Maidon laadun seuranta on tärkeää

Tilasäiliö.

Maitoon ei saa tilalla lisätä mitään eikä maidosta saa poistaa mitään. Maidon on täytettävä meijerin asettamat laatuvaatimukset (taulukko alla). Mikäli maito ei täytä vaatimuksia, maitoa ei saa lähettää meijeriin. Myöskään kemiallisia aineita, kuten lääkejäämiä tai tilasäiliön pesuvettä sisältävää maitoa ei saa lähettää meijeriin.

Lypsyn jälkeen maidon nopea jäähdytys ja säilytys oikeassa lämpötilassa on tärkeää maidon laadun kannalta. Lypsyn jälkeen maidon lämpötilan pitäisi laskea mahdollisimman nopeasti alle +6°C, jotta maito kelpaa kuljetukseen. Maito ei kelpaa meijeriin, jos se on yli 10 asteista tai jos sen lämpötila on ollut yli + 6 °C yli kolme tuntia. Maidon säilyvyyden kannalta paras säilytyslämpötila on +4°C.

Maidon tulisi jäähtyä vähintään yhdellä asteella kahtakymmentä minuuttia kohden. Tällöin tilasäiliön koko ja jäähdytysteho ovat riittävät maitomäärään nähden. Tilasäiliössä maidon lämpötila ei saisi laskea alle 0°C, sillä jäätyminen aiheuttaa makuvirheitä maitoon. Lainsäädäntö edellyttää, että maidon lämpötilaa on seurattava ja tulokset kirjattava. Asema- ja putkilypsyssä lämpötila on mitattava/tarkistettava aina lypsyn jälkeen, automaattilypsyssä kaksi kertaa päivässä.

Maitohuoneen sopiva lämpötila on korkeampi kuin +5°C, mutta alle +25°C. Maitohuoneen hygieniasta huolehditaan estämällä haittaeläinten pääsy tilaan ja välttämällä turhaa läpikulkua maitohuoneen ja muun navetan välillä.

 

Meijeriin lähetettävän maidon laatuvaatimukset

Ominaisuus Tavoitearvo Hyväksymisraja Hylkäysraja
Estoaine- / antibioottijäämät negatiivinen negatiivinen +
Haju / ulkonäkö normaali normaali selvästi poikkeava
Happoluku < 1,4 = 3,0
Lämpötila = 4 oC, ei saa olla jäätynyt 0 - 6 oC > 10 oC
Jäätymispisteen alenema = -0,520oC -0,512 - -0,560oC vesilisäys
Somaattiset solut < 250 000 kpl / ml 3:n kk geom. ka = 400 000 kpl / ml toistuvat ylitykset
Bakteerien pesäkemäärä < 50 000 pmy / ml 2:n kk geom. ka = 100.000 pmy / ml toistuvat ylitykset
Voihappobakteeri-itiöt < 1000 kpl / l < 3 500 kpl / l toistuvat ylitykset