20 vuotta CLAAS traktoreita Le Mansista

Teksti: JUKKA KELTTO, Hankkija Oy

Kaksikymmentä vuotta sitten Helmut Claas allekirjoitti sopimuksen enemmistöosuuden hankkimisesta Renault Agriculturesta, Renault-konsernin traktoriosastosta. Siitä lähtien CLAAS on vähitellen vakiinnuttanut asemansa kansainvälisillä traktorimarkkinoilla ja investoinut tehokkuutta ja tuottavuutta lisääviin innovaatioihin sekä uusimpiin tuotantoprosesseihin.

CLAAS HANKKI VUONNA 2008 loputkin omistusosuudet Renault Agriculturesta itselleen. CLAAS oli sadonkorjuulaitteiden asiantuntija, mutta hankittuaan Renault Agriculturen siitä tuli täyden järjestelmän toimittaja. Tuotevalikoimaan lisättiin vakio- ja erikoistraktoreita täydentämään XERION-traktorimalli, joka rakennettiin Harsewinkelin tehtaassa ja oli yhtiön lippulaivamalli. Helmut Claasin ja Renault S.A:n hallituksen jäsenen Patrick Fauren välisen sopimuksen allekirjoittaminen Pariisin SIMA-messujen aattona aiheutti huomattavan määrän medianäkyvyyttä sopimuksen julkistamisen jälkeen.

Huhtikuun 2003 loppuun mennessä kartellivirasto oli hyväksynyt vaiheittaisen yrityskaupan. Le Mansin tehdas alkoi lokakuun alusta vaihtaa traktoreiden värimaailmaa Renault Orangesta Seed Greeniin. Marraskuun alusta alkaen kaikki uusien ja kehittyvien markkinoiden mallit olivat CLAAS-yritysväreissä. Kun tuotevalikoima oli nyt valmis, CLAAS pystyi esittelemään "täyden valikoiman moderneja tuotteita" Agritechnica 2003 -tapahtumassa. Vakio- ja erikoistraktoreiden lisäksi tähän kuuluivat LEXION 500, COUGAR-itsekulkeva niittokone ja uusimman sukupolven XERION – vaikuttava mallisto, joka herätti huomattavaa kiinnostusta. Axion 800 -suurtraktorin kehitystyö alkoi myös loppuvuodesta 2003 ja tuskin kolme vuotta myöhemmin uusi sarja lisättiin CLAAS-myyntivalikoimaan. Tämä oli ensimmäinen askel Le Mansin tuotevalikoiman asteittaisessa korvaamisessa: ajan myötä CELTIS, ARES ja ATLES nimettiin uudelleen ARION- ja AXION-tuotenimiksi, jotka aloittivat uuden aikakauden.

TOIMIALAA MÄÄRITTÄVÄT INNOVAATIOT

Uudet ARION- ja AXION-traktorit tasoittivat tietä lukuisille palkituille innovaatioille, jotka määrittivät alan: suuri, suurikontrastinen CEBIS-terminaali AXIONille ja myöhemmin myös ARION 500- ja 600-sarjoille, ARION 400:n panoramic-ohjaamo, AXION TERRA TRAC, joka oli ensimmäinen puolitelatraktori, jossa oli täysjousitus, TELEMATIIKKA kalustonhallintaan ja CEMOS, markkinoiden johtava itseoppiva, dialogiin perustuva käyttäjän apu- ja prosessioptimointijärjestelmä ARION- ja AXION CMATICille. Le Mansin CLAAS-traktorit murskasivat myös ennätyksiä. Vuonna 2013 DLG-testikeskus testasi 416 hv:n AXION 950 -mallia maatalouskonelehti Profin puolesta ja mittasi ennätyksellisen 242 kW:n vetotehon tehden siitä maailman tehokkaimman vakiotraktorin. DLG PowerMix-testissä traktori päihitti kaikkien aiemmin testattujen traktoreiden keskiarvon huikealla 15,6 %:lla ja polttoaineenkulutus oli vain 249 g/kWh.

Nämä saavutukset ja nopeat mallistouudistukset ovat koko CLAAS-konsernin laajuisen traktorikehitystiimin ansiota. Heidän ensisijainen tavoitteensa on rakentaa tehokkaimmat ja tuottavimmat traktorit maanviljelijöille ja urakoitsijoille kaikkialla maailmassa. Terra TRAC -telaketjujen sekä CEMOS-järjestelmä- ja prosessiälyn asiantuntemus CLAAS Industrietechnikissä Paderbornissa yhdistyy Dissenin CLAAS E-SYSTEMSIN elektroniikkaosaamiseen ja Vélizyn tavanomaisiin traktorikehitysominaisuuksiin. Yhdessä he tutkivat ja kehittävät jo Le Mansin seuraavan sukupolven traktoreita.

YLI 80 MILJOONAA EUROA KORKEAN TEKNOLOGIAN TUOTANTOON JA HUIPPULUOKAN TESTIKESKUKSEEN

Tutkimus ja kehitys eivät ole ainoa investointien painopiste. CLAAS ottaa käyttöön myös huippuluokan tuotantoprosesseja ja ergonomisia työasemia. Vuodesta 2003 lähtien on tehty yli 80 miljoonan euron modernisointihankkeet. Suurin ja tärkein oli CLAAS Forth -aloite, jolla tuotanto nostettiin uudelle tasolle, kun se käynnistettiin vuoden 2020 lopussa. Le Mansin tehdas on nyt yksi maailman uusimmista ja ottaa logistiikassa käyttöön kuljettajattomia kuljetusjärjestelmiä (autonomiset ohjatut ajoneuvot tai AGV: t) ja tekoälyä (AI). Tehtaalla avattiin hiljattain myös uusi vierailukeskus, joka on Harsewinkelin Technoparcin mallin mukainen.

200 000 LE MANSIN TRAKTORIA KÄDEN ULOTTUVILLA

150 000. CLAAS-vakiotraktori lähti Le Mansin tehtaalta keväällä 2019 ja 200 000 kappaleen rajan odotetaan saavutettavan 20-vuotisjuhlavuonna. Nykyään CLAAS Tractor Le Mansissa valmistaa yli 60 erilaista mallia, joiden teho on 75–445 hv, yksinkertaisista traktoreista markkinoille, joilla on vähemmän tiukat päästöstandardit, kuten Turkmenistaniin tai Afrikkaan, suurivolyymiseen ARION 400:aan pääasiassa Euroopan markkinoille ja AXION 900 TERRA TRAC -huipputekniseen suureen traktoriin globaaleille markkinoille. Nykyään Le Mansin tehdas vie traktoreita 80 maahan ympäri maailmaa, mukaan lukien Pohjois-Amerikka vuodesta 2019 lähtien.

TIETOA CLAASISTA

• CLAAS (www.claas-group.com) on vuonna 1913 perustettu perheyritys, joka on yksi maailman johtavista maatalouskoneiden valmistajista ja on rehunkorjuukoneiden Euroopan markkinajohtaja.
• Yhtiön pääkonttori sijaitsee Harsewinkelissä, Westfalenissa.
• CLAAS hallitsee Euroopan markkinoita myös leikkuupuimureissa.
• CLAAS pitää hallussaan maailmanlaajuisen maataloustekniikan kärkisijoja traktoreissa, maatalouden paalaimissa ja nurmen korjuukoneissa. Huippuluokan maatalouden tietotekniikka on osa yhtiön tuotevalikoimaa.
• CLAAS työllistää maailmanlaajuisesti yli 12 000 työntekijää, ja yhtiön liikevaihto vuonna 2022 oli 4,9 miljardia euroa.