Elatus™ Era – satotasoltaan kokeiden paras tautiaine

Sato kasvaa lehdessä – valitse Elatus Era
Elatus™ Era on aivan uudenlainen tautiaine, joka suojaa viljasatosi entistä tehokkaammin ja pitkäkestoisemmin.

Sato kasvaa lehdessä

Elatus™ Era on aivan uudenlainen tautiaine, joka suojaa viljasatosi entistä tehokkaammin ja pitkäkestoisemmin.

Uutta on, että Elatus™ Era sisältää samassa purkissa kahta oman tehoaineluokkansa parhaimmistoon kuuluvaa ainetta. Siinä yhdistyvät SDHI-tehoaine SOLATENOL™ sekä triatsoleihin kuuluva protiokonatsoli. Valmiste suojaa koko lehden tyvestä kärkeen. Kun koko lehti pysyy terveenä, kulkeutuvat ravinteet ilman häiriöitä lehdistä tähkän jyviin, mikä parantaa satoa.

Elatus™ Era antaa täydellisen suojan kaikkia viljan merkittävimpiä tauteja vastaan. Täysin kattava suoja tarkoittaa sitä, että enää ei tarvitse sekoittaa keskenään erilaisia tuotteita. Sama työ, mutta yksinkertaisesti parempi teho.

Vehnän lehtilaikkutaudit
Elatus™ Era tarjoaa aivan omaa luokkaansa olevan suojan vehnän DTR-pistelaikkua ja ruskolaikkua vastaan. Lisäksi sen teho harmaalaikkua vastaan on yksi markkinoiden parhaista.

Ohran lehtilaikkutaudit
Elatus™ Era torjuu myös ohran tärkeimmät laikkutaudit verkkolaikun sekä rengaslaikun ja tehoaa myös 2016 ensimmäisen kerran Suomessa havaittua uutta kasvitautia pantterilaikkua vastaan.

Ainutlaatuinen teho kaikkia ruostetauteja vastaan riippumatta siitä, onko kyseessä keltaruoste, ruskearuoste tai ohran ruoste, Elatus™ Era antaa tehokkaan ja pitkäkestoisen suojan ruostetartuntoja vastaan.

Koetuloksia
Elatus™ Era on ollut mukana Luken sekä Västankvarnin koetilan toteuttamissa neuvonnallisissa
kasvinsuojelukokeissa 2016 ja 2017. Sitä on vertailtu vanhoja ja tunnettuja strobiluriini + triatsoli yhdistelmiä sekä 2017 myös muita uusia SDHI-tautiaineita vastaan. Elatus™ Era on ollut molempina vuosina satotasoltaan kokeiden paras tautiaine. Koetuloksia julkaistaan pitkin kevättä. Aloitamme vuoden 2016 kokeista, koska 2017 tulokset odottavat vielä viimeisiä tarkistuksia.

Kevätvehnän tautiainekoe LUKE - Jokioinen 2016
Kevätvehnän tautiainekoe LUKE - Jokioinen 2016

Kevätvehnä 2016

Kevätvehnän tautiainekoe toteutettiin Jokioisilla 2016. Kokeessa mitattiin satotason lisäksi myös tautiaineiden tehon kestoa vehnän laikkutauteja vastaan. Alla olevassa kuvassa on mitattu tehokkuus DTR-lehtilaikkua ja ruskolaikkua vastaan 28 päivää ja 38 päivää ruiskutuksen jälkeen. Kuvasta näkyy että kaikki valmisteet ovat pitäneet suojan tauteja vastaan melko hyvin 28 päivän ajan. Tosin tautipaine ei myöskään ole ollut suuri, koska myös käsittelemättömässä kasvustossa yli 90% lippulehdestä on ollut puhdas.

Tilanne muuttuu kun ruiskutuksesta on kulunut 38 päivää. Tautipaine on kasvanut, koska käsittelemättömässä kasvustossa enää vain n. 25% lippulehdstä on puhdas taudeista. Myös muiden kuin Elatus™ -valmisteiden tehot ovat alkaneet hiipua, kun vastaavasti ElatusTM Era on pitänyt vielä yli 90% lippulehdestä taudeista vapaana. Myös jo viime vuonna käytössä ollut ja myös SOLATENOL™ -tehoainetta sisältävä Elatus Plus + Zenit yhdistelmä on säilyttänyt tehonsa 38 päivää ruiskutuksesta.


Kevätohra 2016

Ohrakokeissa Jokioisilla ja Inkoossa 2016 Elatus™ Era saavutti kärkipaikat suurimmalla sadolla. Taakse jäivät kaikki mukana olleet strobiluriini + triatsoli yhdistelmät sekä Inkoon kokeessa myös kilpaileva SDHI-valmiste.

Jos samoja kokeita tarkastellaan sadonlisäyksen kautta on Elatus Era ollut 12-15% parempi kuin paras strobiluriini + triatsoli yhdistelmä. Verrattuna heikoimpaan tautiaineyhdistelmään on sadonlisäys ollut 50 % suurempi tai Jokioisten kokeessa jopa lähes kaksinkertainen.

Tautiainekoe kevätohra NSL Västankvarn, Inkoo 2016 Sadonlisäys vs. käsittelemätön

Katso video. Martti Ylikleemola sai vuonna 2016 ELATUS™ Era valmisteella yli 30% sadolisän Soulmate ohrasta.

Lue aina käyttöohjeet ja noudata niitä. Huomioi kaikki varoituslausekkeet ja -merkit.

Antti Jaakkola
Syngenta Nordics A/S