Moddus siemenheinän ja -apilan laonestoon

Siemenheinän ja -apilan lakoontuminen hankaloittaa puintia, mikä johtaa satotappioihin. Erityisiä haasteita puinnille aiheuttavat kosteat korjuuolosuhteet tai että kasvusto kaatuu koko pituudeltaan niin, että sen saaminen puintipöydälle on vaikeaa.

Parhaan puintiajankohdan määrittäminen voi olla haasteellista, mikäli kasvusto on kehittynyt epätasaisesti. Pääverso alkaa jo varistaa, kun sivuversot ovat vielä keskenkasvuisia.

Moddus M ja Moddus Evo lyhentävät siemenheinällä korren pituutta sekä tasaavat versojen kehittymistä. Moddus M on myös hyväksytty (minor-use -rekisteröinti) puna-apilan kasvunsäätöön.

Moddus M on hyväksytty siementimoteille ja nurminadalle ja Moddus Evo kaikille siemenheinille. Siemenheinällä käyttöaika on heinän 1-2-solmuvaiheesta lippulehdelle. Pääpaino säädössä kannattaa kohdistaa korrenkasvun alkuun, sillä silloin käsittely tasaa kasvuston kehittymistä parhaiten. Lakoherkillä pelloilla kannattaa käsittely jakaa kahteen ajoon.

Erityisesti nurminadalla jaettu käsittely tuntuu toimivan parhaiten. Nykyiset natalajikkeet ovat lehteviä ja niiden puinti onnistuu parhaiten, kun röyhyn muodostaneet korret saa pidettyä muun kasvuston yläpuolella.

Puna-apila käsitellään Moddus M:llä sen pituuskasvun alkaessa, kasvuston ollessa 10-25 cm korkeaa. Yksi käsittely. Käsittely tasaa apilan kehittymistä puintikuntoon.

Moddus siemenheinän ja -apilan laonestoon

Käyttömäärät

Tuote Kasvilaji Käyttömäärä kertaruiskutuksessa Käyttömäärä, kerta-annos jaetussa käsittelyssä
Moddus M Timotei, nurminata 0,6-0,8 l/ha 0,4 l/ha
Moddus Evo Siemenheinät 0,4-0,8 l/ha 0,4 l/ha
Moddus M Puna-apila 0,8-0,9 l/ha -

Rikkakasvien torjunta kannattaa yleensä tehdä ajoissa ennen laonestokäsittelyä. Siemenheinällä voi myös torjua tauteja Amistarilla (0,5 l/ha, ei olkien käyttörajoitusta), minkä voi yhdistää laonestoon. Myös lehtilannoituksen voi yhdistää kasvunsäätöön.

Lue aina käyttöohjeet ja noudata niitä. Huomioi kaikki varoituslausekkeet ja –merkit.


Arto Markkula
Syngenta Nordics A/S

Liittyvät tuotteet