Rypsiä ja rapsia ei voi viljellä liikaa

Kotimaisen rypsin ja rapsin kysyntä on vahvaa ja kotimaiselle kasviöljylle olisi nykyistä enemmänkin kysyntää. Ylituotantotilannetta ei öljykasveista voi syntyä, sillä koko EU on alituotantoaluetta.

 
Öljykasvin siemeniä
 

– Apetitin Kantvikin kasviöljynpuristamolla käytämme kotimaista raaka-ainetta niin paljon kun sitä vain on saatavilla, kehityspäällikkö Perttu Korolainen kertoo.

Viime vuosina on ollut monta haastavaa vuotta kaikille viljelykasveille. Kesällä 2022 öljykasvien kylvöala kasvoi 25 prosenttia ja satotaso oli taas normaalilukemissa. Huippuvuosien pinta-aloista ollaan valitettavasti vielä kaukana.

Öljykasveilla on hyvä esikasviarvo

Öljykasvien ja viljojen hinnat vaihtelevat yleensä markkinatilanteiden mukaan eri tahtiin. Tämä auttaa viljelijää riskin jakamisessa. Lisäksi öljykasvit tasaavat työhuippuja. Rypsillä ja rapsilla on hyvä rooli viljelykierron monipuolistamisessa. Ne parantavat maan kasvukuntoa ja niillä on hyvä esikasvi arvo. Öljykasvien kaikki tuotto ei siis tulekaan kerralla, niiden viljely vaikuttaa merkittävästi esimerkiksi vehnän satoon seuraavalla satokaudella.

Öljykasvit eivät vaadi erillistä konekantaa ja vastaanottopisteitä on ympäri viljelyaluetta. Rypsiä ja rapsia otetaan vastaan ympäri vuoden, toimitusajankohdan voi valita vapaasti.

 

Öljykasvien viljelijän edut

Mehiläinen
  • Sopimuslisä 5–9 €/tn
  • Siemenet kilpailukykyiseen hintaan
  • Hyödynnä SUPERETU pahkahomeen torjuntaan!
  • Koulutusta ja kasvukauden aikaiset tilaisuudet
  • Agreenan hiilisertifiointiohjelman Hankkija-etu
 

Teksti: PERTTU KOROLAINEN, Apetit Kasviöljy Oy