Onnistunut rehuraaka-ainehankinta on avoimen ja laajan yhteistyön tulos

Ei riitä, että tuntee raaka-ainetoimittajat ja -markkinat, sillä merkittävä osa työstämme Hankkijan raaka-ainehankinnassa on dialogia muiden rehutuotannon ammattilaisten kanssa. Palvelemme aina ensi kädessä rehuasiakkaitamme. Pyrimme kuuntelemaan rehutuotannon ammattilaisia ja koostamaan näkemyksistä johdonmukaisen ja realistisen hankintasuunnitelman, joka palvelee yhtä lailla rehutehtaitamme kuin myös tuotekehityksen ja asiakkaidemme tarpeita. Tähän yhteistyöhön perustuvat ensiluokkaiset rehutuotteemme.

Rehuraaka-aineiden hankinta on aina tarvelähtöistä

Rehuraaka-aineiden hankinnalla on tärkeä rooli lisäarvon tuottamisessa rehuasiakkaillemme sekä laajemmassa mittakaavassa koko elintarvikeketjun tuoteturvallisuuden suojelemisessa. Onnistuneen hankinnan perusta on avoin yhteistyö sisäisten ja ulkoisten sidosryhmien kanssa. Tiivis kommunikointi tuotekehityksen, myynnin, rehutuotannon, laadunvalvonnan ja logistiikan ammattilaistemme kanssa luo edellytykset oikea-aikaisiin, kustannustehokkaisiin ja asiakastarpeet täyttäviin hankintaratkaisuihin. Ulkoisista sidosryhmistä tärkeimpiä kumppaneitamme ovat raaka-ainetoimittajat, logistiikkakumppanit ja laboratoriopalveluiden tuottajat, viranomaisyhteistyötä unohtamatta.

Rehuraaka-aineiden hankinta on aina tarvelähtöistä. Yhdessä tuotekehityksemme kanssa koostamme sadoista tarjolla olevista raaka-ainevaihtoehdoista kokonaisuuden, jolla pystymme vastaamaan rehuasiakkaiden monimuotoisiin tarpeisiin. Näiden tarpeiden viestimisessä myyntiorganisaatiomme on asiakkaiden viestintuojana ja näitä viestejä kuuntelemme tietenkin tarkasti myös raaka-ainehankinnassa.

Hankintapäätösten jälkeen fokus siirtyy laadukkaan logistiikan järjestämiseen, jotta raaka-aineet saadaan toimitettua rehutehtaillemme tuoteturvallisuutta vaarantamatta. Logistiikkakumppanimme noudattavat rehulainsäädännön edellytyksiä ja useiden kanssa olemme yhdessä sopineet lainsäädäntöäkin tarkemmasta laadunvalvonnasta. Sama pätee omavalvontaohjelmaamme raaka-ainehankinnassa; analysoimme raaka-ainenäytteitä salmonellan, hometoksiinien, raskasmetallien ja muiden riskien osalta merkittävästi lainsäädännön vähimmäisvaatimuksia enemmän. Analyyseista suurin osa suoritetaan oman ammattitaitoisen henkilöstömme voimin Turussa sijaitsevassa rehu- ja viljalaboratoriossamme, jonka lisäksi käytämme myös ulkopuolisia laboratorioita laadunvarmistukseen. Viljalaboratoriot Salossa ja Kouvolassa palvelevat viljelijäasiakkaitamme. Kaikki tämä takaa sinulle rehuasiakkaanamme, että voit luottaa tuotteidemme olevan toimivia maatalousyrityksellesi ja turvallisia eläimillesi.

Keskeisenä kulmakivenä kotimainen vilja

Rehuraaka-aineidemme kulmakivi on tietenkin suomalainen vilja. Hankkijan viljakaupan keskeinen tehtävä on taata rehutuotantoomme riittävä määrä laadukasta viljaa, jälleen tuoteturvallisuus ja kilpailukyky huomioiden. Pyrimme myös jatkuvasti ja aktiivisesti tukemaan kotimaisia viljelijöitä viljelymenetelmien kehittämisessä ja viimeisimpänä aluevaltauksena olemme yhteistyössä tanskalaisen Agreenan kanssa lanseeranneet hiilen sidontaan keskittyneen uudistavan viljelyn ohjelman, jolla viljelijä saa taloudellisen vastineen ympäristön kuormitusta vähentävästä viljelystä. Yhteistyö tarjoaa myös Hankkijalle mahdollisuuksia keventää omaa hiilijalanjälkeään tulevaisuudessa.

