Hyvinvointi tuo kannattavuutta

Hännänpurenta lisää sikojen tulehdusriskiä, heikentää hyvinvointia, lisää teurashylkäyksiä sekä aiheuttaa lisätyötä, kustannuksia ja tulonmenetyksiä. Uuden eläinten hyvinvointikorvausjärjestelmän kautta tuetaan tuottajien ponnisteluja saparoterveyden edistämiseksi.

HÄNNÄNPURENTAAN VAIKUTTAVAT USEAT TEKIJÄT

Hännänpurentaa voidaan ehkäistä vähentämällä sian kokemaa stressiä.

Puutteet, häiriöt ja äkilliset muutokset olosuhteissa, terveydentilassa tai ruokinnassa voivat laukaista häiriökäyttäytymisen. Hännänpurentariskiä voidaan pienentää tukemalla sikojen lajinmukaista käyttäytymistä, kuten tonkimista ja samanaikaista ruokailua.

Hännänpurentaa kannattaa ehkäistä ennalta, eikä reagoida vasta kun sitä jo on. Keväällä 2023 on voinut hakea eläinten hyvinvointikorvausta hännänpurentaa ehkäiseviin toimenpiteisiin. Vieroitettujen porsaiden olosuhteiden parantaminen -toimenpiteen mukaan porsailla on oltava koko ajan helposti saatavilla heinää, olkea tai muuta muokattavaa ja syötävää ainesta virikemateriaalina. Lihasikojen olosuhteiden parantaminen -toimenpiteessä tuen hakija sitoutuu huolehtimaan jatkuvasti lihasikojen hyvistä olosuhteista. Onnistumista mitataan teurasraportteihin tulostuvien ehjien saparoiden määrällä.

HYVÄKUNTOINEN SUOLISTO EDISTÄÄ SAPAROTERVEYTTÄ

Hännänpurenta voi alkaa jo imevillä porsailla, pureskeltavaa ja tongittavaa materiaalia tulisikin olla tarjolla porsimiskarsinasta lähtien. Riittävä ternimaidon saanti on tässäkin onnistumisen lähtökohta. Hännänpurentariskiä pienennetään tarjoamalla porsaille oikeanlaista, kasvuvaiheen mukaisesti suunniteltua, ruoansulatuksen kehittymistä tukevaa rehua. Myös olosuhteiden tulee olla kunnossa. Osaston lämpötilaa ja ilmanvaihtoa tulee säätää porsaiden iän ja kasvun mukaisesti. Lämpötilan tulee olla sopiva, ei saa olla liian vetoisaa, eikä ammoniakkipitoisuus saa nousta liian korkeaksi.

Vieroitus on porsaalle iso muutos. Mitä paremmin porsas syö kiinteää rehua ennen vieroitusta, sitä paremmin se selviää vieroituksen haasteista. Porsaan tulisi syödä yhteensä vähintään 500 g hyvälaatuista ensirehua ennen vieroitusta, jotta sen ruoansulatustoiminnot ja suolistomikrobisto olisivat kehittyneet siinä määrin, että sillä on edellytyksiä selvitä vieroituksesta terveenä. Hyvälaatuisen suolistomikrobiston kehittymistä voidaan tutkitusti edistää lisäämällä rehuihin Progut®- ja Progres®-rehuaineita.

TÄSMÄRUOKINTA EHKÄISEE HÄNNÄNPURENTAA

Vaiheistamalla ruokintaa kasvuvaiheen ravintoaineiden tarvetta vastaavasti kohdennetaan rajalliset ja kalliit tuotantopanokset oikein, pienennetään typen ja fosforin ympäristökuormitusta sekä säästetään ruokintakustannuksessa. Samalla edistetään hyvinvointia, koska ylimääräisten aineiden erittäminen rasittaa aineenvaihduntaa.

” Ehjä saparo on hyvinvoinnin mittari”

Sianrehujen ravintoaineiden määrät suhteutetaan rehun energiapitoisuuteen. Alkukasvatusvaiheen rehussa tulee olla riittävästi energiaa, jotta syöntikyky ei rajoita ravintoaineiden saantia. Rehun täyttävyyttä voidaan nostaa porsaan kasvaessa. Lihasikojen loppukasvatusvaiheessa rehun täyttävyydestä on etua hännänpurennan ehkäisyssä, kun rajoitetaan sian energian saantia hyvää lihaprosenttia tavoiteltaessa. Sulava lysiini on rehun valkuaisen mitta, sen pitoisuutta rehussa voidaan laskea kasvatusvaiheen mukaisesti sian syöntikyvyn kehittyessä. Tasapainoisessa dieetissä muut aminohapot ovat optimaalisessa suhteessa sulavaan lysiiniin. Hännänpurennan ehkäisyssä nousee usein esiin aminohappo tryptofaani, jonka hajoamistuote serotoniini on mielihyvää tuottava aivojen välittäjäaine ja jolla on oma roolinsa syönnin säätelyssä. Serotoniinipitoisuuden nousu vähentää sikojen aggressioita ja pienentää hännänpurentariskiä.

