs Agronic -paalain töissäSäilörehun Jari Kirvesmäki korjaa viisi kesää käytössä olleella Agronic ACC Pulse M -yhdistelmäpaalaimella. Nykyinen paalain on jo tilan neljäs Agronic ja toinen ACC Pulse M -malli. Nykyisellä koneella on ehditty pyöräyttää yli 20 000 paalia

– Ennakoiva huolto on sujuvan työn edellytys. Hoidan rasvaukset ja tarkistan ketjut joka aamu. Agronicin huoltopalvelu ja tekninen neuvonta pelaavat todella hyvin. Jos varaosilla on kova kiire, haen ne itse Agronicin tehtaalta Haapavedeltä. Osat tulevat yleensä seuraavaksi päiväksi Postinkin kautta, Kirvesmäki kiittelee varaosatoimitusten nopeutta.

Hieman hajallaankin olevilta pelloilta Kirvesmäki ehtii korjata kahteen mieheen 25 hehtaarin säilörehut päivässä. Säilöntään hän käyttää biologisia säilöntäaineita oman työturvallisuudenkin vuoksi. Urakoidessa jotkut asiakkaat haluavat käyttää happoja. Niiden koneita ruostuttavan vaikutuksen näkee Kirvesmäen mukaan hyvinkin nopeasti.

Lietelannan ja hyvän nurmenviljelyosaamisen ansiosta säilörehunurmien sato kipuaa kahdella korjuukerralla 8 000 kuiva-ainekiloon hehtaarilta. Suomenselän karuissa oloissa satomäärä on hieno saavutus.

Jari Kirvesmäki on vaimonsa, Siru Kirvesmäen, kanssa virittänyt koneketjun lisäksi navetan tuotoksenkin huipputasolle. 90 lehmän keskituotos oli viime vuonna hieman yli 11 000 kiloa. Vuonna 2007 valmistuneen robottipihaton karjasta puolet on holstein- ja puolet ayrshire-rotua.

 
Agronic-lietevaunut
Agronic-paalainkäärimet

Agronic keinuteli lietevaunut

Agronic HXA-system 20m3 lietevaunu 3-akselinen

17 ja 20 kuutioiset Agronic -keinuteli -ja hydraulijousitetut HS- vaunut voidaan varustaa erillisellä kolmannella akselilla. Kolmas akseli yhdistää keinutelin laajan liikeradan sekä hydraulijousituksen vakauden. Kolmannelle akselille on säädetty painatusta n. 5000 kg. Se pienentää vastaavasti painoa toisilta akseleilta, näin myös 20 m vaunun akselipainot pysyvät alle 10.000 kg:ssa.

Vaunulla voidaan laillisesti ajaa yleisellä tiellä täysin kuormin. Kolmas akseli on hydraulijousitettu, jarrullinen, ohjautuva ja se voidaan nostaa ylös sekä painatusvoimaa säätää portaattomasti. Vaunun teliakselisto sijaitsee normaalia taaempana, kun etuakseli nostetaan tyhjällä vaunulla siirtoajossa ylös, saadaan aisapainoa lisättyä. Ajo-ominaisuudet ja polttoainetalous paranevat.

- saatavana 14, 17, ja 20 kuution säiliöillä
- 2- tai 3-akselia valinnan mukaan
- vakiona taka-akseli on aina ohjautuva.
- vakiona Nokian teräsvyörenkaat.
- lisävarusteena rapuohjaus pellolla: vaunu kulkee eri linjaa traktorin kanssa --> vähentää tiivistymistä
- lisävarusteena hydraulijousitus: lisää vakautta ja vähentää huojuntaa
- matala painopiste
- 3-akselisessa mallissa vakiona hydraulinen etuakselin nosto --> lisää aisapainoa tyhjällä vaunulla siirtoajossa ja pellolla pahassa paikassa
- ADR tai BPW akselistot
- suurin ajonopeus 60 km/h
- Saatavilla sivu- tai keskikiinnitteisellä pumppukuormaimella. Tehot täyttöpumpun tyypistä riippuen 5.5- 8 m3/min.
- vakiona multainvalmius, tieliikennevarustus, jarrut ja laajakulmanivelakseli.
- valmistetaan Haapavedellä