Kotoisen viljan jälkeen suurin raaka-ainekokonaisuutemme on elintarviketeollisuuden sivuvirrat. Olemme selkeästi kiertotalouden edelläkävijöitä ja pystymme hyvin laajalti soveltamaan erilaisia sivuvirtoja rehutuotannossamme; sokeri-, mylly- ja biopolttoaineteollisuuden sivuvirrat ovat meille täysin arkipäiväisiä raaka-aineita. Hankkijalla on myös laajalle levinnyt maine ja arvostus uusien sivuvirtojen rehukäytön testaajana vahvan tuotekehitysosaamisemme myötä. Otammekin mielellämme uusia yhteistyöprojekteja vastaan teollisuusmittakaavan elintarvikelaitoksilta.

Konsernista volyymivoimaa raaka-ainehankintaan

Kotimaisten raaka-aineiden lisäksi joudumme tuomaan osan raaka-aineistamme ulkomailta. Näistä pääosa tuodaan Itämeren alueelta, pienempi osa kauempaa Euroopasta ja osa myös Aasiasta, jonne tiettyjen raaka-aineiden, kuten esimerkiksi vitamiinien, tuotanto on globaalisti keskittynyt. Kansainvälistä hankintaamme tukevat Danish Agro-konsernin hankintayhtiöt, joille on vastuutettu raaka-ainetoimittajien hyväksynnät, auditoinnit sekä hinnoitteluvoiman mahdollistamiseksi myös osittain hintaneuvottelut. Konserniin kuuluvien rehuyhtiöiden volyymien keskittäminen yhteisiin neuvotteluihin takaa myös Hankkijalle kilpailukykyisemmän kustannustason kansainvälisillä raaka-ainemarkkinoilla.

Hinnoitteluvoiman lisäksi konserniyhteistyö antaa tukea kriisitilanteissa, kuten Ukrainan sodan sytyttyä helmikuussa 2022. Kriisin keskellä konserniyhteistyö tiivistyi entisestään ja onnistuimme nopealla aikataululla korvaamaan käytössämme olleet venäläiset raaka-aineet uusilla lähteillä. Tässä tilanteessa konsernin kautta laajeneva hankintaverkosto antoi meille resilienssiä ja toimintavarmuutta. Näin on varmasti myös jatkossakin, kun raaka-ainemarkkinat tuntuvat olevan selkeästi aiempaa epävakaammat.

Turbulentissa ympäristössä toimiminen asettaa myös raaka-ainehankinnalle uusia haasteita ja markkinoiden aktiivisen seuraamisen merkitys korostuu. Rohkaisemme myös teitä asiakkaitamme olemaan proaktiivisia markkinoiden seuraamisessa. Löydätte Hankkijan verkkosivuilta mm. Raaka-ainemarkkinat -palvelun, jossa voitte seurata pörssivaihdettujen raaka-aineiden markkinakehitystä. Hankintaosastomme raportoi markkinoiden kehityksestä säännöllisesti myynnin asiantuntijoillemme, jotta uusin tieto olisi myös rehuasiakkaidemme tavoitettavissa. Tarjoamme myös myynnille hintanäkemystä tulevaisuuteen ja sitä kautta asiakkaillemme mahdollisuuden turvata tulevaisuuden rehukustannuksia.

Haastava satokausi 2023

Vuoden 2023 kotimaan viljasato kärsi ensin kovasti kuivuudesta, jonka jälkeen elokuun pitkä sadejakso viivästytti puinteja ja lisäsi entisestään haasteita. Toisaalla Euroopassa kasvukausi oli myös haasteellinen ja Venäjän ja Ukrainan välinen konflikti on edelleen käynnissä luoden varjoa koko Euroopan maatalousmarkkinoiden ylle. Tästä huolimatta teemme raaka-ainehankinnassamme edelleen kaiken mahdollisen, jotta valmistamme myös tällä satokaudella laadukkaita, toimivia ja kilpailukykyisiä rehutuotteita, joilla sekä tuotantotulokset että eläinten hyvinvointi on taattu.