Kuivuri ilman yöherätyksiä

Automatisoidut Antti-kuivurit helpottavat sadonkorjaajan arkea. Optima- ja Ultima-ohjausjärjestelmillä kuivaus hoituu lähes itsestään.

Antti-Teollisuus Oy on valmistanut kuivureita Salon Kuusjoella lähes 70 vuotta. Perinteisiin ei ole juututtu, sillä kuivurit sisältävät nykyisin paljon automatiikkaa ja ne voi liittää myös Antti-Teollisuuden internetpalveluihin.

Optima-ohjausjärjestelmä on ollut Antti-kuivureissa käytössä lähes kymmenen vuotta. Vielä monipuolisempi Ultima-järjestelmä tuli Antti-kuivureihin kolme vuotta sitten. Lokakuussa lanseerattu Optima 2.0 -järjestelmä toi viljan kuivauksen automatisoinnin ja etäseurannan yhä useamman viljelijän saataville.

Punainen Antti-kuivuri aurinkoisen peltomaiseman laidalla. Kirkas sininen taivas.
Antti-kuivureiden tyypillisin tilavuus on nykyisin 400–500 hehtolitraa. Kuivurin kokoa voi säätää joustavasti moduulien avulla. Jokaiselle tilalle löytyy sopiva kuivuri ja siilosto. Kuivuritontille kannattaa jättää myös hieman kasvun varaa. Kuva: Antti-Teollisuus Oy


– Kuivauksen saa nyt automatisoitua todella pitkälle. Kun on kipannut viljan kaatosuppiloon, kulkeutuu se automaattisesti kuivauksen kautta varastosiiloon. Ultimaan sisältyy reaaliaikaisen kosteudenmittauksen lisäksi sähköinen siilo- ja eräkirjanpito, jolloin siilojen sisältö pysyy hallinnassa, tuotekehityspäällikkö Teemu Tulkki kuvailee.

Ultima- ja Optima 2.0 -ohjausjärjestelmien kautta viljelijä voi älypuhelimeltaan seurata kuivauksen etenemistä ilman kuivurilla käyntiä. Uusien etäseurantajärjestelmien hyvänä puolena on myös se, että Antti-Teollisuuden huolto saa tietoa kuivurin toiminnasta, jolloin mahdollisen toimintahäiriön syyn pystyy paikantamaan jo ennen huoltoauton starttaamista.

 
Kalle Isotalo (vas.) ja Teemu Tulkki haluavat uusilla kuivausinnovaatioilla helpottaa sadonkorjaajien syksyä.
Kalle Isotalo (vas.) ja Teemu Tulkki haluavat uusilla kuivausinnovaatioilla helpottaa sadonkorjaajien syksyä. – Kuivauksen automatisointi ja tehostuminen vähentävät yrittäjän kuormitusta muutenkin hektisenä puintiaikana, Isotalo tiivistää.


Koko valittavissa joustavasti

Kaikki Antti-kuivurit ovat modulaarisia eli niiden kokoa voi kasvattaa moduuli kerrallaan. Pienimpien kuivureiden tilavuus on 200 hehtolitraa (20 m3) ja isoimpien 1 000 hehtolitraa (100 m3).

– Olemme tehostaneet kuivausta kasvattamalla kuivauskennojen osuutta kuivurin tilavuudesta. Tämä nopeuttaa kuivausta ja tehostaa energian käyttöä, toimitusjohtaja Kalle Isotalo sanoo.

Pienemmissä kokoluokissa vaunukuivureiden menekki on kasvanut. Antti-Teollisuudessa puhutaan Stand Alone -kuivureista.

– Stand Alone -kuivurilla voi säästää noin kolmanneksen investointikustannuksissa. Antti-kuivuri pärjää Suomen oloissa hyvin myös ilman pakettikuivaamoa tai muuta suojaavaa rakennusta, Isotalo vakuuttaa.

Stand Alone -kuivurit voidaan toimittaa Plug & Dry -varustuksella, jolloin kaikki sähköasennukset on tehty valmiiksi. Kuivurin voi sijoituspaikallaan liittää suoraan voimavirtaan ja se on heti käyttövalmis.

Suurin osa Antti-Teollisuuden kuivureista toimii perinteisellä eräkuivausmenetelmällä. Isompia kuivureita toimitetaan myös jatkuvatoimisina, jolloin kuivauskapasiteetti kasvaa.

 
Antti kuivurin Ultima-ohjausjärjestelmä. Mies painaa kosketusnäyttöä, jossa punaisia kuvakkeita.
Ultima-ohjausjärjestelmän säätötaulusta voi valita valmiita kuivausohjelmia eri viljalajeille ja eri kosteuksille. Ilmamäärän säätö on portaaton, Teemu Tulkki näyttää.


Kaasu valtaa kattiloita

Kuivureiden lämmönlähteissä alaa valtaa tällä hetkellä nestekaasu. Kaasun etuina ovat Isotalon mukaan hyvä teho, ylivoimainen hyötysuhde ja laaja säätöalue. Pienimmät kuivurit tilataan yleensä öljypolttimilla. Biouunien osuus lämmönlähteistä on noin kolmasosa.

 

Energian kulutukseen kiinnitetään tuotekehityksessä paljon huomiota

– Olemme siirtyneet kaikissa kuivureissamme aksiaalipuhaltimiin. Ne ovat energiatehokkaampia ja kestävämpiä kuin aikaisemmat radiaalipuhaltimet. Myös ilmamäärää pystyy säätämään joustavammin, Tulkki kertoo.

Antti-kuivureiden huolloista vastaa kymmenen sopimushuoltajaa ympäri Suomen. Sopimusyrittäjät hoitavat myös kuivureiden asennuksia.

– Kuivurin huoltotarpeet kannattaa tarkistaa heti kuivauskauden jälkeen ja tilata huolto saman tien tai viimeistään keväällä. Asia on siten pois ensi kesän töistä. Nettisivuillemme on lisätty videoita keskeisistä kuivureiden huoltokohteista, Tulkki vinkkaa.

Antti-Teollisuus täyttää ensi vuonna 70 vuotta, mutta kehitys ei pysähdy juhlavuonnakaan. Yritys rakentaa parhaillaan uutta hallia laajenevan pyörösiilomalliston tuotantoon. Pyöreiden siilojen lisäksi yritys valmistaa nelikulmasiiloja, jotka pienempinä siiloina sopivat hyvin erikoiserien varastointiin.

Antti-kuivurit ja -siilot toimitetaan asiakkaille noin viidessä viikossa. Isotalo suosittelee kuivurin rakennusprojektiin varattavaksi maansiirtotöineen noin vuosi. Nyt onkin sopiva aika laittaa kuivurisuunnitelma vireille. Antti-Teollisuuden asiantuntijat auttavat kuivurin ja siilojen sijoittelun ja toimintakaavion suunnittelussa.

Teksti ja kuvat: Markku Pulkkinen

 

 

Antti-Teollisuus Oy

- Perustettu 1952
- Sijaitsee Salossa
- Omistajana Isotalon suku
- Valmistaa viljankuivureita, siiloja ja laivanhyttien ovia
- 150 työntekijää
- Liikevaihto 25 milj. e/v.
- Puolet tuotannosta viedään
- Investoi parhaillaan uuteen siilojen valmistuslinjaan
- Tuotteet myynnissä Hankkijan kautta.