Yarasuna bio plussalla suurempi sato ja jyväkoko

Viime kesänä toteutettiin Proxy-kauran lannoituskoe Tommi Hasun luomutilalla Kouvolassa. Tilalla viljellään puhdaskauraa ja nurmea.

Pellolle perustettiin lannoittamaton ja lannoitettu alue, joka sai YaraSuna Bio Plus 10-3-1:stä typpeä 60 kg/ha sekä Yaravita Biotrac- ja YaraVita Mantrac -käsittelyt. Puintien jälkeen sadosta mitattiin laatutulokset.

Lannoituksen kannattavuuden tarkasteluun kannattaa hehtaarisatojen lisäksi myös tarkastella laatutuloksia, sillä niillä on merkitystä myyntitulojen kertymiseen. Proxy-kauran yksi lajikeominaisuuksista on suuri jyvä, jonka vuoksi sitä kannattaa viljellä luomussa.

"Laatutuloksilla on merkitystä myyntitulojen kertymiseen."

Kun koetta tarkastellaan ravinnetaseen kautta, huomataan, että 4498 kilon hehtaarisadossa poistuu maasta jyvien ja olkien mukana typpeä 99,5 kg sekä fosforia 20,2 kg hehtaarilta. Vastaavat luvut lannoittamattoman alueen, 2973 kg/ha, sadossa poistuu typpeä 64,5 kg ja fosforia 12,1 kg hehtaarilta.

Luonnonmukaisessa tuotannossa typpeä saadaan sidottua maahan viljelykierrolla. Sen sijaan fosforia ja kaliumia saadaan kasveille lannoitteesta tai maanparannustuotteista. Fosfori on tärkeä ravinne kasveille, koska se parantaa juurien kasvua, tehostaa muiden ravinteiden ottoa sekä vaikuttaa sadon määrään ja laatuun, minkä vuoksi pellon viljavuus- fosforin säilymisestä kannattaa pitää huolta.

 

Teksti: Taina Salminen, Hankkija Oy
Kuva: YaraSuomi