Laadukkaan säilörehun uusi parivaljakko!

 

Lehmille ja nurmille riittävästi hivenaineita!


Heikko hedelmällisyys, utaretulehdukset ja jalkasairaudet ovat merkittävimpiä poiston syitä lypsylehmillä. Alhaisella hivenaineiden saannilla on hedelmällisyyttä, vastustuskykyä ja sorkkaterveyttä heikentävä vaikutus.

Hivenaineista esim. sinkki ja mangaani vaikuttavat lehmien tiinehtyvyyteen. Sinkin on osoitettu olevan tärkeä normaaleille kiimakierroille, solujen jakautumiselle ja kohdun pintakudoksen kunnolle. Sinkkilisä on vähentänyt alkiokuolemien määrää.

Mangaani vaikuttaa suoraan sukupuolihormonien määrään. Esimerkiksi keltarauhasessa on korkea mangaanipitoisuus, joka on riippuvainen lehmän mangaanin saannista. Tutkimuksessa lehmien tiinehtyvyys parantui 25 %, kun mangaanin saanti nostettiin.

Nurmikasvit tarvitsevat mangaania ja sinkkiä valkuaisaineiden muodostamiseen. Ne vaikuttavat suoraan yhteyttämistehokkuuteen, juurten kasvuun ja esimerkiksi kasvin kestävyyteen kasvitauteja vastaan.

YaraVita-tuoteperhe on kasvanut uutuudella, joka huomioi yllämainitut asiat. YaraVita Amazinc 600 on säilörehunurmille räätälöity lehtilannoite. Se sisältää sinkkiä 350 g/l ja mangaania 250 g/l.

Nurmella esiintyvät aukkopaikat (esimerkiksi talvituhot) täyttyvät hetkessä rikkakasveilla. Rikkakasvien torjunta apilattomista rehunurmista tulisi hoitaa huolella. Sen lisäksi, että rikkakasvit vievät ravinteita ja elintilaa rehunurmelta, ne heikentävät myös rehun laatua. Esimerkiksi saunakukka ja hierakka maittavat heikosti. Niittyleinikki ja peltokanankaali ovat puolestaan myrkyllisiä ja aiheuttavat virhemakua maitoon. Voikukka on yhä tavallisempi näky nurmikasvustoissa. Voikukka kertoo, että pellon ravinteikkuus on korkealla tasolla. Se olisi parasta hyödyntää nurmisadossa.

Laajatehoisin torjuntateho saadaan Starane XL—tuotteella. Se tehoaa erinomaisesti esimerkiksi voikukkaan ja peltokanankaaliin.

Starane XL ja YaraVita Amazinc voidaan ruiskuttaa tankkiseoksena keväällä, kun rikat ja rehunurmi alkavat olla kasvussa. Käyttömäärät molemmissa tuotteissa ovat 1,5 l/ha.
 
Liittyvät tuotteet