Aikainen Nella ajaa kiinni myöhäisten kaurojen satotasoja

Uuden lajikkeen lupaamat sadon ja laadun parannukset toteutuivat täysimääräisesti Kultin tilalla

Kultin tilaa Isonkyrön Kuivilan kylässä viljelevä Pekka Kultti totesi viime kesänä, että Borealin jalostaman uutuuskaura Nellan menestyminen pellolla vastasi tismalleen virallisten lajikekokeiden tuloksia. Sadonlisä ja laatuparannukset vanhempiin lajikkeisiin nähden olivat selkeät. Satoa tuli kaikkiaan 6200 kg/ha.

– Lisäksi annan peukkua Nellan myllylaadusta! Jyvä on ohutkuorinen ja tasakokoinen, ja sen muoto on hyvä. Hehtolitranpaino ja seulonta olivat hyvät. Arvostan sitä, että laatua syntyy myös hankalammissa olosuhteissa, ja Nellassa tämä toteutui, myös Helsingin Myllyn viljan ostajana toimiva Pekka Kultti summaa.

Kova sato aikaisen kauran luokassa

Pekka Kultti kertoo hieman jo pelänneensä, tuleeko kasvukaudesta yhtä kuiva kuin vuonna 2018, mutta lopulta kasvukausi kääntyi yllättävän hyvään suuntaan.

– Alkuun oli kyllä hyvin kylmää ja tuulista. Kun ilma sitten lämpesi ja pellolle saatiin vettä, kauran kasvu oli hyvin terävää. Meillä on vähän raskaampia savimaita, mutta Nella tuntui toimivan niillä oikein hyvin.

Kuivilan kylässä kärsitään nimensä mukaisesti usein kuivuudesta. Pekka Kultti kertoo, että sen vuoksi hän kylvää useina keväinä hiukan syvemmälle kuin normaalisti. Vastaavasti kylvötiheyttä nostamalla hän saa kasvuston orastumaan hyvällä tiheydellä.

– Nyt kylvin 5 cm syvyyteen 520 itävän siemenen tiheydellä. Lopputulokseen olen tyytyväinen, eli pelto oli täynnä ja myllylaadut täyttyivät hyvin, hän kertoo.

Aikaisen kauran kasvuaikaluokassa Nella vakuutti hänet sekä viljelyvarmuuden että sadon määrän ja laadun kautta.

– Kyllä tämä minun mielestäni hyvä kauralajike on. Viljelykokemuksena voin hyvällä mielellä suositella Nellaa, koska viime kasvukausi ei missään nimessä ollut optimaalisin kauralle. Myöhäiseen kauraan verrattuna satoeroa tulee aina, mutta sanoisin, että Nella kuroo eroa kiinni ja laatu on kohdallaan, hän summaa.

Nellan viljelytoimenpiteet Kultin tilalla

Lajike: NellaBOR
Kylvöala: 7,1 ha
Maalaji: Runsasmultainen hieno hieta
Muokkaus: Syyskyntö, tasausäestys
Kylvöpäivä: 9.5.
Kylvötiheys: 520 itävää / m2
Lannoitus: 90 kg N ja starttifosfori
Kasvinsuojelu: rikkakasvintorjunta (Moddus Evo) + mangaani + korrensääde; toinen korrensääde + lehtilannoitteita (mangaani)
Puintipäivä: 22.8.
Puintikosteus: 13,8 %
Sato: 6200 kg/ha
Sadon laatu: hlp 58 kg, seulonta <2 mm 4,6 %

Hankkijalta puhdaskauran siementä

  • Puhdaskauran tuotannon perusta on gluteeniton viljelykierto. Tilan viljelyssä ei siis saa olla muita kotimaisia viljoja, vaan viljelykierto koostuu palkokasveista, öljykasveista, perunasta, sokerijuurikkaasta ja nurmesta.
  • Myöskään tilan käyttämä kuivuri, varastot ja puimurit eivät saa olla tekemisissä gluteenillisten viljojen kanssa.
  • Puhdaskaurakilossa saa olla enintään kaksi vierasta jyvää. Tämä vaikuttaa myös kylvösiemenen ostokriteereihin.
  • Hankkijalla puhdaskauran siemen tuotetaan erikseen ja puhdaskauran viljelijöille onkin tarjolla tähän käyttötarkoitukseen kohdennettua tuotantoa Meeri-kaurasta sekä syksystä 2020 alkaen myös Nellasta.