Koiranruoka - Hyvä koiranruoka perheenjäsenesi parhaaksi

Joka koiralle sopivat koiranruoat Hankkijalta seniorista pentuun. Tutustu koiranruokiimme ja huomaa positiivinen vaikutus lemmikkisi elämänlaatuun! Tilaa nyt!

 
Erilaisia koiria rivissä makaamassa ja istumassa.
 

Laadukas koiranruoka tukee koirasi hyvinvointia

Hankkijan omat Jahti&Vahti-kuivaruoat valmistetaan Suomessa. Koirien suosikkiruoat sisältävät muun muassa runsaasti kotimaista kananlihaa sekä kuorittua, kypsennettyä, hyvin sulavaa kauraa. Uutena raaka-aineena Jahti&Vahti-ruoissa mahaa hellii Hankkijan patentoima Progut®-valmiste, joka on nyt ensimmäistä kertaa käytössä koirien kuivaruoissa. Kotimaisen Progutin hyvät ominaisuudet suolistoterveyden ja eläimen luontaisen vastustuskyvyn tukemisessa on hyödynnetty jo pitkään muiden eläinten ruokinnassa.

Miten valitsen koiralleni parhaan ruoan?

Koiranruoan valintaan vaikuttaa ensisijaisesti koiran ikä, koko, aktiivisuus ja terveydentila. Lisäksi koiranruuan tulee olla hyvin maistuvaa ja huomioon pitää ottaa koiran mahdolliset allergiat tai yliherkkyydet.

Koiralle voi tarjota myös raakaruokaa, jota on saatavana kätevänä täysravintona. Täysravinto sisältää kaikki koiran tarvitsemat ravintoaineet eikä lisäravinteille ole tarvetta. Jos tarjoaa koiralle raakaruokaa, joka ei ole täysravintoa, on tärkeä huolehtia, että koira saa kaikki tarvitsevansa ravintoaineet ja tarvittaessa täydentää ruokavaliota lisäravinteilla, kuten biotiinillä.

Mihin aikaan päivästä koiralle ruokaa?

Yleensä koira ruokitaan kerran tai kaksi päivässä. Pennut ja esimerkiksi närästyksestä kärsivät koirat ruokitaan 3-4 kertaa päivässä. Sopivan ruokamäärän ohjeistaminen on vaikeaa, mutta siihen saa ohjeistusta koiranruokasäkin ruokintataulukosta.

Mikä on paras koiranruoka?

Paras ruoka koiralle on sellainen, jota syömällä koira voi hyvin, pysyy terveenä ja turkki on hyvinvoiva. Jos koiralla ei ole allergoioita, koiranruoka valitaan koiran aktiivisuuden mukaan. Vanhoille ja vähemmän aktiivisille koirille valitaan vähärasvainen ruoka, joka rasvapitoisuus on noin alle 10 %, aktiivisille koirille ruuassa saa olla enemmän rasvaa (n. 20 %) ja normaalisti liikkuville koirille siltä väliltä. Paras koiranruoka on aina yksilöllinen valinta, joka perustuu koirasi yksilöllisiin tarpeisiin, kuten rotuun, ikään, terveydentilaan ja mieltymyksiin. Hankkija tarjoaa laajan valikoiman erilaisia koiranruokia, jotta jokainen löytää oman koiransa tarpeisiin sopivan vaihtoehdon.

Onko koiranruoassa eroja?

Koiranruoissa on eroja niiden koostumuksessa, ravintoainepitoisuuksissa ja laadussa. Tyypillisesti ruoat jaotellaan kuivaruokiin, märkäruokiin ja koiran raakaruokiin. Eri koiranruokamerkit ja -tyypit on suunniteltu erilaisille koirille, esimerkiksi pentujen, aktiivisten aikuisten koirien ja seniorikoirien tarpeisiin. On tärkeää valita koiranruoka, joka sopii juuri sinun koirasi tarpeisiin.

Mikä rauhoittaa koiran vatsaa?

Koiran vatsan rauhoittamiseen sopii yleensä helposti sulava ja mieto ruoka, joka ei rasita vatsaa. Esimerkiksi keitetty riisi, kana, kalkkuna ja keitetty peruna ovat hyviä vaihtoehtoja koiran vatsan rauhoittamiseen. Myös erityiset herkän vatsan koiranruoat voivat olla hyvä vaihtoehto. Tällaiset ruoat on suunniteltu erityisesti koirille, joilla on herkkä vatsa tai ruoansulatusongelmia. Hankkijan valikoimasta löytyy myös herkän vatsan koiranruokia, jotka on valmistettu helposti sulavista raaka-aineista. Oksenteleva ja ripuloiva koira tulee viedä eläinlääkäriin tutkittavaksi, varsinkin, mikäli koira oksentaa myös juomansa veden, silloin kyseessä voi olla kiireellistä hoitoa vaativa tukos. Mikäli oksennuksen tai ripulin seassa on verta, koira vaatii myös pikaista eläinlääkärin hoitoa.

Voiko koiralle antaa kauraa?

Kauraa voi antaa koiralle osana tasapainoista ruokavaliota. Kaura on hyvä hiilihydraattien lähde ja se sisältää kuituja, jotka tukevat koiran ruoansulatusta. Kypsennetty ja kuorittu kaura on helpompi koiran sulattaa ja se voi olla hyvä lisä koiran ruokavalioon. Useat Hankkijan koiranruoat sisältävät kypsennettyä ja kuorittua kauraa, joka on hyvin sulavaa ja hellii koiran vatsaa.

Mitä kuivaruokaa koiralle?

