Kani haluaa toimintaa

Kani puunkolossa.

Kani on aktiivinen eläin, joka liikkuu luonnossa vuorokaudessa useita kilometrejä. Tämän vuoksi lemmikkikanikin tarvitsee runsaasti liikuntaa ja tekemistä. Liikunnan puute saattaa johtaa jopa suolistosairauksiin, jalkapohjien vaurioihin, lihomiseen ja käytöshäiriöihin.

Liikkuminen liittyy yleensä luonnossa ruoan etsintään, joten ruoan hankintaa kannattaa hyödyntää myös lemmikkikanin aktivoinnissa. Päivittäisen normaalisti ruokakippoon laitettavan ruokamäärän voi vaihtelun vuoksi välillä ripotella puhtaalle lattialle, ja kani joutuu sen etsimään vähän kerrallaan.

Vihanneksia, hedelmiä ja muita herkkuja voi myös piilottaa aktivointipuuhun. Makupalat on helppo laittaa tarjolle, vaikka lemmikki joutuu käyttämään nokkeluutta ennen kuin saa ne. Aktivointipuu tarjoaa erilaisia haasteita, kani joutuu vetämään, liu’uttamaan, rullaamaan ja nostamaan herkkuja saadakseen ne.
Galvanoitu ruokintapallo pitää kanin ja jyrsijöiden tuoreruoan tarjolla likaantumatta ja samalla lemmikki saa työskennellä hankkiessaan ateriaansa. Pallon voi täyttää esimerkiksi Hercules-heinällä , salaatilla tai muilla herkuilla.

Kanin leikkitunneli.

Kaneille voi myös opettaa temppuja. Naksutin on siinä oivallinen apuväline. Opetettava asia pilkotaan pieniksi osa-alueiksi ja kani palkitaan esimerkiksi pelletin palasella sen tehdessä haluttu asia. Toistoja on tehtävä useita, mutta koulutustuokiot kannattaa pitää lyhyinä. Kanin voi opettaa esimerkiksi menemään leikkitunnelin läpi tai pyörittämään mattoa.