Mansikan harmaahomeen ja härmän hallintaan lisää keinoja

Harmaahome on ollut hankala torjua menneinä sateisina kesinä. Lisäksi härmästä on tullut usealla avomaamansikan viljelyksellä ongelma jo varhain kasvukaudella. Mistä on kyse ja mitä kasvinsuojelun keinoja voimme käyttää laadukkaan ja kannattavan sadon tuotannossa?

Uusi biologinen torjunta-aine ruiskutusohjelmiin

Serenade on uusi biologinen harmaahomeen ja erityisesti härmän torjuntaan tarkoitettu valmiste tunneli-, kasvihuone- ja avomaamansikalle. Lisäksi Serenadelle odotetaan rekisteröinnin laajennusta herukoille ja vadelmalle. Serenade sopii osaksi monipuolista tautientorjuntaohjelmaa. Tärkeintä ruiskutusohjelmissa on käyttää vuorotellen kaikkia kasvinsuojeluainerekisterissä olevia tehoaineryhmän valmisteita rajoitukset huomioiden ja ottaa Serenade mukaan ohjelman alkuun härmän torjunnassa ja loppuun viimeistelemään ylläpitävä teho harmaahometta ja härmää vastaan. Serenadella ei ole varoaikaa ja se sopii IPM-ohjelmiin sekä luomutuotantoon. Se on turvallinen käyttää, eikä sen tehoaineina toimivat bakteerin tuottamat lipidit lisäänny kasvissa tai maaperässä ruiskutuksen jälkeen. Serenaden kanssa on tärkeää käyttää kiinnitettä kuten Bluesiliä. Käyttömäärähaarukka on 4-8 l/ha, mansikalla suositeltu käyttömäärä on 4-6 l/ha ruiskutusohjelmassa.

Serenade sopii erinomaisesti tunnelissa viljeltävän vadelman ja mansikan härmän torjuntaohjelmiin. Serenadea käytetään laajasti ympäri Eurooppaa tunnelimansikalla. Se sopii joko yksin käytettäväksi, jolloin ruiskutuksia tehdään useasti 5-7 päivän välein 4-6 litran annoksella tai sitten torjuntaohjelmassa esimerkiksi rikkilannoitteen tai tavanomaisten valmisteiden kanssa. Yksi varteenotettava keino on ruiskuttaa ensin rikkilannoitteella 3-5 kertaa ja jatkaa loppukasvukausi Serenade-ruiskutuksilla. Tämä on testattu ja toimiva keino härmän hallintaan. Tärkeintä on pitää ruiskutusväli riittävän lyhyenä.

Uutta tutkimusta harmaahomeen torjunta-ainekestävyydestä

Suomessa alettiin kartoittaa viime kesänä harmaahomeen kestävyyttä eri torjunta-aineita vastaan. Vastaavaa tutkimusta on tehty jo muissa Pohjoismaissa aiemmin ja esimerkiksi Bayerin tutkimuksissa viime kesänä Ruotsissa usealla isolla mansikkatilalla havaittiin kestämätön tilanne resistenssin vuoksi. Resistenssin, eli torjunta-ainekestävyyden, vuoksi torjuntateho jää heikoksi ja useista ruiskutuksista huolimatta kauppakelpoisen sadon määrä ei ole tyydyttävä. Suomessa tutkimusta johtaa Luonnonvarakeskuksen tutkija Päivi Parikka ja hän kertoo tulosten olleen hälyttäviä joillakin mansikkatiloilla täällä meillä Suomessakin. Teho harmaahomeeseen oli heikentynyt useilla eri valmisteilla. Tutkimusta jatketaan ja jatkossa on tärkeää löytää niin biologiselta kuin tavanomaisen kemian puolelta uusia työkaluja harmaahomeen nujertamiseen.

Härmän ruiskutusohjelma:

Härmä voi talvehtia kasvustossa ja lähteä otollisten kelien salliessa nopeasti leviämään kasvustossa. Härmän torjunta on aloitettava riittävän ajoissa säiden lämmetessä kun uutta kasvua on lähtenyt kehittymään ja torjuntaa jatkettava koko kasvukauden ajan aina syksyyn saakka. Amistaria, Topasta ja Canditia saa kutakin käyttää kaksi kertaa kasvukauden aikana. Suunnittele ruiskutukset niin, että Amistaria voidaan lisätä esim. Switchin kanssa tankkiseokseen kukinnan aikana. Tällöin Topas-ruiskutuksen voi tehdä keväällä ja syksyllä kerran. Kovassa härmäpaineessa Canditia voidaan käyttää täydentämään ohjelmaa. On kuitenkin huomioitava, että sekä Amistar että Candit ovat puhtaita strbiluriinivalmisteita ja niiden resistenssiriski on erityisen korkea. Lisäksi Signumin toinen tehoaine on strobiluriini. Ruiskutusohjelmissa tulisi pyrkiä välttämään useita strobiluriiniruiskutuksia.
1. Topas / Amistar / Candit → ennen kukintaa.
2. Serenade x 2-3 → Topaksen jälkeen + voidaan lisätä kukinnan aikana tankkiseokseen harmaahomeaineiden kanssa
3. Frupica (myös harmaahomeeseen tehoa) → ylläpitää härmätehoa, harmaahomeruiskutuksen yhteydessä
4. Sadonkorjuun jälkeen vaihtoehtoisesti Topas tai Candit ja tämän jälkeen kovassa härmäpaineessa Serenade 1-3 krt. Kasvukaudessa Serenade-ruiskutuksia saa olla kuusi.

Harmaahomeen ruiskutusohjelma:

Serenade sopii ohjelmien viimeiseksi valmisteeksi lähelle poimintaa. Tällaisen ohjelman torjunnan teho on ollut samaa luokkaa kuin käytettäisi vain tavanomaisia valmisteita. Serenaden resistenssiriski on pieni, jonka vuoksi sitä voi käyttää useasti kasvukauden aikana ja perättäisissä ruiskutuksissa.
1. Signum
2. Frupica
3. Teldor
4. Serenade → voidaan ruiskuttaa lähellä poimintaa, ja jatkaa sadonkorjuun jälkeen.

Tai
1. Rovral
2. Switch
3. Teldor
4. Serenade