Progut- ja Progres-rehuinnovaatioilla saat lisää päiväkasvua ja tuotosta

Progut® ja Progres® ovat Hankkijan patentoituja rehuinnovaatiota. Ne ovat tutkitusti toimivia luonnonaineita, jotka parantavat kotieläinten tuottavuutta ja kannattavuutta. Tutkimustulokset on vahvistettu myös käytännössä sekä suomalaisilla tiloilla että kansainvälisten yhteistyökumppaneiden kanssa tehdyissä tilatesteissä.


Mitä on Progut?

Progut on pilkottu panimohiiva, jonka aktiiviset aineet tukevat tutkimusten mukaan nuorten eläinten suolistoterveyttä, vastustuskykyä ja pötsin kehitystä. Progutin etuja ovat parempi päiväkasvu ja tehokas ravinnon hyväksikäyttö. Progut tasoittaa eläinryhmien kasvueroja ja nopeuttaa teuraspainon saavuttamista. Maidontuotannossa Progutin on havaittu aktivoivan pötsimikrobeja ja pötsin toimintaa sekä nostavan maitotuotosta. Progut sopii sekä tavanomaiseen tuotantoon että luomutuotantoon.

Progut sioilla

Progutilla on ainutlaatuinen kyky sitoa itseensä tiettyjä taudinaiheuttajia, kuten porsasripulia aiheuttavia E.coli-bakteerin kantoja. Porsas saa syntyessään ensimmäiset suolistobakteerit emakolta, ja samalla se altistuu myös ympäristön bakteereille. Emakolle annettuna Progut® parantaa tutkitusti emakon suolen bakteerikantaa, jolloin porsas saa paremmat lähtökohdat suoliston mikrobiyhteisön kehittämiseen. Valmiste myös tehostaa porsaan oman immuunivasteen kehitystä.

Progut lisäsi tutkimuksissa emakoiden ternimaidon tuottoa 24 % (880 g), mikä vastaa kolmen porsaan ternimaidon tarvetta. Progutin ansiosta noussut ternimaidon rasvapitoisuus (5,1 % vs. 4,2 %) takaa myös porsaille enemmän energiaa. Progutia saaneiden emakoiden ternimaidon IgG-pitoisuus oli myös merkitsevästi korkeampi. Porsimisen aikainen matala progesteronipitoisuus emakon veressä vauhdittaa porsimista, lisää ternimaidon tuottoa ja parantaa ternimaidon laatua.

Progut siipikarjalla

Progut on kokeissa sitonut merkittävästi myös siipikarjalle tyypillisiä, haitallisia E.coli -kantoja ja vähentänyt näin niiden kasvua suolessa. Käytännössä tämä ominaisuus ilmenee mm. Progutin edullisena vaikutuksena likaisten munien määrään.

Broileriemokokeessa Progutia saaneiden emojen munien vasta-ainepitoisuus (IgY) nousi. Myös niiden vastakuoriutuneiden poikasten veren vasta-ainepitoisuus parani merkitsevästi. Broilerikokeessa Progut-lisä alensi merkitsevästi kuolleisuutta ja paransi rehuhyötysuhdetta. Se myös nosti merkitsevästi IgA-vasta-aineiden määrää.

Progut aktivoi siipikarjan vastustuskykyä, estää patogeenien sitoutumista suolen seinämään, ja suosii hyödyllisiä suolistomikrobeja. Progutista on eniten hyötyä alkukasvatuksessa, stressaavissa tilanteissa, tai milloin parven haasteena ovat löysä uloste tai likaiset munat.

Progut naudoilla

Progut tukee monipuolisesti nuorten nautojen suolistoterveyttä, pötsin kehittymistä sekä vastustuskykyä. Vasikan ensimmäiset pötsimikrobit aktivoituvat Progutia syötettäessä. Progut on tutkimuksissa nopeuttanut märehtijäksi kehittymistä sekä lisännyt vasikoiden kuivarehun syöntiä. Rehun mukana annettu Progut® lisää myös tutkitusti vasikan puolustusjärjestelmän toimintavalmiutta. Vasikoiden juottokauden ruokintakokeessa Progutia saaneet vasikat kasvoivat tasaisemmin ja nopeammin.

Sonneilla tehdyssä kasvatuskokeessa Progut-testiryhmän lisäkasvu oli korkeampi, rehua kului vähemmän ja teuraspaino saavutettiin lyhyemmässä ajassa. Myös painojakauma oli Progut-ryhmässä huomattavasti kontrolliryhmää tasaisempi, sillä Progut paransi selvästi pienenä syntyneiden vasikoiden kasvua.

Progut toimii lehmien ruokinnassa pötsin toiminnan tehostajana. Tutkimuksissa Progut -lisä on nostanut merkitsevästi pötsimikrobien aktiivisuutta sekä niiden kokonaismäärää. Progut edistää pötsissä erityisesti propionihapon tuotantoa. Propionihaposta syntyy verensokeria, jota tarvitaan runsaasti hyvään maitotuotokseen ja energiataseen hallintaan poikimisen jälkeen.

