Vixeran: Satoa ilmasta – Ilmasta satoa

Vertti-ohra Limingassa 2023. Vasemmalla käsittelemätön ja oikealla Vixeran-käsitelty.
Vertti-ohra Limingassa 2023. Vasemmalla käsittelemätön ja oikealla Vixeran-käsitelty.

Vixeran sisältää luonnosta eristettyä bakteeria, joka sitoo ilmakehän typpeä. Kasvin pinnalla kasvaessaan sen sitoma typpi päätyy lehtien ja juurten kautta kasvin käyttöön. Vixeran ruiskutetaan kasvustoon kasvukauden alkupuolella, minkä jälkeen se lisääntyy ja levittäytyy itse kasvissa.

Kuten palkokasveilla, Vixeranin sisältämä bakteeri elää symbioosissa kasvin kanssa: bakteeri sitoo ilman typpeä kasvin ulottuville ja kasvilta se saa muita ravinteita omaan käyt­töönsä. Juurinystyröiden sijaan Vixeranin sisältämä bakteeri elää yksittäisinä soluina kasvin pinnalla ja sisällä. Vixeran sisältää Azotobacter salinestris -bakteerin kantaa CECT 9690.

Vixeran ruiskutetaan kasvustoon kasvinsuojeluruiskulla, minkä jälkeen bakteeri kolonisoi kasvin lehdet ja juuret ja alkaa sitoa typpeä. Vixeran-käsittely tulee tehdä aikaisin kasvu­kaudella, jotta se ehtii aloittamaan typensidonnan ajoissa. Lannoituksen suunnittelussa Vixeranin tekemän typensidonnan voi ottaa huomioon niin, että se joko korvaa osaa typpilannoituksesta tai tulee sen lisäksi.

Vixeran toimii kaikilla kasveilla, mutta toistaiseksi kokemuksia on kertynyt viljasta ja rehunurmesta. Kevätviljalla se ruiskutetaan kasvustoon pensomisen alussa ja syysviljalla aikaisin keväällä kasvun lähdettyä liikkeelle. Vixeranin käyttö on helppoa, sillä sen voi sekoittaa useimpien kasvinsuojeluaineiden ja lehtilannoitteiden kanssa. Ruiskutusliuoksen pH:ta voimakkaasti muuttavat valmisteet eivät sovi seokseen, sillä bakteeri on elävä olento ja matala pH tuhoaa sen. Viljalla riittää yksi käsittely, kun taas nurmella suositellaan uutta käsittelyä odelmalle sadonkorjuun jälkeen.

Uusi mahdollisuus typpilannoitukseen

Vuonna 2022 Vixeran oli laajoissa kokeissa Euroopassa syysviljoilla. Kokeissa Vixeran korvasi keskimäärin 30 kg mineraalilannoitteena annettua typpeä. Vuonna 2023 se oli jo myynnissä monessa Euroopan maassa. Kokeita on jatkettu vuonna 2023 ja Suomessa mukana olivat myös kevätviljat. Toistaiseksi saadut havainnot Suomessa osoittavat, että Vixeran ainakin lisää kasvien typpi­pitoisuutta, mikä näkyy lehtivihreämittauksessa ja sadon valkuaispitoisuudessa. Varsinaisia satotuloksia ei vielä tähän mennessä ole ehditty koostaa.

Kuvassa olevassa kasvustossa molemmilla puolilla oli sama perus­lannoitus, mutta Vixeran-käsitellyllä puolella oli käytettävissä enemmän typpeä. Lehtivihreämittaus osoitti eroksi 40 kg. Lakoontumisen vuoksi satoeroa ei voitu luotettavasti määrittää.

Vixeran avaa uusia mahdollisuuksia viljan typpilannoitukseen. Kauden 2023 ensimmäisten kokemusten perusteella kasvit hyötyvät siitä, kun ne kasvavat normaalisti. Mikäli kasvusto kärsii esim. kuivuudesta, ei typpibakteeri sitä pelasta. Vixeran ei korvaa mineraali­lannoitteilla tehtävää perustyppi­lannoitusta eikä vehnällä tähkävaiheen valkuaislannoitusta, vaan se tulee kohdistaa kasvuston korrenkasvun aikaiseen typpihuoltoon. Hyvän sadon saamiseksi täytyy huolehtia myös kaikista muista kasvin tarvitsemista ravinteista. Mikäli kasvusto saa maasta yllin kyllin typpeä, ei se Vixeranista hyödy. Vixeran soveltuu myös luonnonmukaiseen tuotantoon.

Lisätiedot: Syngenta.

Vixeran tulee markkinoille kaudelle 2024 Hankkijan kautta.

Liittyvät tuotteet