Kaksikymmentä vuotta CLAAS-traktoreita Le Mansilta

claas traktorit 20 vuotta

Le Mans/Harsewinkel, 23. helmikuuta 2023. 20 vuotta sitten, 23. helmikuuta 2003, Helmut Claas allekirjoitti sopimuksen enemmistöosuuden hankkimisesta Renault Agriculturesta, Renault-konsernin traktoriosastosta. Siitä lähtien CLAAS on vähitellen vakiinnuttanut asemansa täydellisenä järjestelmätoimittajana kansainvälisellä näyttämöllä ja investoinut tehokkuutta ja tuottavuutta lisääviin innovaatioihin sekä uusimpiin tuotantoprosesseihin.

CELTIS, ARES ja ATLES muutuuivat ARION ja AXION -mallisarjaan

Helmikuun 23. päivänä 2003 annettiin merkki korttien uudelleenjärjestelystä maailmanlaajuisella maatalouskonealalla. Hankittuaan enemmistöosuuden Renault Agriculturesta ja sen jälkeen, kun se hankittiin kokonaan vuonna 2008, CLAAS valmistui sadonkorjuulaitteiden asiantuntijasta täyden järjestelmän toimittajaksi - lisäämällä tuotevalikoimaansa vakio- ja erikoistraktoreita täydentämään saumattomasti Harsewinkelissä rakennettua lippulaivaa XERION. Helmut Claasin ja Renault S.A:n hallituksen jäsenen Patrick Fauren välisen sopimuksen allekirjoittaminen Pariisin SIMA-messujen aattona aiheutti huomattavan määrän medianäkyvyyttä sen julkistamisen jälkeen. Huhtikuun loppuun mennessä kartellivirasto oli hyväksynyt vaiheittaisen yrityskaupan.
Le Mansin tehdas alkoi 1. lokakuuta alkaen vaihtaa värimaailmaa Renault Orangesta Seed Greeniin, ja 1. marraskuuta 2003 alkaen kaikki uusien ja kehittyvien markkinoiden mallit rullasivat kokoonpanolinjan CLAAS-yritysväreissä. Kun tuotevalikoima on nyt valmis, CLAAS pystyi esittelemään "täyden valikoiman moderneja tuotteita" Agritechnica 2003 -tapahtumassa. Vakio- ja erikoistraktoreiden lisäksi tähän kuuluivat LEXION 500, COUGAR-itsekulkeva niittokone ja uusimman sukupolven XERION – vaikuttava mallisto, joka herätti huomattavaa kiinnostusta.
Axion 800 -suurtraktorin kehitystyö alkoi myös loppuvuodesta 2003 ja tuskin kolme vuotta myöhemmin uusi traktori lisättiin CLAAS-myyntivalikoimaan. Tämä oli ensimmäinen askel Le Mansin tuotevalikoiman asteittaisessa korvaamisessa: ajan myötä CELTIS, ARES ja ATLES nimettiin uudelleen ARION- ja AXION-tuotenimiksi, jotka aloittivat uuden aikakauden.

Toimialaa määrittävät innovaatiot

Uudet ARION- ja AXION-traktorit tasoittivat tietä lukuisille palkituille innovaatioille, jotka määrittivät alan: suuri, suurikontrastinen CEBIS terminaali AXIONille ja myöhemmin myös ARION 500- ja 600-sarjoille; ARION 400:n panoramic-ohjaamo; AXION TERRA TRAC, joka oli ensimmäinen puolitelatraktori, jossa oli täysjousitus; TELEMATIIKKA kalustonhallintaan ja CEMOS, markkinoiden johtava itseoppiva, dialogiin perustuva käyttäjän apu- ja prosessioptimointijärjestelmä ARION- ja AXION CMATICille. Myös Le Mansin CLAAS-traktorit murskasivat ennätyksiä; Vuonna 2013 DLG-testikeskus testasi 416 hv:n AXION 950 -mallia maatalouskonelehti Profin puolesta ja mittasi ennätyksellisen 242 kW:n vetotehon – tehden siitä maailman tehokkaimman vakiotraktorin! DLG PowerMix -testissä traktori päihitti kaikkien aiemmin testattujen traktoreiden keskiarvon huikealla 15,6 %:lla ja polttoaineenkulutus oli vain 249 g/kWh.
Nämä ja muut menestykset voidaan katsoa johtuvan koko konsernin laajuisissa CLAAS-toimipaikoissa toimivasta kehittäjätiimistä, jonka ensisijaisena tavoitteena on rakentaa tehokkaimmat ja tuottavimmat traktorit maanviljelijöille ja urakoitsijoille kaikkialla maailmassa. Terra TRAC -telaketjujen sekä CEMOS-järjestelmä- ja prosessiälyn asiantuntemus CLAAS Industrietechnikissä Paderbornissa yhdistyy Dissenin CLAAS E-SYSTEMSIN elektroniikkaosaamiseen ja Vélizyn tavanomaisiin traktorikehitysominaisuuksiin. Yhdessä he tutkivat ja kehittävät jo Le Mansin seuraavan sukupolven traktoreita.

