Kahukärpäset tarkkailuun syysviljalohkoilla

Aikaisin tehty kylvö ja lämpimät säät altistavat syysviljan kahukärpäselle. Niiden tarkkailu tulee aloittaa heti kylvön jälkeen, mikä onnistuu kelta-ansoja käyttämällä. Kahukärpänen on pieni musta hyönteinen ja se on noin 3 mm pitkä.

Tuhot aiheuttaa kärpäsen toukka, joka syö kasvin kasvupisteen. Oireena on, että nuorin lehti kuivuu, kun sen tyvi pureman vuoksi katkeaa. Vioitus johtaa kasvin tuhoutumiseen. Toukka pystyy pureutumaan vain 1-4 -lehtivaiheessa olevaan oraaseen. Suuremmaksi ehtineeseen oraaseen se ei enää pysty. Aikuisen kärpäsen lento ja muninta edellyttävät +14 °C. Yleensä tuho alkaa pellon reunoista, joihin kärpäset tulevat ojan pientareilta.

Torjunta kohdistetaan aikuisiin lentäviin kärpäsiin, jotta ne eivät munisi kasvien tyviin. Torjuntapäätöksen tekoon kannattaa käyttää puolikkaita A4:n kokoisia kelta-ansoja, joita asetetaan 1 kpl/5 ha. Torjunnan kynnysarvo on, kun ansaan tarttuu 5 kärpästä vuorokauden kuluessa.

Torjunnan ajankohta on syysviljan 1-2– lehtiasteella ja sopiva valmiste on Karate Zeon. Käyttömäärä on 0,075 – 0,1 l/ha. Karate Zeon paitsi tuhoaa aikuiset kärpäset, se myös jättää kasvin pintaan pitkäaikaissuojan, mitä kärpänen karttaa.

Lue aina käyttöohjeet ja noudata niitä. Huomioi kaikki varoituslausekkeet ja –merkit.


Teksti: Arto Markkula
Syngenta

Kahukärpäsen aiheuttama vioitus syysviljan oraassa.
Kahukärpäsen aiheuttama vioitus syysviljan oraassa.
Kuvassa vertailussa Karate Zeonilla käsitelty ruis ja kahukärpäsvioittunut ruis keväällä. Kuvassa myös kahukärpäsiä ja kaskaita kärpäspaperissa.
Liittyvät tuotteet