Kauden YaraVita-uutuustuotteet

Yara toi myyntiin kaudelle 2020 ensimmäisen aidon biostimulanttituotteensa, merileväpohjaisen YaraVita BIOTRACin ja kauden 2021 uutuuslehtilannoite on biostimulantilla terästetty moniravinteinen YaraVita MULTICROP BIO. Merilevän stressiä lievittävää vaikutusta voidaan nyt hyödyntää myös peltokasviviljelyssä. Molemmat ovat nestemäisiä ja lehtivaikutteisia ja niitä voidaan käyttää kaikkien kasvien käsittelyyn.

YaraVita Biotrack

Yara Kotkaniemen hyvillä lohkoilla YaraVita BIOTRAC on lisännyt keskimäärin neljä prosenttia kevätvehnän satoa 2018¬–2020. Ensimmäisessä tärkkiperunakokeessa viime kesänä YaraVita BIOTRAC antoi poutivalla lohkolla yli 4 t/ha lisäsatoa (15 %) ja 1,2 %-yksikköä korkeamman tärkkipitoisuuden (Taulukko 1).
YaraVita BIOTRACin käyttösuositus on 1–3 l/ha kaikilla kasveilla ja jo alhaisilla käyttömäärillä on saatu hyviä tuloksia. YaraVita BIOTRACia annetaan muutama päivä ennen stressiolosuhteita ja kahden viikon kuluttua uudelleen. Alkukesän kuivuuteen voi varautua YaraVita BIOTRACillä. Käyttöohjeet eri kasveille löytyvät yara.fi/lannoitus/biostimulantit.

Taulukko 1. YaraVita Biotrack -käsittelyn vaikutus perunan mukula- ja tärkkelystasoon.

YaraVita Multicrop Bio

Käsittelemätön rapsi (vasemmalla) ja YaraVita Multicrop Bio -käsitelty rapsi (oikealla).

Kauden 2021 uutuus on YaraVita MULTICROP BIO. Se on lehtiravinne, jossa on pieni määrä merileväpohjaista biostimulanttia. Nimensä mukaisesti se taipuu moneen käyttöön, mutta kohdekasveja ovat öljy- ja palkokasvit sekä kumina. Tuote sopii myös avomaan vihannesten ja apilapitoisen nurmen käsittelyyn. Tuote on aito nestelannoite ja sekoittuu YaraVitojen tapaan hyvin kasvinsuojeluun. Tarkista sekoitettavuus Yara.fi/lannoitus/lannoitteet/YaraVita.

YaraVita MULTICROP BIO tukee juuriston työtä kasvin ravinnetarpeen tyydyttämisessä ja sen biostimulanttilisä parantaa ravinteiden tehoa. Sen käyttömäärä on 3 l/ha kaikilla kasveilla ja uusintakäsittelyn aikaisintaan kahden viikon kuluttua. Ensimmäinen käsittely tehdään, kun pellolla on kunnollinen kasvusto. Tehokkain tuotteen käyttöaika on ennen kasvuston voimakasta kasvuvaihetta, kuten varrenkasvua.

Koostumus: typpi 75 g/l, magnesium 15 g/l, rikki 29 g/l, boori 60 g/l, mangaani 15 g/l ja molybdeeni 2 g/l