Liukulumikengät - mitä, miksi ja miten?

Mitä liukulumikengät ovat?

Liukulumikengät ovat yleisesti ottaen lyhyet ja leveät sukset, joissa on parannettu pohjan pitoa lisäämällä suksiin esimerkiksi nykyaikainen pitokarvapohja tai perinteinen suomupohja. Lisätyn pidon ja kokonsa vuoksi liukulumikengät sopivat erittäin hyvin monipuolisessa maastossa kulkemiseen. Useat valmistajat kutsuvat lyhyimpiä mallejaan liukulumikengiksi, pidempiä mallejaan jo suksiksi.

Liukulumikenkä toimii lumikenkien tavoin, mutta niihin on lisätty liukuominaisuus. Tästä syystä liukulumikenkiä voidaan kutsua eräsuksien ja lumikenkien välimuodoksi ja nimensä ne ovat hyvin ansainneetkin.

 

Miksi valitsisin liukulumikengät suksien ja lumikenkien sijaan?

Liukulumikengät käytössä

Perinteiset sukset ovat pitkät sekä kapeat ja ne on tarkoitettu lähinnä valmiilla ladulla hiihtämiseen. Eräsukset ovat paremmat umpihangessa kulkemiseen, mutta hankalat paljon vaihtelevassa maastossa. Lisäksi pitkien suksien kuljettaminen voi aiheuttaa haasteita jos ne pitää saada mahtumaan henkilöautoon.

Lumikengät parantavat mahdollisuuksia liikkua paikoissa joihin suksilla ei pääse, mutta ne ovat hitaat maastossa jossa pääsisi kulkemaan vauhdikkaammin. Parhaimmillaan lumikengät ovat esimerkiksi hyvin ylämäkivoittoisessa ja pusikkoisessa maastossa.

Ketterän kokonsa vuoksi liukulumikengät ovat parhaimmillaan tiheäkasvuisessa metsässä tai ylämäkivoittoisessa maastossa, mutta liukuominaisuutensa vuoksi ne nopeuttavat myös aukeilla paikoilla ja alamäkeen kulkua huomattavasti kuitenkin säilyttäen helpon hallittavuuden. Joihinkin malleihin on lisätty teräskantit perinteisten laskettelusuksien tapaan lisäämään sivuttaispitoa jäisten rinteiden varalle.

Liukulumikengät on helppo ottaa mukaan, sillä ne mahtuvat helposti myös henkilöauton sisälle. Auton sisätilat pysyvät kuivana ja puhtaana liukulumikengille saatavan kantokassin avulla. Erillisen kantokassin lisäksi ne on myös helppo kiinnittää tukevasti reppuun pitkän matkan kantamista varten.

Mikäli käytät hiihtäessäsi tai lumikenkäilyn kanssa sauvoja voit käyttää niitä myös liukulumikenkien kanssa, muistathan vain valita itsellesi sopivan pituiset sauvat. Vaihtelevaan maastoon soveltuvien liukulumikenkien kanssa suositellaankin usein sauvoja, joiden pituutta voi säätää tarpeen mukaan.

 

Miten valitsen itselleni oikeat liukulumikengät ja miten niitä käytetään?

Liukulumikengät sopivat jokaiselle, sillä niiden käyttö ei vaadi mitään erityistaitoja. Liukulumikenkiä voi käyttää esimerkiksi vaelluksella tai metsästyksessä liikkumista helpottamaan. Liukulumikenkäily on myös mainio vapaa-ajan liikuntaharrastus, sillä niillä on mukava reippailla esimerkiksi lähimetsässä.

 
pohja

Itselle sopivan pituisten liukulumikenkien valinta on helppoa, sillä pituus riippuu pääasiallisesta käytöstä. Lyhyemmät mallit sopivat lumikenkien korvaajiksi paremman pidon ja helpomman hallittavuuden johdosta. Pidemmät mallit ovat vaihtoehtoisesti suksien korvaajat paremmalla liukumahdollisuudella ja ne toimivatkin paremmin alamäkivoittoisessa maastossa. Pidemmät mallit parantavat myös kantavuutta, joten niitä suositellaan isokokoisemmille käyttäjille.

Liukulumikengät toimitetaan usein yleismallisilla siteillä varustettuna. Suurin osa yleismallin siteistä mahdollistavat hiihdettävyyden lähes kaikilla jalkineilla, esimerkiksi vaelluskengillä tai saappailla käyttö onnistuu hyvin ja koon säätäminen on helppoa. Kokojakauma on yleisesti säädettävissä 35-46/47 koon kenkiin. Oman kengän sopivuus siteisiin kannattaa kuitenkin tarkistaa kokeilemalla.

Liukulumikenkien huolto on hyvin helppoa, sillä ne ovat yleensä lähes huoltovapaat. Lumen poisto käytön jälkeen pitää ne hyvänä pitkään ja pohjia ei tarvitse huoltaa joka käytön jälkeen. Esimerkiksi pitokarvapohjat ovat melko huoltovapaat, mutta halutessaan niitä voi huoltaa samoilla välineillä ja aineilla kuin maastohiihtosuksia. Pitokarvalle on olemassa myös omaa puhdistus- ja hoitoainetta kuivumisen ja likaantumisen varalle, mutta oikein käytettynä karvaa ei tarvitse huoltaa.

Miten liukulumikenkiä sitten käytetään? Tyyli on vapaa. Liukulumikenkiä voi käyttää kävelemällä kuten lumikenkiä, jolloin nopeus ja tyyli on kävelyä. Niitä voi ja kannattaa käyttää kuitenkin myös hiihtotyyliin etenemällä, jolloin nopeus ja tyyli vastaa hiihtoa. Käyttö helpottuu hetken opettelun jälkeen ja maastonvaihtelut opettavat valitsemaan aina oikean etenemistyylin. Jyrkissä ylämäissä pito ei välttämättä enää riitä, jolloin on parasta turvautua esimerkiksi sivuttain kävelyyn tai hiihdosta tuttuun V -haarakävelyyn.
Lisävinkki liukulumikenkäilyyn: säärystimet pitävät sukat kuivana lyhytvartisia kenkiä käytettäessä. Varsinkin puuterilumen pöllytessä lumen pääsyä lyhytvartisiin kenkiin on vaikea estää. Säärystimet pitävät myös märemmillä keleillä jalat kuivempana.