Otsalampun valintaopas

Jokaisella tulee vastaan hetkiä, harrastuksia ja tapahtumia, joissa tarvitaan lisävaloa parantamaan näkyvyyttä ja turvallisuutta. Jokaisesta talosta ja mökistä olisi hyvä löytyä jonkinlainen lisävalo esimerkiksi sähkökatkojen varalle. Otsalamppu on paras vaihtoehto kaikkiin tilanteisiin, sillä sen avulla käyttäjän kädet jäävät vapaiksi.

Millainen otsalamppu kannattaa valita?

Fenix otsavalo

Oikean otsalampun valintaan vaikuttaa aina tarve. Esimerkiksi valjakkourheilijoilla on erilaiset vaatimukset kuin sähköasentajalla ja kumpaankin tarpeeseen löytyy omanlaisensa lamppu. Ennen otsalampun ostoa on selvitettävä minkälaiseen käyttöön lamppu hankitaan.

Urheiltaessa tulee lampun istua hyvin ja pysyä paikoillaan. Myös valotehoon tulee kiinnittää huomioita, sillä metsässä liikkuessa on hyvä nähdä pidemmälle kuin esimerkiksi omalla pihalla töitä tehtäessä. Otsalamppuja löytyy monenlaisia, osassa valoteho on vakio ja toisissa valotehoa ja –keilaa voidaan säätää tarpeen mukaisiksi. Terävä valokeila valaisee pitkälle, mutta sen avulla on vaikeaa nähdä lähialueita tehokkaasti. Leveällä valokeilalla taas on helpompaa esimerkiksi lukea karttaa tai tehdä sähköasennuksia, mutta sen avulla ei näe kauas. Seuraavassa esimerkkejä valotehosta eri tarkoituksiin:
- 200-400 lm poluille ja peruskäyttöön
- 400-1000 lm polkujen ulkopuolelle
- yli 1000 lm vauhtilajeihin
- yli 1500 lm suunnistukseen

Valotehon lisäksi on hyvä miettiä myös miten kauan lamppua käytetään yhtäjaksoisesti. Otsalamppuja löytyy sekä paristokäyttöisiä, että ladattavia. Jos lähdetään pidemmälle metsäretkelle, eikä ole mahdollisuutta lampun lataamiseen, kannattaa valita paristokäyttöinen tai vara-akullinen versio. Jos taas lamppua käytetään kotioloissa tai lyhyempiä aikoja kerrallaan, on hyvä vaihtoehto ladattava otsalamppu.

Etsittäessä otsalamppua jatkuvampaan käyttöön, kannattaa ottaa huomioon myös lampun paino, helppokäyttöisyys ja toiminnot. Usein tehokkaammat lamput ovat myös hieman painavampia, jolloin istuvuus nousee isompaan rooliin. Joistain lampuista löytyykin kolmas hihna, joka sijoitetaan päälaelle ja hihna auttaa näin pitämään lampun paikoillaan. Osa lampuista on myös mahdollista kiinnittää turvakypärään erillisillä kiinnikkeillä. Lisäksi on tärkeää valita sellainen otsalamppu, jonka käyttö esimerkiksi suunnistaessa käy helposti, eikä lampun säätö vaadi pysähtymään tai ottamaan lamppua pois päästä. Säätimet on tärkeää olla myös helposti löydettävissä.

 
Fenix otsavalo
Fenix otsavalo klipsi kääntyy

Hankkijan valikoimasta löytyy otsalamppuja moneen käyttötarpeeseen. Tutustu valikoimaamme verkkosivuillamme tai käy myymälässämme. Mikäli et itse tahdo löytää sopivaa lamppua, ovat myyjämme käytettävissäsi.