Yli 80 miljoonaa euroa korkean teknologian tuotantoon ja huippuluokan testikeskukseen

Tutkimus ja kehitys eivät kuitenkaan ole ainoa investointien painopiste; CLAAS ottaa käyttöön myös huippuluokan tuotantoprosesseja ja ergonomisia työasemia. Vuodesta 2003 lähtien on toteutettu yli 80 miljoonan euron modernisointihankkeita. Suurin ja tärkein näistä oli CLAAS Forth -aloite, jonka tuotanto nostettiin uudelle tasolle, kun se käynnistettiin vuoden 2020 lopussa. Le Mansin tehdas on nyt yksi maailman uusimmista ja ottaa logistiikassa käyttöön kuljettajattomia kuljetusjärjestelmiä (tunnetaan nimellä autonomiset ohjatut ajoneuvot tai AGV: t) ja tekoälyä (AI). Siellä avattiin hiljattain myös uusi vierailukeskus joka on Harsewinkelin Technoparcin mallin mukainen.

200 000 Le Mansin traktoria käden ulottuvilla

Vaikka 150 000. CLAAS-vakiotraktori lähti Le Mansin tehtaalta keväällä 2019, 200 000 rajan odotetaan saavutettavan 20-vuotisjuhlavuonna. Nykyään CLAAS Tractor Le Mansissa valmistaa yli 60 erilaista mallia, joiden teho on 75–445 hv, yksinkertaisista traktoreista markkinoille, joilla on vähemmän tiukat päästöstandardit, kuten Turkmenistaniin tai Afrikkaan, suurivolyymiseen ARION 400:aan pääasiassa Euroopan markkinoille ja AXION 900 TERRA TRAC -huipputekniseen suureen traktoriin globaaleille markkinoille. Nykyään Le Mansin tehdas vie traktoreita 80 maahan ympäri maailmaa, mukaan lukien Pohjois-Amerikka vuodesta 2019 lähtien.

Kaksikymmentä vuotta CLAAS-traktoreita Le Mansilta yhdellä silmäyksellä:

 • 23. helmikuuta 2003: CLAAS allekirjoittaa sopimuksen Renault Agriculturen enemmistöosuuden ostamisesta.
 • 1. lokakuuta 2003: Le Mansin ensimmäiset Seed Green CLAAS -vakiotraktorit otetaan käyttöön.
 • 1. marraskuuta 2003: Kaikki traktorit valmistetaan nyt CLAAS-väreissä.
 • 9. – 15. marraskuuta 2003: CLAAS osallistuu ensimmäisen kerran Agritechnicaan kokonaisjärjestelmätoimittajana, jolla on kattava traktoriohjelma CELTISistä, ARESista ja ATLESista XERIONiin.
 • 2006: Lanseerataan täysin uudistettu AXION 800 -sarja, jossa on HEXASHIFT-puoli powershift vaihteisto ja CEBIS-pääte.
 • 2007: Uudet ARION 500- ja 600-sarjat nuorentavat Le Mansin traktorimallistoa. AXION 800 on nyt saatavana CMATIC portaattomalla vaihteistolla vaihtoehtona HEXASHIFT powershift -vaihteistolle.
 • 2008: Renault-traktoridivisioonan hankinta on saatu päätökseen.
 • 2008 – 2010: Uuden ohjaamon esikokoonpanon asennus ja uusi maalaamo.
 • Helmikuu 2011: Uuden suuren AXION 900 -traktorisarjan esittely CMOTION-monitoimiohjausvivulla SIMA:ssa Pariisissa.
 • 2012: Uusien ARION 500- ja ARION 600 -sarjojen lanseeraus.
 • 2013: AXION 950 tekee vakiotraktoreiden uuden vetovoimaennätyksen 242 kW jarruauton edessä, mikä tekee siitä maailman tehokkaimman traktorin.
 • Marraskuu 2013: CLAAS Industrietechnikin ARION 500/600 CMATIC esitellään EQ200:n portaattomalla vaihteistolla.
 • 2014: Uuden ARION 400 -sarjan lanseeraus uraauurtavalla PANORAMIC-ohjaamolla.
 • 2016: CLAAS yhdistää voimansa kauppalehti Tractionin kanssa riisuakseen käytetyn AXION 920:n yksittäisiin osiinsa kulumismallien analysoimiseksi.
 • Marraskuu 2017: Agritechnica-hopeamitali kahdesta innovaatiosta: AXION 900 TERRA TRAC ja CEMOS for Tractors, ensimmäinen itseoppiva, dialogiin perustuva kuljettajan apu- ja prosessioptimointijärjestelmä.
 • Kevät 2019: 150 000. traktori rullaa Le Mansin tuotantolinjalta.
 • Vuodesta 2019 alkaen: Tehtaan modernisointi keskittyen pääkokoonpanolinjaan, logistiikkaan ja tuotannonhallintaan osana CLAAS FORTH -investointiohjelmaa. "Tulevaisuuden tehdas" avataan virallisesti toukokuussa 2021.
 • 2021: AXION 960 CMATIC ja CEMOS valittiin vuoden kestäväksi traktoriksi.
 • Syyskuu 2022: Uusi CENTRAL ACADEMY avataan Le Mansissa.

 • claas traktorit 20 vuotta