Kompostoituvat maanpeitekalvot ovat tätä päivää

Nico Riutta esitteli uutta täysin kompostoituvaa hevi-pussia Lepaalla.
Nico Riutta esitteli uutta täysin kompostoituvaa hevi-pussia Lepaalla.

BioBag Finland Oy aloitti sertifioidusti biohajoavien ja kompostoituvien tuotteiden maahantuonnin vuonna 2000. Toimitusjohtaja Jouni Riutalla on vaikuttava tausta myös perinteisten muovituotteiden parissa.

Ennen biohajoavien tuotteiden pariin siirtymistä Jouni Riutta työskenteli muun muassa pakkausvalmistaja Amerplastin vientipäällikkönä.

– Yritys on hyvässä vireessä, toteaa Riutta tyytyväisenä BioBag Finlandin tilanteesta ja kertoo lisärekrytointien alkavan olla ajankohtaisia. Tiimissä työskentelee tällä hetkellä kolme henkilöä.

Hankkija jälleenmyy yrityksen maahantuomia täysin kompostoituvia maanpeitekalvoja. Tärkkelyksestä ja kasviöljystä valmistetut BioAgri-kalvot korvaavat perinteiset puutarhatuotannossa käytetyt muoviset viljelykatteet ja hajoavat lopulta maaperässä biologisesti. Muiksi tärkeiksi BioBag Finland Oy:n artikkeleiksi Riutta mainitsee hedelmä- ja vihannespussit, kantokassit sekä jätehuolto- ja HoReCa-tuotteet.

– Teimme uusia kokeiluja ohuella BioAgrikalvolla Hämeenlinnan seudulla ja Porissa. Testasimme 12-micronisen kalvon soveltuvuutta maissille hyvin tuloksin, Riutta kertoo. Kalvojen paksuudet ilmoitetaan microneina eli millimetrin tuhannesosina. Vahvuudet ovat välillä 8–45 micronia.

– Ohuimmat kalvot soveltuvat lyhyen kasvukauden kasveille kuten maissille ja salaatille. Kaikkein paksuimmat toimivat hyvin marjapensailla, Riutta täsmentää.

Kompostoituvien maanpeitekalvojen edut on huomannut mikkeliläinen mansikanviljelijä Joonas Väänänen.

– Kalvoja ei tarvitse poistaa, joten yksi työvaihe jää kokonaan pois. Väänänen on toiminut seudullaan pioneerina.

– Kompostoituva tuote on tätä päivää, hän toteaa tyynesti.