Sila-Bac säilöö helposti ja varmasti

Lassi (oik.) ja Timo Torniainen esittelevät laadukasta säilörehua Tuomo Savolaiselle ja Kalle Montoselle.
Lassi (oik.) ja Timo Torniainen esittelevät laadukasta säilörehua Tuomo Savolaiselle ja Kalle Montoselle.

Pioneer Sila-Bac-säilöntäaine tarjoaa helpon ja turvallisen vaihtoehdon nurmisäilörehun säilöntään. Pienannosteluun soveltuvan biologisen säilöntäaineen käyttäjiä miellyttää turvallisuuden lisäksi vähäinen veden tarve.

– Näyttää erinomaiselta, toteaa Hankkijan tuoteryhmäpäällikkö Tuomo Savolainen tutkiessaan Ristiinassa Ruskealan tilan säilörehupaalia.
– Tuoksukin on hyvä ja rehuarvot näyttävät rehun olevan ensiluokkaista, hän sanoo tuubiin säilöttyä rehupaalia pöyhiessään.
Ruskealan tila on käyttänyt parin vuoden ajan uutta biologista Pioneer Sila-Bac-säilöntäainetta.
– Kokemukset ovat positiivisia, tilan isäntä Timo Torniainen sanoo.

Sila-Bac-säilöntäaine säilöttävän kohteen mukaan

Pioneer Sila-Bacin ytimenä ovat erilaiset homo- ja hetero­fermentatiiviset bakteerikannat, jotka tuottavat hallitun maitohappobakteerikäymisen ja sen myötä saavat aikaan nopean pH:n laskun. Samalla estetään homeiden ja hiivojen kasvu sekä jälkilämpeneminen.

Sila-Bac-säilöntäainevalikoimassa on kolme tuotetta, joiden bakteerivalikoima vaihtelee käyttötarpeen mukaan.

Tuomo Savolaisen mukaan Sila-Bac 1188 on tarkoitettu yleistuotteeksi nurmisäilörehulle.

– Se toimii laajalla käyttöalueella ja laskee rehun pH:n nopeasti. 1188:n käyttöä suositellaan erityisesti apilaa tai palkokasveja sisältävälle rehulle tai kokoviljasäilörehulle. Rehun kuiva-ainepitoisuus voi vaihdella välillä 25–40 prosenttia.

Esikuivatetulle ja hyvissä olosuhteissa korjatulle nurmirehulle suositus on Sila-Bac Kombi 11G22 Rapid React. Se toimii parhaiten, kun rehun kuiva-ainepitoisuus on 30 prosenttia tai enemmän.

– Kombi ehkäisee homeiden ja hiivojen kasvua ja estää jälkilämpenemistä, Savolainen sanoo ja toteaa sen soveltuvan hyvin myös kokoviljasäilörehulle.

Erittäin kuiville ja karkeille rehuille, kuten esimerkiksi kuivaheinälle Savolainen suositus on Sila Bac Stabilizer 11A44, joka estää erityisesti homeiden ja hiivojen kasvua.

– Näillä rehuillahan ei tarvita pH:n laskua, Savolainen sanoo.

Asiakkaatkin tyytyväisiä Sila-Bacilla tehtyyn rehuun

Sila-Bacin annosteleminen on helppoa
Sila-Bacin annosteleminen on helppoa, Lassi Torniainen näyttää. Jauhepurkkiin lisätään vesi, sekoitetaan ja seos kaadetaan Pioneer Appli-Pro-annostelijan säiliöön. Päivän tarpeisiin riittää useimmiten 10–20 litraa vettä ja pari purkillista Sila-Bacia.

Torniaisten Ruskealan tilalla on 45 emolehmää, joiden ruokinta perustuu nurmisäilörehuun. Omalle karjalle paalataan tuhannen paalia vuodessa ja toinen mokoma urakoidaan lähiseudun tiloille. Omat paalit säilötään tuubiin, mutta urakoidut paalit kääritään yksittäisiin paaleihin.

Urakointiasiakkaina on paitsi nautatiloja myös hevostalleja. Palaute on ollut hyvää ja hevostilatkin ovat olleet tyytyväisiä Sila-Bacilla tehtyyn rehuun.

Timo Torniainen sanoo, että rehunteossa on kokeiltu kaikkia kolmea Sila-Bac-tuotetta. Kokemuksenaan hän toteaa, että apilaa sisältäville rehuerille kannattaa käyttää Sila-Bac 1188:aa ja kuivalle heinälle Sila-Bac Stabilizeria.

Tuomo Savolainen vahvistaa Torniaisen kokemukset.
– Apilan puskurikapasiteetti on korkea, joten sillä tarvitaan nopeaa pH:n laskua. 1188 sisältä juuri niitä bakteerikantoja, jotka laskevat pH:n. Ja hevosheinille oikea valinta on tosiaankin Sila-Bac Stabilizer.

Sila-Bac-säilöntäaineet ja Pioneer Appli-Pro-pienannostelulaite – helppo käyttää ja säilyttää

Biologisen Pioneer Sila-Bac-säilöntäaineen etuja on käytön helppous ja turvallisuus.
Biologisen Pioneer Sila-Bac-säilöntäaineen etuja on käytön helppous ja turvallisuus. Purkillinen riittää jopa 50 säilörehutonnin säilöntään.

Hyvän säilyvyyden lisäksi Sila-Bac-säilöntäaineet tarjoavat erittäin helpon käsiteltävyyden. Sila-Bac voidaan annostella myös Pioneer Appli-Pro-pienannostelulaitteella. Tällöin tarvittava vesimäärä on erittäin pieni, pienimmillään ainoastaan litra 100 rehutonnia kohti.

– Yleensä sekoitan tuon purkillisen kymmeneen litraan vettä ja sillä paalaan noin sata paalia, Lassi Torniainen sanoo.

Jauhemainen Sila-Bac liukenee erittäin hyvin veteen, ja säilöntäaine on nopeasti käyttövalmis. Mikäli annostelijan säiliöön jää säilöntäainetta tai olosuhteiden muuttuessa halutaan vaihtaa toiseen Sila-Bac-säilöntaineeseen, ei sekään haittaa.

– Pienet määrät voi aivan hyvin sekoittaa toiseen aineeseen. Toisaalta sekoitettu Sila-Bac säilyy hyvin jääkaapissa muutamia päiviä tai sen voi jopa pakastaa, Tuomo Savolainen sanoo.

– Avaamattomat Sila-Bac-purkit voi säilyttää huoneenlämmössä, sillä säilöntäaine on pakastekuivattu ja purkki on suljettu ilmatiiviisti.

Sila-Bacilla tehty säilörehu näyttää säilyvän erittäin hyvin myös ylivuotiseksi, kunhan muovit vain säilyvät ehjinä. Tosin esimerkiksi linnun nokkaiseman reiän kohdalla Sila-Bac Kombi 11G22 Rapid React näyttäisi toimivan varsin hyvin.

– Kombilla tehdyssä rehussa on havaittu pilaantuneen kohdan jäävän varsin pieneksi ja rajoittuvan vauriokohtaan, Tuomo Savolainen sanoo.

Teksti ja kuvat: Matti Turtiainen