Lihasikalaan siirrossa loiva ruokinnan muutos tuo parhaan tuloksen

Lihasikalaan siirrettävän välitysporsaan ruokinnassa ja hoidossa toteutuu monta muutosta yhdellä kertaa. Siirtomatka stressaa, porsaita saattaa tulla usealta tilalta, mikrobisto muuttuu, tautipaine kasvaa. Yleensä rehukin muuttuu lihasikojen alkukasvatusrehuun ilman minkäänlaista totutusjaksoa. Tekemällä tuossakin kohtaa mahdollisimman loiva ruokinnan muutos tuetaan suolistoterveyttä, edistetään porsaiden hyvinvointia ja sitä kautta lisätään tuottavuutta.

Porsaat

Porsaiden siirtymävaiheen ruokinta

Käytännössä hyväksi koettu tapa on, että lihasikalaan saapuneiden porsaiden ruokintaa jatketaan samalla rehulla kuin välikasvattamossa on ollut käytössä.

Porsasvaiheen nopea kasvu tuo haasteita lihasikojen alkukasvatukseen

Vieroituspainon ollessa noin 8 kiloa, ja välikasvattamossa päiväkasvun ollessa keskimäärin noin 500 grammaa, niin 34 kilon välityspainoon kasvatettavat porsaat siirtyisivät lihasikalaan 6 viikon kuluttua vieroituksesta. Välikasvatusvaihe on sitä lyhyempi mitä korkeampi vieroituspaino ja mitä matalampi tavoiteltava välityspaino. Porsas voi siirtyä lihasikalaan jo aiemminkin, jos se kasvaa vielä nopeammin, jolloin siirto tapahtuu vieläkin nuorempana. Siirtymävaiheen ruokintaan onkin tämän johdosta kiinnitettävä huomiota, jotta porsaat saavat lihasikalassa parhaan mahdollisen alun.

Käytännössä on havaittu, että siirto lihasikalaan on sitä haasteellisempi mitä nuorempia porsaita siirretään, ja mitä isommasta ruokinnan muutoksesta on kyse. Teollisen rehun osuuden vähentyessä rehun sisältämän energian ja valkuaisen sulavuus hieman heikkenee.

Erityisesti sivutuoteliemen käyttöönotossa kannattaa edetä maltillisesti. Sivutuotelientä käyttöönotettaessa onkin hyvä säätää liemen käyttömäärää hieman alemmalle tasolle parin ensimmäisen kasvatusviikon ajan. Suositus olisi annostella OVR-lientä maksimissaan 15 % energiasta, ja vasta totutusvaiheen jälkeen OVR-liemen määrää voidaan tarvittaessa nostaa korkeammalle. Uusi tuote Tervetuloa-Pekoni -täydennysrehu helpottaa siirtymistä OVR-ruokintaan.

Sopivasti valkuaista, riittävästi kuitua

Tavoiteltaessa lihasikojen alkukasvatusvaiheen tilaseoksessa korkeita sulavan valkuaisen osuuksia huomaamatta saatetaan nostaa sulamattoman valkuaisen osuutta ruokinnassa. Ja samaan aikaan jos vielä kuidun määrä dieetissä laskee, niin voidaan olla tilanteessa, että lihasikalaan siirtyneillä välitysporsailla on ylimääräisestä, sulamattomasta valkuaisesta johtuvia ruuansulatusvaivoja. Maha menee löysälle, rehun syönti sakkaa. Saparot alkavat roikkua, mikä puolestaan voi laukaista hännänpurennan.

Täysrehu -ruokintaa ja perinteistä vilja-tiiviste -ruokintaa haasteellisempi on OVR-sivutuoteliemen käyttöönotto lihasikojen alkukasvatuksessa. Tässä ruokintamuodossa tulee helposti optimoitua liian paljon sivutuotelientä tilaseokseen, jolloin dieettiin tulee liikaa valkuaista. Ylimääräinen valkuainen on rasite ruuansulatukselle, se pitää poistaa ja siihen kuluu turhaan energiaa. Ylimääräisen valkuaisen poistoon kulutettava energia on puolestaan kasvusta pois, porsaat eivät kasva optimaalisesti. Ylimääräisen valkuaisen johdosta sikalailmaan tulee runsaasti ammoniakkia, josta on haittaa sekä porsaiden että hoitajien hyvinvoinnille.

Sivutuotelientä käyttöönotettaessa onkin hyvä säätää liemen käyttömäärää hieman alemmalle tasolle parin ensimmäisen kasvatusviikon ajan, suositus olisi annostella OVR-lientä maksimissaan 15 % energiasta. Alkutotutusvaiheen jälkeen OVR-liemen määrää voidaan tarvittaessa nostaa lähemmäs 20 % tasoa.

Uutuustuote OVR-ruokintaan: Tervetuloa-Pekoni

Olemme lanseeranneet uuden Tervetuloa-Pekoni -täydennysrehun lihasikojen OVR-ruokinnan alkuun. Se on suunniteltu käytettäväksi vähintään yhden viikon ajan porsaiden lihasikalaan tulosta lähtien, käyttöä voidaan jatkaa koko 1-vaiheen ajan aina 60 kg painoon asti. Seinäjoen rehutehtaalla valmistettava Tervetuloa Pekoni on soijaton, valkuaistäydennys tehdään palkoviljoilla, rypsillä ja synteettisillä aminohapoilla.
Tervetuloa-Pekonin lisäksi sikojen rehuseokseen ei tarvita muuta kuin OVR-lientä 15 % energiasta. Tilan omaa viljaa ei käytetä ollenkaan, vaan maksimoidaan täydennysrehun rakeistuksesta tuleva ravintoaineiden parempi hyödynnettävyys. Tervetuloa-Pekonissa on myös suolistoterveyttä tukevat Progut® ja Progres® -rehuaineet.

Pro2Farm muutosvaiheen ruokintaan

Pro2Farm -täydennysrehu sisältää suolistomikrobistoa hyödylliseen suuntaan muokkaavia Progutia ja Progresia. Tuotteesta on tullut hyvää palautetta tiloilta, jotka ovat käyttäneet sitä heti porsaiden lihasikalaan tulosta lähtien noin 1- 2 viikon ajan. Pro2Farm käyttömäärä on 1-2 % rehuseoksen painosta.

Stoppi hännänpurennalle Pekoni Breakilla

Akuutin hännänpurentatilanteen rauhoittamiseen voi käyttää täydennysrehu Pekoni Breakia. Tämä tuo hetkellisen avun, kivennäisten ja kuidun rauhoittavan vaikutuksen lisäksi tulee karsinan pohjalle tongittavaa materiaalia, johon sika voi ylimääräisen energiansa purkaa. Hännänpurennan aiheuttava perussyy pitää aina korjata, oli kyseessä liian suuri eläintiheys, liikaa valkuaista perusdieetissä tai jokin muu juurisyy.

Teksti: Satu Valkama, tuotekehityspäällikkö, sikarehut, Hankkija Oy