Vart försvinner mjölklitrarna på hösten?
Många mjölkproducenter har i höst kämpat mot sinande mjölkproduktion. Visste du att höstens produktionsminskning är ett globalt fenomen hos kor av mjölkras? I somras utsattes korna för värmestress extremt länge, och det har haft kraftiga efterverkningar. Också ensilagets kvalitet påverkar mjölkmängden eller halterna.
Ensilagekvaliteten
Försommaren 2025 räckte regnmängden till för en god valltillväxt, och timotejen växte bra. Den första vallskörden var verkligen stor. Därför blev ensilagets proteinhalt ofta låg, liksom också magnesium- och fiberhalten. Ensilagets goda smältbarhet och det stora foderintaget ledde till att foderstaten innehöll rikligt med smältande fiber och råvara till mjölkfett. Halterna steg, men mängderna minskade.
En riklig valltillväxt och fuktiga skördeförhållanden krävde rejälare doser av ensileringsmedel. Extra utmaningar för ensilagekvaliteten gav den långa varma hösten. Varmgång och försämrad jäsningskvalitet minskar foderintaget och produktionsverkan.
Inverkan av värmestress
Sommaren 2025 var varm och lång. Korna stressas förutom av värme också av hög fuktighet. Värmestress minskar intaget av framför allt grovfoder och blandfoder, eftersom smältningen av fiber i våmmen alstrar mycket värme.
Värmestress under sommaren försämrar foderintaget, fruktsamheten och motståndskraften. Det blir vanligare med juverinflammation, och risken för klövproblem ökar. Våmförsurning, energiunderskott och mycket stående (för att få svalka) belastar klövarna. Klövproblem syns med en fördröjning. Kor som haltar undviker att gå till foderautomaten och till mjölkningen, och dess foderintag och avkastning sjunker.
Enligt Rhoads m.fl. (2010) förklarar minskat foderintag endast 35 % av den minskning av mjölkproduktionen som värmestress orsakar. Produktionen minskar kraftigare än den borde. Rhoads visade, att värmestress också påverkar regleringen av ämnesomsättningen. Den försämrar effekten av ett tillväxthormon som är viktigt för mjölkproduktionen.
Höstens oförklarliga produktionsminskning
Mjölkproduktionen går ner på hösten varje år. Under september-november produceras i Finland 10 % mindre mjölk än under februari-maj, och det kan inte förklaras med t.ex. kalvningstiderna (Kärkkäinen m.fl. 2022). Samma fenomen återkommer i hela världen månaderna efter den varma perioden. Mjölkproduktionen minskar särskilt tydligt hos raser som avlats fram för hög mjölkproduktion, såsom holstein (Amadon och Spelta 2021).
Kor som är i fasen med stigande mjölkproduktion i september-november kommer inte upp till lika höga mjölktoppar som under vårvintern. Också värmestress som infaller under sintiden försämrar kons och kalvens immunitet, minskar mjölkproduktionen under den påföljande produktionsperioden och ökar risken för ämnesomsättningsproblem. Utvecklingen av vävnad som alstrar mjölk minskar i juvret, och leverns funktion störs. Genom att hela sommaren svalka sinkornas förhållanden har man höjt mjölkproduktionen under den påföljande säsongen med upp till 4-5 kg/dag. (Tao och Dahl 2013.) Det skulle vara bra att sätta in fläktar som kan effektivera ventilationen också i sinkornas avdelning.
Man känner inte helt till orsakerna till att mjölkproduktionen går ner på hösten. En teori är att sommarens värmestress ger upphov till en oxidativ stress på cellnivå hos korna, man kan kalla det en lågaktiv inflammationsreaktion, som förbrukar energi. Efterverkningarna finns kvar länge efter att förhållandena förändrats, och minskar tillgången till energi för mjölkproduktion (Amari och Spelta 2021).
Varför sjunker då produktionen först på hösten och inte på sommaren när värmestressen är som störst? En orsak kan vara att korna i naturen har behov av att hålla kalven vid liv över den torra tiden, och att de därför försöker hålla mjölkproduktionen som den är, så länge värmeperioden pågår. Mjölkproduktionen sjunger först när vädret blivit svalare. (Mylostyvyi m.fl. 2023.)
På hösten påverkas också kons hormonaktivitet av de allt kortare dagarna. När nätterna blir längre minskar produktionen av prolaktin medan melatoninproduktionen ökar. Mjölkande kor skulle ha nytta av långa dagar och en 16 timmar lång oavbruten dagslängd.
Hur kan vi stöda mjölkproduktionen
En lindring av sommarens värmestress stöder mjölkproduktionen långt in på hösten. Vi kan förbättra ventilationen med hjälp av fläktar. Både mjölk- och sinkornas avdelning behöver svalkas. Man kan vid behov komplettera foderstaten med Våmstimulans Pötsipuskuri för att motverka sur våm. Varmgång i blandfoder kan minskas med Hankkijas Cooldown TMR torrsyra. Kultamineraler eller Kulta-Milkki-foder stöder ämnesomsättningen i stressituationer.
På hösten är det viktigt att analysera ensilaget och ensilagens mineralhalt för att foderstaten ska kunna kompletteras med alla näringsämnen som behövs för mjölkproduktionen. Fiberhaltigt ensilage som är avsett för sinkorna är en utmärkt komponent också för att balansera upp mjölkkornas blandning. Med en balanserad blandning och tillräcklig utfodring åstadkommer vi fler besök vid mjölkningsstationen, god aptit och bra idissling och en lämplig kraftfodernivå till stöd för mjölkproduktionen.
Hankkijas utfodringsspecialister erbjuder en utfodringsplaneringstjänst som du som kund kan anlita.
Källor:
Amadori, M. ja Spelta, C. 2021. The Autumn Low Milk Yield Syndrome in High Genetic Merit Dairy Cattle: The Possible Role of a Dysregulated Innate Immune Response. Animals 2021, 11, 388.
Kärkkäinen, L., Kainulainen, P., Kyytsönen, S., Kanala, T., Koskimäki, O. 2022. Mihin maidot syksyllä häviävät? Tuotosseurantalehmien maitomäärien kuukausittaiset vaihtelut vuosina 2017–2019. Suomen Maataloustieteellisen seuran tiedote nro 40.
Mylostyvyi, R., Lacetera, N., Amadori, M., Sejian, V., Freire Souza-Junior, J.B., Hoffmann, G. 2023. The autumn low milk yield syndrome in Brown Swiss cows in continental climates: hypotheses and facts. Veterinary Research Communications (2024) 48:203–213.
Rhoads, M.L., Kim, J.W., Collier, R.J., Crooker, B.A., Boisclair, Y.R., Baumgard, L.H., Rhoads, R. P. 2010. Effects of heat stress and nutrition on lactating Holstein cows: II. Aspects of hepatic growth hormone responsiveness. J. Dairy Sci. 93 :170–179.
Tao, S., Dahl, G.E. 2013. Invited review: Heat stress effects during late gestation on dry cows and their calves. J. Dairy Sci. 96 :4079–4093.