YaraMila Y4 varmisti laadukkaan ykkössadon Tyrnävällä

Hankkijan kasvuohjelman koeruutuja on tänäkin kesällä neljällä paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Ensimmäisen nurmisadon analyysitulokset ovat valmistuneet ja alustavia tuloksia voidaan jo raportoida.

YaraMila Y4 nurmi sato 2023

Runsasmultainen, kaliköyhä nurmilohko

Tyrnävällä testataan Kasvuohjelman satoisuutta runsasmultaisella hietamoreenilla, johon viljavuusanalyysin perusteella on ensimmäisen nurmisadon lannoitteeksi valittu YaraMila Y4. Viljavuuskalium on lohkolla huononlainen.

YaraMila Y4 – lannoitteella varmistetaan hyvä nurmisato

Runsasmultaisella nurmilohkolla, joka on lannoitettu säännöllisesti myös karjalannalla, on typen vapautuminen nollaruudulla suurta. Maasta vapautuvan typen turvin myös nollaruudun kuiva-ainesato on korkea.

Tulee kuitenkin muistaa, että maasta vapautuvien ravinteiden määrä vaihtelee vuosittain suuresti. Jotta nurmirehun määrä ja laatu olisi vuosittain tavoitetasolla, kannattaa ensimmäinen nurmisato aina lannoittaa nurmisadon ravinnetarpeen mukaisesti.

Tällä nurmilohkolla nurmirehun suuri sato ja tavoitteellinen rehun laatu varmistettiin YaraMila – lannoitteella. Huippulaatuista ensimmäistä nurmirehua korjattiin 4 200 kg ka/ha. Nurmirehun D-arvo, NDF-kuitu ja raakavalkuaispitoisuus sekä kivennäis- ja hivenainepitoisuudet olivat tavoitetasolla.

Yaran lannoitteilla nurmirehun seleenipitoisuus tavoitetasolle

Nurmirehun osuus märehtijöiden ruokinnassa on merkittävä
Nurmirehun osuus märehtijöiden ruokinnassa on merkittävä ja siksi sen kivennäis- ja hivenainekoostumuksella on merkitystä.

Tasalaatuinen nurmirehu helpottaa ruokinnan suunnittelua. Nurmirehun osuus märehtijöiden ruokinnassa on merkittävä ja siksi sen kivennäis- ja hivenainekoostumuksella on merkitystä.

Nurmirehun riittävä seleenipitoisuus takaa koko karjan hyvinvoinnin. Yaran lannoitteissa seleeni on lisätty lannoitemassaan ja siksi se levittäytyy peltolohkolle tasaisesti ja varmistaa nurmirehun tasaisen seleenipitoisuuden.

Nurmisadon määrä ja seleenipitoisuus 2023
Nurmisadon määrä ja seleenipitoisuus Hankkijan kasvuohjelman ruuduilla. (Tyrnävä 2023).
 

Mervi Seppänen
Kehityspäälikkö
YaraSuomi

Liittyvät tuotteet