Sopiva®-foderlösningar - nästa nivå uppnås inte av en slump

Nästa nivå uppnås inte av en slump - den byggs upp genom medvetna val. Sopiva®-produkterna, dvs. Sopivafodren och Sopivamineralerna, gör det möjligt att höja mjölkproduktionen till följande nivå genom ett brett urval av råvaror, och med hjälp våra Sopiva-planerare med deras djupa insikter om foder, utfodringsplanering och val av råvaror.

När grunden är i skick kan vi inte vänta oss några enkla snabbvinster - men med rätt precisionsinsatser kan du förbättra din gårds produktivitet, djurens hållbarhet och foderutnyttjandeförhållande.

Ruokinta-asiantuntija ja nautatilallinen nautojen ruokintapöydällä

Målet högre livstida avkastning

Sopiva-rehut, jokainen tila on erilainen

När det gäller mjölkproduktion kan nästa nivå innebära många olika saker. Det man ofta ser på är djurens hållbarhet och en bättre livstida avkastning, som innebär att bl.a. veterinärkostnaderna ofta går ner och totalproduktiviteten ökar. Det är också på sin plats med en närmare granskning av foderutnyttjandeförhållandet och utfodringens övriga nyckeltal, om man vill höja utfodringen till nästa nivå.

En förbättring av djurens hållbarhet och livstida avkastning stöder också djurens välmående och mjölkproduktionens hållbarhet som helhet. Hankkijas produktutveckling har redan i flera årtionden fokuserat på produkter vilkas mål är att uppfylla djurens näringsmässiga behov och erbjuda särskilt stöd i kritiska produktionsskeden, som till exempel runt kalvningen.

Mjölkkornas effektivaste men mest riskutsatta produktionsskede

När kalvningen närmar sig minskar kons ätförmåga med upp till 30 procent, och den begynnande mjölkproduktionens ökande näringskrav kör under början av laktationen in kons organism i en återvändsgränd. Brist på nödvändiga näringsämnen och det långvariga inflammationstillstånd kroppen lätt kan drivas in i är verkliga utmaningar, och de flesta av de sjukdomsfall som leder till för tidig utmönstring infaller under de första månaderna efter kalvningen. Å andra sidan är denna högriskperiod också den bästa tiden med tanke på en effektiv mjölkproduktion, då hormonaktiviteten styr näringen till mjölkproduktionen. 

Sopivamineraler ger stöder leverns funktion och immunitetsutmaningarna

Levern är centrum för kons ämnesomsättning, den förbränner foderstatens fetter till energi, tar hand om toxiner och bildar blodsocker - och mycket annat. Också levern har sina begränsningar, och vid energibrist i laktationens början körs den lätt för hårt av kroppen som vill ta hjälp av kroppens vävnadsfetter. De fria fettsyror som kommer in med blodomloppet börjar lagras i levern, varvid dess funktion försvagas och de inflammatoriska tillstånd som belastar kroppen ökar allt mera. 

Den produktionspotential kon har i början av laktationen och de risker som sammanhänger med den kräver stor noggrannhet vid tillskottsutfodringen i det skedet. Redan under sinperioden bör man beakta de särskilda behoven hos korna, för att de ska ha möjlighet att mjölka bra i början av laktationen.

Leverns normala funktion kan stödas genom väl planerad utfodring. När basutfodringen justerats kan man ta hjälp av de mindre skyddsämnena i Sopivamineralernas råvarusortiment, såsom kolin, niacin och metionin. I undersökningar har de här ämnena bland annat höjt produktionen av energikorrigerad mjölk och minskat blodets halter av fria fettsyror, som belastar levern. De för energiomsättningen viktiga ämnena stöder leverns normala funktion, kolin fungerar exempelvis som del av VLDL-transportproteinet, som för bort fettsyror från levern.

Utöver med de ovan nämnda ämnena kan Sopivamineralerna fås med biologiskt mer aktiva former av vitaminer, som visat sig fördelaktiga i undersökningar, som t.ex. Hy-D och Naturligt E-vitamin.

Utmaningar vid utfodringen i praktiken - har vi metoder för att lösa dem?

Ett praktiskt problem man ofta stöter på i Finland är att övergångsperiodens utfodring (3 veckor före och efter kalvningen) inte har planerats för att utföras skilt från sin- och mjölkkogruppernas utfodring. Det kan man ju nog förbättra genom att utfodra hela besättningen med en specialråvara, men en del av nyttan går ju till spillo när specialfodret ges också till de kor som inte behöver det.

Både ämnesomsättningen, produktionsnivån och de näringsmässiga behoven hos dagens kor börjar ändå nu vara så höga, att man på gårdar som vill utvecklas noga borde överväga hur t.ex. utfodringen av kor i VIC-gruppen i praktiken kunde särskiljas från utfodringen av de andra korna. Förkortningen VIC (Very Important Cows) används allmänt för kor i omställningsperioden.

Nästa nivå uppnås inte av en slump - den byggs upp genom medvetna val

Om du väljer att föra din produktion till nästa nivå, berätta det för oss - vi planerar resten. Med Sopiva®-produkter, som ju planeras individuellt för gården, ger vi dina djur tillgång också till mer ovanliga skyddsämnen.

Våra Sopiva-planerare, som genomgått ett omfattande utbildningsprogram, optimerar utfodringen och Sopivafodren och Sopivamineralerna så de passar för målen för just din gård, med beaktande av djurens särskilda behov.