Rohkeasti heti mukana hiilisertifikaattiohjelmassa

Viiman Maatila oli keväällä 2023 yksi ensimmäisten suomalaistentilojen joukosta, jotka päättivät lähteä kokeilemaan uudistavaa viljelyä Agreenan ohjelmassa. Tilan toiminnasta vuodesta 2008 saakka vastannut Jari Naisniemi, 46, jakaa kokemuksiaan ohjelmasta Agreenan ja Hankkijan kanssa.

 
Agreena uudistava viljely, kokemuksia
Jari Naisniemi kertoo, että Viiman Maatilalla on jo entuudestaan tehty paljon uudistavan viljelyn toimia, esimerkiksi lisätty yleistä kasvipeitteisyyttä lohkoilla.
 

– Oli sattuman kauppaa, että törmäsimme Agreenaan. Huomasimme kuitenkin heti, että ohjelma tukee monia periaatteita, joita olemme kokeilleet ja noudattaneet tilallamme, Jari kertoo.

– Oma matkamme uudistavaan viljelyyn on vielä alussa, joten siinä mielessä tutustuimme Agreenaan juuri oikeaan aikaan.

Kestävyys ja ympäristöystävällisyys eivät ole Viiman Maatilalla vieraita aiheita. Tilalla on esimerkiksi toteutettu luomuviljelyä jo viiden vuoden ajan.

Luomuviljely ja uudistava viljely jakavat monia samoja periaatteita. Molemmat viljelymuodot esimerkiksi kannustavat eloperäisten lannoitteiden käyttöön ja luomussa kemiallinen kasvinsuojelu on kielletty. Viiman tilalla on jo pitkään pyritty lisäämään lohkojen yleistä kasvipeitteisyyttä ja vähentämään maan muokkausta aina kun mahdollista - siis toimia, jotka kuuluvat myös uudistavan viljelyn keskeisiin periaatteisiin. Vaikka luomuviljely eroaa osittain uudistavasta viljelystä, on näillä Jarin mukaan enemmän yhdistäviä kuin erottavia tekijöitä. Viiman Maatilalla on havaittu, että maatalouden vastuullisuus on esillä paljon erilaisten projektien ja ohjelmien kautta, jotka haastavat viljelijöitä kestäviin viljelymenetelmiin.

– En tiedä, voimmeko vielä puhua laajemmasta trendistä, mutta eri kompensaatiomalleja, joissa viljelijää palkitaan ympäristöystävällisyydestä, on näkynyt enemmän ja enemmän viime vuosina.

 

”Jos jokin ei toimi, viljelijä ei menetä mitään."

 

Miksi juuri Agreenan ohjelma sopi Viiman Maatilalle?

– Agreena on ainoa tietämäni ohjelma, joka myöntää viljelijöille oikeita hiilisertifikaatteja, eivätkä lisätulot ole esimerkiksi sidottu viljan hintaan. Toimien mitattavuus on mielestäni paremmin näkyvillä sertifikaattien avulla, Jari toteaa.

Kiinnostus Agreenaa kohtaan johti siihen, että Viiman Maatilalla otettiin asiaksi perehtyä ohjelmaan. Kun tilalta otettiin ensimmäistä kertaa yhteyttä Hankkijan asiantuntijoihin ja Agreenaan, heillä oli jo itsellään kattavat perustiedot ohjelman pääpiirteistä.

– Mielestäni yhteistyömme on toiminut sujuvasti ja riittävän vauhdikkaasti. Kun meillä oli kysymyksiä, niitä pohdittiin yhdessä, Jari kertoo.

Prosessin aikana oli puhetta muun muassa siitä, miten luomuviljely sopii Agreenan ohjelmaan, ja millaisia ratkaisuja löydämme yhdessä esimerkiksi maan muokkauksen ja monivuotisten kasvien kannalta.

– Oikeastaan vaativin kohta ohjelmaan mukaan lähtemisessä oli se, että kävimme itse lisäämässä kaikki lohkot alustalle yksitellen. Myöhemmin selvisi, että tämän työn olisi voinut välttää käyttämällä Excel-taulukkoa, jonka avulla tiedot saa alustalle kerralla, Jari nauraa.

Viiman Maatilalla on seuraavaksi edessä juuri sulkeutuneen satovuoden tietojen lisääminen alustalle, mikä on viimeinen askel viljelijälle ennen sertifikaattien myöntämistä. Jari tiivistää ajatuksiaan ohjelmasta näin:

– Agreenassa on se hauska puoli, että mukaan lähteminen on helppoa. Jos jokin ei toimi, viljelijä ei menetä mitään.

 

Infoa Agreenasta

Agreena uudistava viljely

• Agreena tarjoaa viljelijöille lisätuloja uudistavan viljelyn menetelmistä hiilisertifikaattien avulla.
• Kahden vuoden aikana Agreena on maksanut ohjelman viljelijöille yli kuusi miljoonaa euroa hiilisertifikaattien kautta.
• Agreenan pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa.
• Agreenan ohjelmassa on viljelijöitä 17 Euroopan maassa.
• Liittyäksesi ohjelmaan ja tienataksesi lisätuloja satovuodelta 2024, käy osoitteessa www.agreena.com/fi tai ota yhteyttä Hankkijan uudistavan viljelyn asiantuntijaan.

Agreenan ja Hankkijan yhteistyö mahdollistaa viljelijöille sertifikaattien lisäksi myös muita lisätuloja. Hankkija ostaa uudistavasti tuotettuja raaka aineita viljelijöiltä, jotka ovat mukana Agreenan ohjelmassa. Tämän myötä myydylle sadolle on mahdollista saada korkeampaa hintaa, vaikka sertifikaatit eivät seuraisikaan mukana.

>> Lue lisää viljelijöiden kokemuksista ja laske ansiomahdollisuutesi Agreenan hiilisertifikaattiohjelmassa

 

Teksti: Sisko Laitinen