Parvekeviljely - hyötyä ja kauneutta

Parvekeviljely - hyötyä ja kauneutta

Parvekkeelle on helppo perustaa puutarha, joka tuottaa sekä syötävää että silmäniloa. Tuoreet vihannekset, kauniit kukat ja vaivaton sadonkorjuu houkuttelevat kokeilemaan pienen tilan hyötypuutarhaa. Parvekeviljely on yksinkertaista, kunhan hallussa on muutama perusasia. Poimi tästä vinkit parvekepuutarhan perustamiseen!

Kuva: Kekkilä

Puutarha parvekkeella

Parvekeviljely on kasvattanut suosiotaan ja pieniä puutarhakeitaita näkee kaikenikäisillä kerrostaloasujilla. Erityisesti hyötyviljelyn osuus on kasvanut, sillä suojaisa parveke pidentää kasvukautta. Ajatus omasta sadosta houkuttaa kokeilemaan ja valjastamaan tilan hyötykäyttöön. Keittiöpuutarha parvekkeella sopii niin konkarille kuin aloittelijallekin, sillä parvekkeella voi kasvattaa melkein mitä tahansa. Oli ruukuissa sitten salaattia tai viikunoita, sadonkorjuu on aina yhtä ihanaa.

Kuva: Kekkilä

Syötävää ja silmäniloa

Parvekeviljely tuo puutarhan lähelle. Kukapa ei nauttisi oman maan sadosta. Perunoita voi kasvattaa ämpärissä tai säkissä, chilit viihtyvät parvekkeen lämmössä ja kesäkurpitsasta löytyy ruukkukasvatukseen jalostettuja lajikkeita. Pensas- ja amppelitomaatit ovat helppohoitoisia ja sopivat pieneen tilaan. Korkeiksi kasvavat runkotomaatit vaativat tukemista, mutta viihtyvät erityisesti lasitetulla parvekkeella.
Retiisi ja porkkana antavat maukkaan sadon myös ruukkuviljelyssä, kunhan multatilaa on riittävästi. Ruukussa köynnöstävä ruusupapu tuo nopeasti vehreyttä ja runsautta.Yrtit ovat aloittelijalle varma valinta ja esimerkiksi kylmänarka basilika viihtyy avomaata paremmin parvekkeen suojissa.

Kehäkukat, samettikukat ja krassit ovat paitsi kauniita, niin ne myös auttavat hyötytarhan kasvien suojelussa. Voit käyttää syötäviä kukkia ruoanlaitossa ja leivonnassa, esimerkiksi salaateissa tai kakkujen koristeina.

Kuva: Kekkilä

Parvekeviljely - näin onnistut

Hyödynnä kerroksellisuutta. Erilaiset tuet, säleiköt ja amppelit moninkertaistavat pienen tilan viljelyalan. Seinällä oleville hyllyille mahtuu monta yrttiruukkua.



  • Ota huomioon ilmansuunta ja valoisuus. Suojaisa parveke nostaa lämpötilaa ja kasvien veden kulutusta. Suojaa kasvit paahteelta varjostuskankailla ja muista huolehtia myös tuuletuksesta.

  • Monet hyötykasvit viihtyvät parvekkeella loistavasti, kunhan kasvualusta ja astia on valittu oikein. Voit käyttää ruukkuja, laatikoita ja kasvusäkkejä. Käytä ruukuilla aluslautasia, jotta vesi ei sotke lattiaa tai valu rakenteisiin.

  • Kiinnitä huomiota multatilan kokoon. Kookkaaseen ruukkuun mahtuu useampi erilainen hyötykasvi. Istuta keskelle korkeampaa ja reunoille matalia yrttejä tai mansikoita.

  • Keittiöpuutarhan kasvit tarvitsevat myös lannoitusta. Selvitä kasvien lannoitustarve ja noudata annosteluohjeita.

  • Useimmat tuholaiset pysyvät poissa parvekeviljelmistä. Tarkkaile kuitenkin tilannetta ja tartu tuholaisongelmaan heti.

  • Kuva: Kekkilä

    Kuva: Kekkilä

    Parvekeviljely palkitsee sadonkorjaajan

    Valitse parvekeviljelyyn jatkuvasatoisia lajikkeita, niin saat nauttia sadonkorjuusta pitkin kasvukautta. Esimerkiksi kuukausimansikka tekee satoa läpi kesän.
    Monet yrtit tuottavat satoa sitä enemmän, mitä ahkerammin niitä latvot. Latvuksen leikkaaminen vahvistaa ja tuuheuttaa yrttejä. Parvekkeelta on helppo napsia yrttejä ruoanlaittoon.
    Salaatit ja pinaatit ovat parhaimmillaan nuorina lehtinä, joten tee uusintakylvöjä pitkin kesää.
    Kokeneempi kasvattaja kokeilee esimerkiksi vesimelonin tai persikan kasvatusta. Vaikka sato ei olisi suuri, tuo haasteellisena pidetyn kasvin sadonkorjuu valtavasti iloa. Innokasta parvekeviljelijää rajoittaa ainoastaan parvekerakenteiden painorajat.