Ympact-peittauksella mahtava sadonlisä Laihian koeruuduilla

Hankkija aloitti syksyllä 2022 ohran ja kevätvehnän peittaamisen perinteisen kemiallisen peittauksen lisäksi Ympact-valmisteella. Nyt Ympact on lisätty myös kauralle sekä syysviljoille. Tilapeittaukseenkin valmistetta on saatavilla.

Ympact on ravinnepeittausvalmiste, joka sisältää viljan itämisen kannalta tärkeimpiä ravinteita: kuparia, mangaania ja sinkkiä. Ravinteet sidotaan ainutlaatuisiin orgaanisiin molekyyleihin, joiden ansiosta ne ovat itävälle siemenelle erittäin helposti saatavilla varhaisen kasvun aikaan. Jos itävällä siemenellä ei ole riittävästi näitä tärkeitä hivenravinteita saatavilla, niin Ympactin avulla varmistetaan niiden nopea saanti.

"Näkyviä vaikutuksia heti kasvuunlähdön alussa."

Ympactilla on näkyviä vaikutuksia heti kasvuunlähdön alussa. Maan päällä Ympact-käsittely näkyy tasaisena ja nopeana orastumisena. Mitä nopeammin oraat pääsevät maan pinnalle ja alkavat yhteyttää, sitä nopeammin ne pystyvät hyödyntämään maan kosteutta ja annettuja ravinteita. Myös maan alla vaikutus on selvästi nähtävissä, sillä Ympactin ansiosta juuristo kehittyy nopeammin ja laajemmaksi, jolloin kasvi pääsee hyödyntämään laajemmalta alalta maaperässä olevaa vettä sekä maaperän ravinteita.

 

KESÄN 2023 KOKEISSA HUIMIA TULOKSIA

Hankkijan Laihian koekentällä tehtiin 2023 kasvukaudella Proxy-kauralla koe Ympactilla. Ruudut kylvettiin samasta siemenerästä otetuilla siemenillä, erona vain Ympact-käsittely. Satotulokset olivat odotettua paremmat. Ympact toi Proxylla 15 prosentin sadonlisän kontrollikäsittelyyn verraten. Kilogrammoissa ero oli hieman yli 1000 kg. Tämä satoero oli huomattavasti isompi kuin odotimme, mutta koe osoitti, että tietyissä olosuhteissa Ympactin tuki alkukasvukauteen kertautuu myöhemmissä kasvun vaiheissa. Taloudellisesti sijoitus Ympactiin oli erittäin kannattava. Helmikuun 2024 hintatasolla satotuotto oli noin 240 euroa/ha korkeampi Ympact-peittauksella.

 

Teksti: Tuomas Uusitalo, Hankkija Oy