Kaura kasvoi kierrätyslannoitteella

Kevättalven lannoitteiden saatavuustilanne sekä hintataso saivat tilan isännän miettimään uudenlaista lannoitussuunnitelmaa.

"Kierrätyslannoitteet ovat tulevaisuudessa osa tavanomaisen tilan lannoitusta."

Kaura
Perunalaatikoita ja tilan isäntäväki
Ruokaperunan lisäksi tilalla viljellään porkkanaa ja kevätviljoja. Tilan pihapiirissä sijaitsee kuorimo, jossa peruna jatkojalostetaan ja toimitetaan lähiseudun suurtalouskeittiöille, tukuille ja kaupoille.

Ari ja Maarit Ojamäki ovat lammilaisen perunatilan isäntäväki. Tilan viljelykasvien lannoituksessa on käytetty viime kesään asti pelkästään mineraalilannoitteita. Asiantuntijamyyjä Veli-Antti Silpola esitteli Arille uuden YaraSuna Bio Plus 10-4-1 -kierrätyslannoitteen. Perusteellisen harkinnan jälkeen hän päätyi tilaamaan kierrätyslannoitetta. Ari kertoi, että eniten uudessa lannoitteessa mietitytti rakeen toimivuus kylvölannoittimessa.

Perunan jälkeen viljelykierrossa oli kaura, jonka kylvölannoituksessa käytettiin YaraSuna Bio Plussaa 300 kg/ha. Ennen kylvöä lannoitteen toimivuutta testattiin kylvökoneessa kiertokokeilla. Ari kiittelee lannoitteen hyvää toimivuutta Väderstad Rapid -kylvökoneessa.

Kylvön jälkeen kaura orastui hyvin eikä kasvuunlähdössä ollut eroa verrattuna tavanomaisella lannoitteella lannoitettuun. Orastumisen ja hyvien satonäkymien pohjalta tehtiin vielä oraslannoitus YaraBela Suomensalpietarilla 200 kg/ha. Kierrätyslannoitteella lannoitetusta kaurasta saatiin hyvä sato. Ari on uuden lannoitteet toimivuuteen kokonaisuudessaan tyytyväinen. Hän näkeekin, että kierrätyslannoitteet ovat tulevaisuudessa osa myös tavanomaisen tilan lannoitusta.

Maarit ja Ari arvelevat, että kierrätyslannoitteiden käyttö lisääntyy tavanomaisilla tiloilla. Tilalla ollaan viime kesän kokemuksen jälkeen kiinnostuneita käyttämään YaraSuna Bio Plus 10-4-1 -lannoitetta ruokaperunan viljelyssä. Ari toivoo, että markkinoille tulevat kierrätyslannoitteet on valmistettu kotimaisista raaka-aineista ja että niiden hinta pysyy kohtuullisena.

– Tulevaisuus muuttuu niin hurjaa vauhtia, että pitää olla valmis muutoksiin, Maarit sanoo.


Teksti ja kuva: Taina Salminen, Hankkija Oy

Liittyvät tuotteet