Kivennäisillä on myös merkitystä hännänpurennan ehkäisyssä. Sopivasti suolaa lisää rehun maittavuutta. Suolataso tulisi pitää tasaisena eri rehujen välillä. Magnesium rauhoittaa, mutta ylimääräisestä magnesiumista on haittaa sen laksatiivisen vaikutuksen vuoksi.

LOIVAT REHUNVAIHDOT

Porsaan siirtyessä lihasikalaan tapahtuu yhdellä kertaa paljon muutoksia. Kuljetus stressaa, välitysporsaita kerätään usealta tilalta, karsinakaverit vaihtuvat ja mikrobisto muuttuu. Yleensä rehukin vaihtuu lihasikojen alkukasvatusrehuun ilman totutusjaksoa. Alkuvaihe lihasikalassa on sitä haasteellisempi, mitä nuorempia porsaita siirretään ja mitä isommasta ruokinnan muutoksesta on kyse. Porsasvaiheen kuivaruokinta voi vaihtua liemiruokintaan, tai päinvastoin. Rehun olomuodon ja annostelutavan lisäksi myös rehun jauhatuskarkeus ja kypsyysaste saattavat muuttua. Lämpökäsitelty, rakeistettu rehu on ruoansulatusentsyymien toiminnalle helpommin työstettävä pohja. Teollisen rehun osuuden vähetessä koko dieetin osalta menetetään hieman energian ja valkuaisen sulavuutta.

Siirtoruokinta tulisi tehdä niin loivasti kuin mahdollista, esim. aloittamalla lihasikalassa samalla rehulla kuin on ollut käytössä välikasvatuksen lopussa. Pääsääntöisesti välikasvatusvaiheen lopussa annetaan Pekoni 100 -täysrehua, mutta jotkut porsastuotantotilat ovat alkaneet siirtyä Pekoni 1 -täysrehulle jo viimeisellä välikasvatusviikolla. Täysrehu- ja vilja-tiiviste-ruokintoja haasteellisempi on OVR-sivutuoteliemen käyttöönotto lihasikalassa. Tavoiteltaessa kotiseoksessa korkeaa sulavan valkuaisen määrää saatetaan huomaamatta nostaa myös sulamattoman valkuaisen osuutta, jolloin siat saavat ruuansulatusvaivoja ja ripuloivat. Ylimääräinen valkuainen rasittaa ruuansulatusta ja sen erittämiseen kuluu energiaa. Samalla sikalailmaan tulee runsaasti ammoniakkia, mikä haittaa sekä sikojen että hoitajien hyvinvointia. Liian korkea dieetin valkuaistaso näkyy huonona rehunsyöntinä, kasvu sakkaa, ja hännänpäiden napsinta alkaa. Tämän ehkäisemiseksi suositellaan parin ensimmäisen kasvatusviikon ajan käyttämään OVR-lientä korkeintaan 15 prosenttia energiasta. Totutusvaiheen jälkeen OVR-liemen määrää voidaan nostaa lähemmäs 20 prosentin tasoa.

 

MUUTOKSEN TUEKSI

  • Pro2 Farm sisältää suolistomikrobistoa hyödylliseen suuntaan muokkaavia Progutia ja Progresia. Käytetään noin 1–2 viikon ajan ruokinnan muutoksissa, annostelusuositus 1-2 %.
  • Pekoni Break on nopea apu akuuttiin hännänpurentatilanteeseen. Annostellaan vapaasti tarpeen mukaan.
  • Sikaleikerae on lämpökäsiteltyä ja rakeistettua sokerijuurikasleikettä, jolla voidaan helposti nostaa dieetin kuitupitoisuutta ja ylläpitää kylläisyyttä. Soveltuu erinomaisesti lihasikojen loppukasvatusvaiheeseen ja ensikoiden kasvatukseen.
  • Uutuus Pekoni Virike on lämpökäsitelty, rakeistettu kuitupitoinen virikemateriaali. Annostellaan vapaasti puhtaalle karsinan lattialle.

Teksti: Satu Valkama, Hankkija Oy