Kuivaruoka on yleinen ja kätevä vaihtoehto koiran ruokinnassa. Se säilyy hyvin ja on helppo annostella. Hankkijan valikoimasta löytyy laaja valikoima erilaisia kuivaruokia eri koirien tarpeisiin. Valitessasi kuivaruokaa koirallesi, ota huomioon koirasi rotu, ikä, paino, aktiivisuustaso ja mahdolliset erityistarpeet, kuten allergiat tai herkkä vatsa.


Eri kuivaruokien koostumukset ja ravintoainepitoisuudet vaihtelevat, joten on tärkeää tutustua tuotteiden ravintoarvoihin ja ainesosaluetteloihin. Laadukkaassa kuivaruokassa on oikea määrä proteiineja, rasvoja, hiilihydraatteja, vitamiineja ja kivennäisaineita koiran hyvinvoinnin takaamiseksi. Useat koiranomistajat käyttävät myös kuivaruokaa palkkiona tai namina koiran koulutuksessa.


Kun olet valinnut sopivan kuivaruokavaihtoehdon koirallesi, anna sen tottua uuteen ruokaan vähitellen. Sekoita aluksi pieni määrä uutta ruokaa vanhaan ruokaan ja lisää uuden ruoan määrää asteittain usean päivän aikana. Tämä auttaa koiran ruoansulatusjärjestelmää sopeutumaan muutokseen ja ehkäisee mahdollisia vatsavaivoja.


Muista myös tarjota koirallesi aina raikasta vettä ja seuraa sen painoa ja yleistä terveydentilaa säännöllisesti. Koiranruokavalion tasapaino on tärkeää koiran pitkän ja terveen elämän takaamiseksi.

Mitä märkäruokaa koiralle?

Märkäruoka on toinen suosittu vaihtoehto koiran ravitsemuksen perustana. Märkäruoka sisältää
yleensä korkeamman kosteusprosentin, joka voi auttaa nesteytyksessä ja tehdä ruoasta
helpommin sulavaa. Koirasi voi nauttia monenlaisista märkäruoista, kuten patéista, lihapaloista tai soseista. Hankkija tarjoaa laajan valikoiman koiran märkäruokia, jotta voit löytää juuri sinun koirasi mieltymyksiä vastaavan tuotteen.

Mitä ruokaa koiranpennulle?

Koiranpentujen ravitsemustarpeet eroavat aikuisten koirien tarpeista, joten on tärkeää valita
erityisesti koiranpennuille suunniteltu ruoka. Penturuoka sisältää kaikki tarvittavat ravintoaineet, vitamiinit ja kivennäisaineet oikeassa suhteessa nopeasti kasvavalle pennulle. Varsinkin isojen rotujen pennut kasvavat nopeasti ja kasvava pentu tarvitsee laadukasta ruokaa, jotta sen kasvu
ei häiriydy. Älä tarjoa aikuisten koirien ruokaa pennuille, sillä se ei täytä pennun ravitsemustarpeita. Suosittelemme pennuille valikoimistamme seuraavia koiranruokia: Jahti&Vahti Pentu, Jahti&Vahti Junior (18 viikosta alkaen), Werraton Emo ja Pentu (pienille roduille), Werraton Juniori (isoille roduille) ja Josera Kids.

Mitä seniorikoiran ruoassa pitää huomioida?

Seniorikoirien ravitsemustarpeet eroavat nuorempien koirien tarpeista, joten on tärkeää valita ikääntyvälle koiralle sopiva ruoka. Vanhemmat koirat voivat tarvita vähemmän energiaa, joten ruuan rasva- ja kaloripitoisuuden tulisi olla pienempi kuin nuoremmilla koirilla. Lisäksi seniorikoirat voivat hyötyä nivelille hyvää tekevistä ravintoaineista, kuten glukosamiinista ja kondroitiinista sekä muista koiran ruokintaa täydentävistä tuotteista. Hankkija tarjoaa useita erilaisia seniorikoirille sopivia ruokia, jotka on suunniteltu tukemaan ikääntyvän koiran terveyttä ja hyvinvointia.

Mitä koiranruuan sisällöstä pitää tietää?

Laadukas koiranruoka sisältää riittävästi proteiinia, kivennäisaineita, hiilihydraatteja, hivenaineita, rasvahappoja ja vitamiineja. Koiranruuan tuotesisältö voi kuitenkin olla pitkä ja vaikea tulkita. Tässä tärkeimmät ravintoaineet ja niiden merkitys koiran hyvinvointiin.


Proteiinit ovat tärkeitä lihaksiston, palautumisen sekä solujen uusiutumisen kannalta. Jotta tärkeät proteiinit imeytyvät koiran elimistöön tarvitaan tueksi sopivia vitamiineja sekä hivenaineita.


Tärkein koiran energianlähde ovat rasvat ja öljyt, näistä saatavia rasvahappoja tarvitaan myös joidenkin rasvaliukoisten vitamiinien imeytymiseen koiran elimistöön. Rasvat ja öljyt saavat myös ruoan maistumaan herkullisemmalta.


Hiilihydraatit toimivat tärkeinä energianlähteinä ja ylläpitävät koiran ruoansulatuksen toimivuutta.


Eri kivennäisaineet ylläpitävät koiran luuston ja hampaiden hyvinvointia ja toimivat solujen ja kudosten rakennusaineina. Kivennäisaineet, kuten tärkeimmät kalsium ja fosfori, vaikuttavat koiran nestetasapainoon sekä aineenvaihduntaan.


Vitamiineista tärkeimmät rasvaliukoiset A-, D-, E-, ja K-vitamiinit sekä vesiliukoiset B-, ja C- vitamiinit vaikuttavat koiran ihon ja turkin hyvinvointiin. Koiranruoat sisältävät juuri oikeat määrät tarvittavia vitamiineja.