Agronic AMC käyttäjän kokemuksia

Luotettavuus ja helppokäyttöisyys ratkaisivat

Alajärvellä yhden robotin lypsykarjatilaa pyörittävä Maatalousyhtymä Ihamäki Juho, Raine ja Arja hankki tämän kesän paalauksiin uuden Agronic AMC -yhdistelmäpaalaimen.

Kyseessä oli vanhan, hieman yli 20 000 paalia pyörittäneen Agronicin vaihtaminen uudempaan. - Sen verran tyytyväinen olimme kahdeksan kesää palvelleeseen vanhaan Agroniciin, että emme edes tarjouksia muilta merkeiltä pyytäneet. Sekä Agronicin paalain että yrityksen jälkimarkkinointi olivat osoittaneet toimintavarmuutensa vuosien saatossa, Juho Ihamäki kertoo.

Erinomaista tuorerehua

Uudella yhdistelmäpaalaimella tehtiin reilut 2000 rehupaalia ja noin 500 olkipaalia. Tilan navetassa on kuivalantajärjestelmä, mikä tarvitsee runsaasti olkea. Vuonna 2000 rakennettuun navettaan ei saanut rakentaa lietelantajärjestelmää, koska tila on pohjavesialueella. Lehmävasikat kasvatetaan itse, mutta sonnit lähtevät terninvasikkana välitykseen.

Tilan pelloista 85 hehtaaria on timoteistä ja nurminadasta koostuvalla nurmella. Nurmisato korjataan kaksi kertaa kesässä. Rehuanalyysien mukaan rehu on varsin onnistunutta, sillä yleensä D-avo on 680 hujakoilla ja valkuainenkin reilusti päälle 140 lukemissa. Nurmi lannoitetaan keväällä navetasta saatavalla virtsalla ja väkilannoitteilla. Kuivalanta käytetään neljää nurmivuotta seuraavien kahden viljavuoden lannoitteena. Nurmi uusitaan suojaviljaa käyttämällä.

Selkeä kosketusnäyttö

Edellisessäkin Agronicissa paalaimen näyttö oli traktorin ohjaamossa. Sitä oli täydentämässä muutamia nappeja. Juho Ihamäen mukaan nykyinen systeemi, missä kaikki paalaimen toiminnot on koottu selkeään kosketusnäyttöön, on uskomattoman suuri parannus.

- Agronicin uudesta kosketusnäytöstä kaikki paalaimen ja käärijän toiminnot löytyvät todella helposti. Näytön loogisuus on tehty maalaisjärkeä käyttäen, joten sen käytön oppi erittäin nopeasti, Ihamäki korostaa. Kun paali on saavuttanut kuljettajan asettaman tiiviyden, näytössä oleva palkki täyttyy ja äänimerkki ilmoittaa lopullisen tiiviyden saavuttamisesta.

Noin 15 sekunnin pysäytys paalin verkottamista ja käärijään luovuttamista varten tarvitaan ja sen jälkeen paalaus voi jatkua. Verkotettu paali pyörii käärijässä kuljettajan määräämän kierrosmäärän ja putoaa oikeaan asentoon pellolle.

Juho Ihamäki
Juho Ihamäki
Selkeä kosketusnäyttö
Selkeä kosketusnäyttö

Tasainen hapotus

- Tuorerehupaaleille olen käyttänyt 12 kierrosta ja olkien osalla yhdeksän kierrosta on osoittautunut ihan riittäväksi, Ihamäki toteaa. Nurmi ajetaan niittomurskaimella eikä rehua pöyhitä. Noin vuorokauden sisään karho paalataan AIV II Plussaa käyttäen. Säilöntäaine leviää erittäin tasaisesti kammion päällä olevien suutinten kautta.

Agronic AMC -paalaimessa on kaikki 25 terää paikoillaan, mikä Juho Ihamäen mukaan takaa sopivan mittaisen pätkän eli noin viisisenttisen tuorerehun lehmille. Teriä ei tarvinnut teroittaa tai huoltaa kesän aikana. Karjan keskituotos on yli 11 000 litraa, mikä omalta osaltaan kertoo tuorerehun korkeasta laadusta. Viljelijöiden ammattitaito yhdistettynä rehunkorjuukaluston ajanmukaisuuteen luovat vankan pohjan tilanpitoon.

Kokonaistaloudellinen ratkaisu

Ihamäet ovat erittäin tyytyväisiä, kun paalaimeen otettiin normaalia leveämmät renkaat. Vaikka tilalla ei pehmeitä turvepeltoja olekaan, leveät renkaat olivat erinomainen valinta maan tiivistymistä vastaan. Nyt tilan traktori ja paalain ovat "parillaan" muhkean rengasvarustuksen ansiosta.

Juho Ihamäki korostaa, että paalaimen ja käärijän huollot ja puhdistukset kannattaa hoitaa täsmälleen oikein. Hyvin pidetty kone toimii halutulla tavalla ja sen vaihtoarvo säilyy parempana. Vaikka muovin hinta on noussut reippaasti viime aikoina, Ihamäet ovat laskeneet pyöröpaalirehun olevan heidän navetalleen kokonaisedullisin ratkaisu.

Liittyvät tuotteet