CLAAS TRION 520 -Leikkuupuimurissa riittää tehoa

Teksti: HEIKKI RAJAMÄKI
Hankkija Oy Kuvat: HEIKKI RAJAMÄKI ja THURE LINDEBERG

CLAAS-puimuri pellolla puimassa.

Pikkalan kartanoon Siuntioon toimitettiin elokuussa yksi ensimmäisistä Claas Trion 520 -sarjan leikkuupuimureista. Malli on uusi ja siitä on tulossa yksi myydyimmistä puimurimalleista.

– ETSIN ENSIN KÄYTETTYÄ, MUTTA kun sopivaa ei löytynyt, niin soitin Hankkijan konemyyjälle Daniel Grönforssille. Hän teki heti asiallisen tarjouksen vaihtokoneesta ja uusi ei ollutkaan niin kallis kuin odotin, avaa Thure Lindeberg kaupankäynnin alkumetrejä. Thure kertoo harkitsevansa jokaista investointia huolellisesti, mutta sitten kun päätös on tehty, niin hän etenee mielellään nopeasti. Niin kävi nytkin. Kaupat oli tehty kahden viikon kuluttua ensimmäisestä yhteydenotosta. Tilalla on ollut monta vuotta sitten Claas ja se oli hyvä. Välillä on ollut pari muuta puimurimerkkiä, mutta nyt tuntui helpolta palata Claasiin. – Claas Trion 520 on sopivan kokoinen ja sopivan hintainen minun maatilalleni, kertoo Thure ostopäätöksestään.

KÄYTTÖÖNOTTOON KANNATTAA PANOSTAA

Puimureiden toimitusajat ovat tällä hetkellä pitkiä, mutta onneksi kaupat oli tehty niin aikaisin, että toimitus ehti juuri ennen puintikauden alkua. – Pari peltiä jäi jälkitoimitukseen ja tyhjennysputken kääntömekanismia piti säätää, mutta muuten kaikki on sujunut hyvin, kertoi Thure puimurin käyttöönotosta. Hankkijan tuotespesialisti Samuli Rintala sai kiitosta hyvästä käyttäjäkoulutuksesta. Käyttäjäkoulutukseen Pikkalan kartanoon Siuntioon toimitettiin elokuussa yksi ensimmäisistä Claas Trion 520 -sarjan leikkuupuimureista. Malli on uusi ja siitä on tulossa yksi myydyimmistä puimurimalleista.

CLAAS TRION 520 -LEIKKUUPUIMURISSA RIITTÄÄ TEHOA

Hankkija on panostanut viime vuosina paljon. On myyjän ja asiakkaan etu, että konetta käytetään niin kuin tehdas on suunnitellut, ja että kaikki ominaisuudet saadaan heti käyttöön. Samalla katsotaan myös itse tehtävät huoltotoimenpiteet. Hankkija tarjoaa uutena palveluna koneiden ja varaosien sesonkipäivystystä kasvinviljelykaudella maanantaista sunnuntaihin aamukahdeksasta iltayhdeksään. Kylvö- ja muokkauskoneiden asiantuntijat päivystävät keväällä, kasvinsuojeluruiskuasiantuntijat kesällä ja sadonkorjuun asiantuntijat päivystävät syksyllä. Pikkalassa tätä palvelua päästiin testaamaan, kun puintien päästyä vauhtiin yksi hihna katkesi. Soitto palvelunumeroon 010 76 83190 ja oikea osa tuli nopeasti lentorahtina Saksasta.

UUDESSA OHJAAMOSSA VIIHTYY

Claas Trionin kokonaan uusittu ohjaamo saa kiitosta Pikkalan kokeneelta työntekijältä Jyri Virolaiselta. Ohjaamo on mukava, näkyvyys on hyvä ja hallintalaitteet ovat kätevästi käden ulottuvilla. Trionin moottori edustaa Cumminsin uutta moottorisukupolvea. Moottorin käyttökierrosalue on matala (1900 rpm), moottori on hiljainen ja polttoainetta kuluu vähän. Pakokaasujen puhdistus tehdään pelkällä urealla. Ureaa kuluu vähän enemmän, mutta tällä ratkaisulla vältytään pakokaasujen takaisinkierrätykseltä. Tekniikka pysyy yksinkertaisena ja elinkaarikustannuksissa säästetään. 8000 litran viljasäiliö on iso, mutta tyhjennys käy nopeasti kahden pohjaruuvin avulla.

PUINTIKONEISTO TOIMII

Claas Trionissa on uusi puintikoneisto ja uusi seulasto. Näiden ansiosta puintitehoa riittää, puintitappiot ovat pieniä ja puitu vilja on puhdasta ja ehjää. Leikkuupöydän automatiikka on myös uudistettu. Puintiteho riittää hyvin Pikkalan 220 hehtaarin puintiin, vaikka puimuriin oli valittu malliston kapein pöytä. Pikkalan puimuriin oli valittu myös normaalia leveämmät renkaat, jotta maaperän tiivistyminen pysyy pienenä. Huoltokohteiden käytettävyys on suunniteltu huolellisesti. Rasvanipat ovat nipussa ja 50 tunnin huoltoväli helpottaa rutiineja. Hihnojen kireys on standardisoitu, jotta oikea kireys on helppo havaita ja säätää. Koneen puhdistus sujuu, kun luukkuja on eri paikoissa ja luukuille pääsy on helppoa ja turvallista. Claas Trion voidaan räätälöidä monipuolisesti syöttökuljettimesta olkisilppuriin, minkä takia se sopii monenlaisille tiloille.

 

CLAAS TRION 520
• APS puintikoneiston leveys: 1420 mm
• Puintikelan halkaisija 600 mm
• Kohlimia 5 kpl
• JET-STREAM -seulasto turbiinipuhaltimilla
• Viljasäiliö 8000 litraa
• Tyhjennysnopeus 130 l/s
• Moottori Cummins/B6.7 258 hv enimmäisteholla


PICKALA GÅRD
• Klaus Fleming perusti tilan 1570
• Isäntänä vuodesta 1991 Thure Lindeberg
• 220 hehtaaria syys- ja kevätvehnää, mallas- ja rehuohraa, sekä härkäpapua
• Kasvattaa siirtonurmea Finnurmi Oy:lle
• Uranuurtaja sokerimaissin kasvatuksessa