Koirien kesäriesat

Kesä, aurinko, vesi ja hyönteiset. Tässä elementtejä ilahduttamaan sekä tuomaan haasteita koirien kesän viettoon. Perusterve koira nauttii kesästä. Osalle koirista kesä tuo lisähaasteita hyvinvointiin.

Koiran hotspot

Hot spot ihotulehdus koiralla.

Uiminen on monen koiran suuri nautinto. Uiminen viilentää kesäkuumalla, etenkin paksuturkkisia koiria. Uimisen kääntöpuoli paksuturkkisille roduille on turkin hidas kuivuminen. Kostea iho on loistava kasvualusta erilaisille mikrobeille, esimerkiksi bakteereille.

Kesän riesana on hot spot -ihotulehdukset. Hot spotteja voi pyrkiä välttämään huolehtimalla siitä, että koiran turkki saadaan viimeistään päivän päätteeksi hyvin kuivaksi.

Meri- ja kuravedessä uineet koirat huuhdellaan ensin kunnolla puhtaalla vedellä. Asianmukaisen shampoon käyttö paikoin huuhteluun ei ole haitaksi, päinvastoin. Solheds Derma4 Gentle shampoon avulla rikot veden pintajännityksen ja pääset huuhtomaan lian ihoa myöten. Derma4 shampoolla puhdistat koiran turkin ja ihon hellävaraisesti ihoa ja turkkia hoitaen.

Turkin keventäminen trimmaamalla helpottaa ihon ilmastointia sekä ihon hoitoa. Ota tavaksesi tunnustella säännöllisesti koira lävitse, jotta havaitset mahdolliset iho-ongelmat ajoissa.

Moni hot spot voidaan hoitaa paikallisella hoidolla edellyttäen, että se havaitaan ajoissa. Derma1 Skin Care shampoon ja Derma5 Germ Fighting voiteen avulla saat apua paikallisten iho-ongelmien, kuten hot spot ihotulehdusten hallintaan.

Korvaongelmia

Koira ui.

Korvapotilaille ovat uimisen myötä kosteat korvat lisäriski tulehduksen uusiutumiselle. Tarkista uinnin jälkeen koirasi korvat ja puhdista tarpeen mukaan.

Ongelmakorvakoirien osalta on korvat hyvä puhdistaa uinnin jälkeen. Derma8 Ear Cleanerin avulla puhdistat korvat hellävaraisesti ihoa hoitaen ja korvan ihon vastustuskykyä tukien.

Korvat kannattaa myös trimmata, jos korvakäytävällä on runsas karvoitus, jotta korvaan saadaan riittävä ilmastointi kosteuden poistamiseksi. Ongelmakorvakoirilla korvien viikoittainen pesu Derma8 Ear Cleaner -valmisteella edesauttaa korvien vastustuskykyä tulehduksille.

Hyttysiä ja hajuja

Koiran vatsanalus.

Hyönteiset aiheuttavat monelle koiralle paljon iho-ongelmia. Valtaosa hyönteisistä saalistaa hajuaistin avulla, minkä johdosta monia hyönteisiä voidaan torjua hajusuojan avulla. Esimerkiksi kaupalliset synteettistä geraniolia sisältävien punkkipantojen teho perustuu hajuun.

Koiran hajuaisti on herkkä, ja hajuaineiden käytössä tulee olla varovainen. Pääsääntöisesti alttiimmat alueet hyönteisten puremille on vähäkarvainen vatsanalus ja kainalot, lisäksi etenkin punkkien osalta korvantaukset sekä kaula. Näille alueille voidaan laittaa kevyt hajusuoja, välttäen hajun joutumista kuonoon ja nenään.

Hyönteisiä karkottavia luonnonöljyjä ovat muun muassa laventeli-, sitronella-, piki-, neem-, eukalyptus-, neilikka-, setri-, piparminttu-, kaneli-, kissanminttu-, tea tree-, timjami-, sitruunaruoho-, sitruuna-, appelsiini-, basilika- ja mäntyöljy. Eteeristen öljyjen käytössä on oltava varovainen ja tiedettävä, mitä lajikkeita käyttää, jotta ei vahingossa käytä hyönteisiä houkuttavia lajikkeita. Lisäksi on pitäydyttävä korkealaatuisissa öljyissä.

Piinallisia puremia

Koiran ihotulehdus.

Hyönteisten puremat ovat hyönteislajista riippuen erilaisia. Punoittavan ja kutisevan ihon hoitoon soveltuu hyvin Derma2 Calming Serum sekä Derma11 Anti-Itch suihke ja lisäapuna Derma1 Skin Care shampoopesu.

Avonaiset puremat ja syöntikohdat on hyvä pestä Derma1 Skin Care shampoolla, ja laittaa joko Derma6 haavaöljyä tai Derma5 voidetta puremakohdan päälle. Samoin punkin puremat on hyvä puhdistaa, johon soveltuu Derma1 Skin Care shampoo, Derma5 Germ Fighting voide sekä Derma6 haavaöljy.

Derma5- ja Derma6 -tuotteiden käytön etuna on niiden vahva hyönteisiä karkottava haju, mikä jättää alueelle hyönteisiä karkottavan hajusuojan. Hyönteisten puremat voivat helposti kesällä tulehtua, joten seuraa tilannetta. Pidä ongelma-alue puhtaana esimerkiksi Derma1 Skin Care shampoon avulla.

Koirakin voi palaa auringossa

Aurinko voi myös polttaa vaaleaihoiset koirat. Jos palava alue on pieni, voidaan se suojata Derma7 Soothing Sun Shield voiteella, jonka aurinkosuojakerroin on peräti +40. Suomen leveysasteilla aurinkosuojakertoimen tulisi olla vähintään 30. Mikäli koko koira on riskissä palaa auringossa, tulisi koira suojata esimerkiksi vaatteen avulla.

On tärkeää erottaa aurinkoherkät ja auringossa palavat koirat. Ensimmäinen ryhmä ei hyödy aurinkosuojasta, ja usein aurinkoherkkyyden takana on esimerkiksi jokin lääkeaine tai muu auringolle altistava tekijä, joka tulee selvittää.

Tyypillisiä auringossa herkästi palavia alueita ovat muun muassa korvan lehdet ja kuono. Suojaa herkästi palavat alueet ajoissa. Palanut iho on kipeä ja voi tulehtua helposti. Korppuisen palaneen ihonhoitoon saat apua Derma5 voiteesta. Punoittavan auringon polttaman ihon rauhoittamiseen soveltuu Derma2 Calming Serum.

Apua hilseilyyn

Kuivan ja hilseilevän ihonhoitoon saat hyvän rasvahappokosteusbuustin Derma9 Luxury Shine&Care suihkeen avulla. Samalla saat apua turkin selvittämiseen ja hoitoon.

Lukuisissa iho-ongelmissa on tärkeä kääntyä ajoissa eläinlääkärin puoleen. Aina, kun olet epävarma tai iho-ongelma on laaja-alainen ja pitkäkestoinen, käänny eläinlääkärin puoleen.

Suomen kesä on lyhyt, ja kaikista kesän riesoista huolimatta kesä on suurta juhlaa meille kaikille. Nautitaan siis kesästä karvakuonojen ihoa seuraten.

 

Kirjoittaja ja kuvaaja Saija Pihkanen on biokemisti ja luonnonmukaisen Solheds-tuotesarjan kehittäjä. Alun perin tuotteet on kehitetty hänen omalle hevoselleen sekä saksanpaimenkoiralleen.