YaraSuna Bio Plus Mustialan koulutilalla

Kahden huonon vuoden jälkeen satokausi 2022 oli suotuisa myös koetoiminnassa. Kokeista saatiin kunnollisia tuloksia, kun kasvustot pystyivät käyttämään erilaiset panostukset, kuten ravinteet tehokkaasti hyväkseen.

RAVINTEIDEN KIERRÄTTÄMINEN UUDELLEEN KÄYTTÖÖN on järkevää, kun kierrätys on tehokasta ja taloudellista. YaraSuna-peltolannoitteet ovat orgaanispohjaisia, ts. niissä on ravinteiden lisäksi orgaanista eli eloperäistä ainesta. Teknisesti halkaisijaltaan 4 mm pelletit toimivat perinteisissä kylvölannoittimissa, käyttömäärä voi olla aina 900 kg/ha asti.

Kierrätyslannoitteet sopivat hyvin osaksi tavanomaista viljelyä. Esimerkiksi kevätvehnän lannoituksen voi jakaa YaraSuna Bio Plus 10-4-1 peruslannoitukseen (1/2 typestä) ja jatkaa lisälannoittamalla YaraBela Suomensalpietarilla. Nykyiset YaraSuna peltolannoitteet ovat myös luomukelpoisia ja toimivat hyvin täydennyslannoitteena luomussa.

Uusin kierrätyslannoitesarjan tuote on YaraSuna Bio Plus, jossa on ravinteiden ja eloperäisen aineksen lisäksi maaperän aktiivisuutta kiihdyttävää apuainetta. Apuaine lisää lannoitteen ravinteiden vapatumista kasvien käyttöön erityisesti kasvukauden alun viileissä olosuhteissa.

YARASUNA BIO PLUS 10-4-1:LLA REILUSTI SADONLISÄÄ

YaraSuna kokeita tehtiin kaudella 2022 tutkimuslaitosten lisäksi maatiloilla. Yksi kohde oli Hämeen Ammattikorkeakoulun Mustialan luomukoulutila. Koetta varten perustettiin noin hehtaarin suuruisia koealoja, jossa YaraSuna lannoitekäsittelyitä verrattiin lannoittamattomaan. Näin voitiin "Ravinteiden ja eloperäisen aineksen lisäksi maaperän aktiivisuutta kiihdyttävää apuainetta." lannoitusvaikutusta havainnoida suurilta luomualoilta. Käsittelyjä oli kaksi, YaraSuna Bio Plus 10-4-1:llä 60 kg N/ha, 90 kg N/ha. Lannoitekäsittelyiden ulkopuolelle jäi lannoittamaton kontrollikäsittely. Satoarviot tehtiin puimalla koko koealue ja punnitsemalla sato suursäkeissä.

"Ravinteiden ja eloperäisen aineksen lisäksi maaperän aktiivisuutta kiihdyttävää apuainetta."

Yarassa on laskettu, että YaraSuna Bio Plussan typenkäytön ns. korvausarvo on 75 %, eli sen typen teho vastaa 75 % väkilannoitetypen tehosta. Lisäksi YaraSuna Bio Plussan sisältämä eloperäinen aines auttaa ylläpitämään maan viljavuutta erityisesti yksipuolisessa kasvintuotannossa. Eloperäistä ainesta YaraSuna Bio Plussassa on noin 70 %, eli hiileksi laskettuna > 200 kg/ha. Tämän lisäyksen vaikutus näkyy vasta pitkällä tähtäimellä.

 

Teksti: Tapio Lahti, kiertotalousagronomi, YaraSuomi
Kuvat: Timo Teinilä, Mustialan kuva-arkisto ja Rauno Laine