Tutkimuksissa Progut on nostanut maitotuotosta keskimäärin 1,5 l /lehmä/päivä ja laskenut lehmien maidon solupitoisuutta, parantaen mahdollisesti siten myös aikuisten lehmien kykyä puolustautua taudinaiheuttajia vastaan. Progutin teho säilyy tutkimusten mukaan läpi lypsykauden ja erilaisilla ruokinnan väkirehutasoilla.


Mitä on Progres?

Progres on kotimainen mäntyöljyvalmiste, jonka tehoaineita ovat resiinihapot. Se on Hankkijan kehittämä, valmistama ja patentoima rehuvalmiste. Progresin tehoaineet ovat samoja kuin pihkassa. Pihkapohjaisia voiteita on käytetty suomalaisessa kansanperinteessä ihohaavojen hoitoon hyvällä menestyksellä.

Progresin on havaittu hyödyttävän eläimiä myös rehuun annosteltuna. Resiinihappoja sisältävä Progres® muokkaa suolen mikrobiyhteisöä edulliseen suuntaan vähentämällä taudinaiheuttajien määrää ja lisäämällä hyödyllisten maitohappobakteerien ja voihappoa tuotavien bakteerien määrää. Progresilla on myös tulehdusta vähentävä vaikutus. Se vähentää suoliepiteelin soluja yhdistävän kollageenin hajotusta, jolloin suolikudos pysyy paremmassa kunnossa ja ravintoaineet imeytyvät oikeassa paikassa.

Progres eheyttää tutkimusten perusteella suolen pintaa, hillitsee tulehdusta ja parantaa suolistomikrobiston koostumusta. Progresin etuja ovat suolistohäiriöiden väheneminen, parempi kasvu ja tehokkaampi rehun hyväksikäyttö. Sairaspäivät ja energiavajeongelmat ovat vähentyneet.

Progres siipikarjalla

Progresin hyödyt todennettiin ensimmäiseksi broilereiden ja kalkkunoiden rehuissa. Progres ylläpitää siipikarjan normaalia suoliston mikrobistoa ja vähentää suolistohäiriöitä. Progres parantaa broilereiden ja kalkkunoiden kasvua ja rehuhyötysuhdetta. Progresilla on edullinen vaikutus pehkun kuntoon ja lintujen jalkapohjaterveyteen. Tutkimusten perusteella Progres voi kokkidioosihaasteessa vähentää Eimeria-ookystien määrää ulosteessa. Munivien kanojen rehuissa Progres voi parantaa munankuoren kestävyyttä ja vähentää likaisten munien määrää.

Progres sioilla

Progres nosti emakoiden ternimaidon IgG-pitoisuutta kaikissa tutkimuksissa ja on kahdessa tutkimuksessa kolmesta lisännyt merkitsevästi ternimaidon määrää ja porsaan vieroituspainoa. Progresia sisältävä rehu alensi merkittävästi porsaiden kuolleisuutta vapaaporsituskarsinoissa ja alemmasta kuolleisuudesta johtuen lisäsi vieroitettujen porsaiden määrää keskimäärin 0,96 kpl/pahnue.

Progres naudoilla

Progres suojaa normaalia ravintoaineiden imeytymiskykyä. Tutkimuksissa onkin havaittu, että Progres parantaa vasikoiden kasvua ja rehuhyötysuhdetta. Vasikkatutkimuksissa ripulipäivät ovat vähentyneet Progresin avulla, samoin lääkityksen tarve.

Progres tukee lehmän energia-aineenvaihduntaa. Ranskassa järjestetyssä herumiskauden ruokintatutkimuksessa saatiin Progresin ja Progutin yhdistelmällä yhtä hyvä tulos kuin 240 g/pv annoksella propyleeniglykolia. Ensikoiden maitotuotos nousi, ja vanhempien lehmien laihtuminen väheni merkitsevästi. Myös ketoaineet alenivat. Progresia ja Progutia tai propyleeniglykolia saaneilla ryhmillä energiavaje korjaantui nopeammin ja kuntoluokka putosi vain - 0,6 yksikköä, kun muiden lehmien kuntoluokka putosi - 1,0 yksikköä.

Lypsylehmätutkimuksissa on havaittu myös, että Progresia saaneilla lehmillä on ollut vähemmän utaretulehduksia ja sairaspäiviä. Progres turvaa lehmien selviytymistä riskialttiin poikimisjakson yli seuraavalle tuotoskaudelle. Se edistää lehmien kestävyyttä ja pitkäikäisyyttä luonnollisella tavalla.

Progresista on hyviä kokemuksia myös poroilla. Progresia rehussaan saavat eläimet ovat silminnähden rauhallisia ja tyytyväisiä, ja ravinnon hyötysuhde kasvuun on hyvä. Terveestä suolistosta ravintoaineet imeytyvät hyvin. Energiaa ei kulu tulehduksiin eikä vastustuskyvyn haasteisiin.

 

Rehuinnovaatiot Progut ja Progres tukevat eläinten tuotantoa, terveyttä ja hyvinvointia. Ne ovat luonnollinen keino vähentää tuotantohäiriöitä, lääkintäkustannuksia ja työtunteja. Progres ja Progut parantavat kotieläintuotannon kannattavuutta.