SUP-lautailu eli suppailu

SUP-lautailu (Stand Up Paddling) eli suppailu on monipuolinen harrastus, jonka aloittamiseen tarvitset vain laudan ja vesistön. Lautaa voi käyttää hikiliikuntaan, hitaaseen maisemakierrokseen, joogaamiseen tai vaikka auringon ottamiseen. Jotkut retkeilevät laudalla myös koiransa kanssa.

SUP-lautailu eli suppailu on seisten melomista.
 

SUP-lautoja on moneen lähtöön ja jokaiseen tarkoitukseen löytyy varmasti paras vaihtoehto. Ennen laudan hankkimista kannattaakin siis miettiä tarkkaan mihin tarkoitukseen laudan tarvitsee. Hyvä yleismalli on kuitenkin melko varma hankinta. Esimerkiksi ilmatäytteinen kevyt lauta sopii hyvin mökkiläiselle, jonka tarkoitus on käyttää lautaa omassa rannassa ja lasten iloksi. Sama lauta sopii myös retkeilijöille, jotka tarvitsevat helposti kuljetettavan mallin sillä repussa kuljetettava lauta voi mahtua vaikka lentokoneeseen.

Suppailu soveltuu kaikille iästä ja kuntotasosta riippumatta. Aloittelevan suppailijan on hyvä muistaa, että harjoitus tekee mestarin. Melonta yhdistettynä tasapainoiluun on hyvin tehokasta kuntoilua. Ensimmäisillä kerroilla kannattaa aloittaa polvi-istunnassa ja totutella laudan liikkeisiin ja harjoitella vaadittavaa tasapainoa. Hurjimmat suppailijat voivat harjoitella esimerkiksi joogaamista laudan päällä tai taitojen kasvaessa lähteä pitkän matkan retkelle kiertämään saaristoa. Monikäyttöistä SUP-lautaa voi käyttää tarvittaessa myös istuen kajakin tavoin, mutta silloin kannattaa valita lauta, jossa on lisävarusteena selkänoja.

Monikäyttöistä SUP-lautaa voi käyttää tarvittaessa myös istuen kajakin tavoin, mutta silloin kannattaa valita lauta, jossa on lisävarusteena selkänoja.
SUP-laudan mukana tulevat kantokassi, käsipumppu painemittarilla ja säädettävä teleskooppimela tekevät suppailun aloittamisesta vaivatonta.