Första vallskörden bättre än de andra i utfodringen

vallskörden

Vallskördens värde mäts genom mjölklikviden. Många mjölk- och köttproducenter satsar därför på den första vallskörden, och det lönar sig, eftersom produktionsinverkan av den andra och tredje vallskörden är ca 0,84 kg EKM/dag/ko lägre än av den första vallskörden. Det lönar sig följaktligen alltid att optimera gödslingsplanerna för den första skörden enligt vallens behov, med recepten i Hankkijas Tillväxtprogram.

 

Värdet av en förstkassig första vallskörd i utfodringen?

På Hankkijas Tillväxtprogramrutor i Kannus jämförde mab vid gödsling av den första vallskörden resultatet av att använda enbart kvävegödsling (YaraBela 80 kg N/ha) med en gödsling som optimerats enligt tillväxtprogrammets anvisningar (YaraMila Y4 100 kg N/ha + Yaravita Thiotrac 5 l/ha + YaraVita Amazinc 1 l/ha).
Med tillväxtprogrammets recept fick man en merskörd på +1300 kg ts/ha och råproteinhalten steg till miålnivån +30 g/kg ts.

Hankkijas Tillväxtprogram jfr. sparprogram Nyttan av Hankkijas tillväxtprogram, 100 ha vall, 100 mjölkande kor
Merskörd av första skörden +1 300 kg ts/ha ca 52 extra dagar utfodring med första skörden
Ökning av mjölkproduktionen när man utfodrar längre med foder från första skörden +0,95 kg EKM/djur/dag +4 900 kg EKM/år
Höjning av råproteinhalten +30 g/kg ts behovet av köpt rybskross minskade 0,70 €/djur/dag
Värde för producenten - ökad mjölkproduktion och minskat behov av köpt protein 5 350 €

’All-in’ på första vallskörden

Vallskördens storlek påverkas mest av vädret under växtperioden och därnäst av hur balanserad och tillräcklig gödslingen är. Vid vårgödslingen vet man inte ännu om våren kommer att bli extremt torr eller om man kommer att få en enorm första skörd, så som det gick i år.

På goda skiften lönar det sig alltid att gödsla den första vallskörden fullt ut. Enligt resultaten från Yaras pilotskiften kom den näring som torra vårar blivit över från den första skörden till användning för de senare skördarna, då vädret tillät detta. På klövervallar minskas kvävegivan för den andra och tredje vallskörden med ett kilo per kilo klöver som ingår i skörden. Svämgödseln sprids för den andra skörden.
För att näringen ska nå skörden och råproteinet måste gödslingen vara balanserad. Det lönar sig inte att slösa med näringen, utan välja lämpligt YaraMila- eller YaraBela-gödselmedel för skiftet på basis av markkartering. För den första skörden ges kväve 100 kg N/ha och man effektiverar användningen av kväve för bildande av råprotein med Yaravita Thiotrac 5 l/ha.


Mervi Seppänen Utvecklingschef, vall
Yara Suomi