Inspiraatiota ja edistystä kylvötekniikkaan

Teksti: JUHO SÄTERI, Hankkija Oy

AGRITECHNICA-NÄYTTELYN PERUUNTUMISEN TAKIA Väderstad Inspire 1200 lanseerattiin digitaalisesti lehdistölle marraskuussa 2021. Inspire on mallimerkintänsä 1200 C/S mukaisesti 12 metrin työleveydellä oleva kylvölannoitin (C) tai kylvökone (S). Työleveyden ohella ennennäkemätöntä kapasiteettia tarjoaa suuri säiliökoko: 7 200 litraa (C) tai
5 000 litraa (S), kombimallissa 2 200/5 000.
Inspiren sydän on Spiritin sukuinen vantaisto, joka kykenee seuraamaan kylvöalustaa sekä maanpintaa erinomaisen tarkasti. Pinnan tasoittamiseen soveltuvan Crossboard Light -etuladan lisäksi muita etumuokkaimia ei ole saatavissa, eli kyseessä on muokatun maan kylvöön kehitetty kone. Vannaspainetta on käytettävissä maksimis-saan 80 kg/vannas, joka aikaansaadaan Spirit-tyyppisesti hydraulisesti vääntämällä vantaiden ripustuksesta
”löysät pois”.

MALTILLISET VAATIMUKSET TRAKTORILLE
Vantaistotyypin sekä kevyehkön muokkausvarustuksen ansiosta Inspire on kokoisekseen hyvin kevyt vetää, tehontarve on noin 20 hv työleveysmetriä kohden. Vantaistopalkit ovat samantyypiset kuin Tempo L
-tarkkuuskylvökoneissa, mikä tarkoittaa, että Inspire pystyy mukailemaan maanpintaa myös sivusuuntaisesti hydraulisen aktiivipainatuksen avustamana. Vantaisto-palkkien sekä kylvövantaiden painatus on toteutettu kuormantuntevalla hydrauliikalla, jolloin öljynpainetta saadaan Power Beyond -liitännän kautta silloin, kun sitä tarvitaan. Koneen muut toiminnot hallitaan traktorin kaksitoimisilla lohkoilla.

SYÖTTÖJÄRJESTELMÄ MAHDOLLISTAA TÄSMÄVILJELYTOIMINNOT
Inspiren vantaistoa ruokitaan kahdeksalla uuden sukupolven Fenix III -syöttölaitteella, joiden ansiosta vantaistoa pystytään käyttämään 1,5 metrin osissa. Näin esimerkiksi ISOBUS-lohkoautomaatiota pystytään hyödyntämään tehokkaasti. C-versiossa lannoitteelle on toiset kahdeksan Fenix III:a ja lannoite syötetään samaan putkeen kuin siemen (MIX). Samaan vakoon kylvettäessa tarkoitus on siis antaa reipas starttilannoitus kylvön yhteydessä ja mahdollisuus jaettuun lannoitukseen pintalevittimellä kasvien ja kasvukauden olosuhteiden mukaisesti.
Inspire 1200C/S tulee näillä näkymin myyntiin syksyllä 2022.

Singuloinnin tarkoituksena on syöttää yksittäiset siemenet tarkasti tasavälein ja PowerShoot-tekniikalla varmistetaan syöttölaitteelta lähtevän siemenen päätyminen hallitusti tasaisella nopeudella kaikissa tilanteissa.

PROCEED
Proceed tuo tarkkuuskylvön elementit viljakasvien kylvöön, ja luonnollisesti sillä onnistuu myös perinteisten riviviljely-kasvien, kuten sokerijuurikkaan ja maissin kylvö. Mahdollisia rivivälejä ovat 225/250 mm viljoille, 450/500 mm rapsille ja sokerijuurikkaalle ja 750 mm esim. maissille.
Proceedin sydän on Väderstad Tempo -tarkkuuskylvökoneen riviyksiköihin
perustuva tekniikka. Jokaisen riviyksikön
edessä on oma esitiivistyspyörä, ja
kylvövantaan sijoitus syvyys hallitaan kahdella ”kylkipyörällä”. Gilstring-syöttölaitteella singuloitu siemen ammutaan patentoidulla PowerShoot-menetelmällä vantaalle, jossa pysäytyspyörä painaa siemenen kylvövaon pohjaan ja varmistaa erinomaisen maakosketuksen. Pysäytyspyörää seuraavat sulkijapyörät, joiden painatus ja aurauskulmat ovat säädettävissä. Aurauksella pystytään vaikuttamaan siihen, miten jälkitiivistys suuntautuu suhteessa kylvövakoon sekä haluttaessa muotoilemaan pellon pintaa vaon päälle siemenlaskurijärjestelmän hallinnassa rivikohtaisesti.

TARKKUUSKYLVÖ MAKSIMOI SATOPOTENTIAALIN
Proceedilla kylvötarkkuus on täydellisesti hallinnassa sekä syvyyssuunnassa että rivin suunnassa millimetrin tarkkuu-della, eli jokaisella siemenellä on aina optimaaliset itämis- ja kasvuolosuhteet. Näin kasvien satopotentiaali saadaan maksimoitua samalla kun panosten käyttöä pystytään minimoimaan. Tarkkuuskylvettynä viljan siemenmäärää on mahdollista pudottaa dramaattisesti satotasosta tinkimättä. Proceedilla tehdyillä testikylvöillä kasvustot ovat olleet erinomaisen elinvoimaisia. Miltä kuulostaisi syysvehnä 150 kpl/m2 ja +102 % maanpäällistä biomassaa, +72 % juuristobiomassaa ja +62 % enemmän versoja verrattuna nykyaikaisella tavanomaisella kylvökoneella kylvetty?!!
Väderstad Proceedin myynti alkaa lähivuosina. Mutta yksi asia on jo nyt varmaa, tästä koneesta kuullaan vielä lisää!