Rødhette-ohra menestyy multavalla maalla kuivanakin vuonna

Teksti ja kuvat Matti Jaatinen, asiantuntijamyyjä

 

Kankaan tilalla Lapualla on viljelyssä tänä vuonna uusi monitahoinen Rødhette-ohra. Soveltuvuus multavalle maalle, korkea satopotentiaali ja komea tähkä olivat syitä miksi lajike valikoitui Jussi Kankaalle viljelyyn. Rødhette kylvettiin tilan vieressä sijaitsevalle runsasmultaiselle lohkolle 8.5., jossa esikasvina lohkolla oli Helmi-kevätvehnä. Kylvötiheys oli n. 500 itävää siementä/m2. Kylvölannoitukseen Jussi käytti YaraMila NK1:stä sekä Starttiravinnetta.

Rødhetelle ruiskutettiin heti T0-vaiheessa Moddus Evo + YaraVita StarPhos MnP. Moddus Evolla tasataan viljan versojen kasvua niin, että ne kehittyvät samaan tahtiin sekä vahvistetaan juuristoa ja tukevoitetaan korren alaosaa. T1-vaiheessa lohkolta torjuttiin rikkakasvit uudella Pixxaro Premium – tuplapakkauksella sekä annettiin tautisuojaus Folicur Xpertillä. Lisäksi seokseen lisättiin pieni annos kasvunsäädettä. Pixxaro Premium oli puhdistanut pellon rikoista todella hyvin. Lippulehtivaiheessa tehty päätautitorjunta suoritettiin Propulse FX – yhdistelmän turvin. Samalla kertaa suoritettiin kolmas kasvunsäädekäsittely Moddus M:llä. Myös Lapualla kasvukausi on ollut kuiva ja vettä ei ole saatu oikeaan aikaan riittävästi. Tämän Rødhette-lohkon kohdalla tuli vettä toukokuun aikana n. 30 mm, suurin osa ennen orastumista. Kesäkuun sademäärä oli n. 40 mm.

 
Rødhette kasvustoa.

Rødhette on tuottanut olosuhteista huolimatta tiheän ja tasaisen kasvuston, jossa on myös ne paljon puhutut komeat tähkät. Lohkon hyvä kasvukunto, lajikkeen maalajisoveltuvuus sekä riittävä kasvinsuojelu ovat olleet varmasti niitä yksittäisiä tekijöitä, joiden avulla Rødhette näyttäisi tuottavan kuivanakin vuonna hyvän sadon.