Folicur Xpert tehoaa syysvehnän harmaalaikkuun eli Septoriaan

Lehdillä mustia itiökotelopulloja, joista puhkeavat itiöt leviävät kasvustossa ylöspäin.

Septoria eli syysvehnän harmaalaikku itää ja leviää hitaasti oireettomana, jonka vuoksi ihmissilmä ei näe taudinoireita ja sienen leviämistä, kuin vasta siinä vaiheessa, kun tauti on jo tehnyt tuhojaan. Oireeton leviäminen kestää kahdesta kolmeen viikkoon Suomen oloissa ja tämän aikana on tehtävä ensimmäinen torjuntaruiskutus, jolla estetään sienen leviäminen kehittyviin uusin lehtiin. Suomessa on havaintoja poikeuksellisen runsaista Septoria oireista syysvehnien alalehdillä.

Jos torjuntaa ei ole vielä tehty, kannattaa tarkistaa omien peltojen tilanne ja oireiset kasvustot ruiskuttaa pikimmiten Folicur Xpertillä tai uudella Inputilla. Käyttömäärä valmisteilla on 0,3-0,4 l/ha. Jos oireita on paljon ja kasvustot reheviä, suositamme 0,4 l/ha annosta.

Septoria muuntuu helposti, ja sitä vastaan on käytettävä monipuolisia valmisteita, joissa on tehoaineita eri tehoaineryhmistä. Uusi Input sisältää kahden tehoaineryhmän aineita, joista spriroksamiini on aivan uusi Suomessa. Inputilla saadaan yksin tai Amistarin viherrytysvaikutuksen kanssa torjuttua alkukesän Septorian leviäminen. Tähkäruiskutus tehdään myöhemmin joko Inspiro Packilla tai Elatus Eralla, jotka molemmat tehoavat Septoriaan erinomaisesti.